starnieuws

Corona quarantaine; een ware nachtmerrie!

03 Feb 2021, 14:17
Wat een rustig vertrek naar Nederland had moet worden, werd in enkele minuten een ware nachtmerrie. Ik werd voorafgaand aan mijn reis naar Nederland positief getest op Corona en bracht verplicht 7 dagen door op de quarantaine locatie van het Residence Inn hotel. Met dit artikel wil ik mijn traumatische ervaring delen.

Voorafgaand aan mijn reis moest ik me voor de KLM verplicht laten testen op Corona. Ik voelde me helemaal gezond, maar tot mijn grote schrik was de Corona-test positief! Vorig jaar januari was ik gedurende 3 weken doodziek, was het toch Corona? En 1 december een tweede besmetting?  

Ik moest van BOG onmiddellijk in quarantaine bij Residence Inn. Als ik zou weigeren, zou ik door de sterke arm worden opgehaald! Aangezien je je auto niet bij het hotel mocht parkeren zou ik op eigen kosten een taxi moeten nemen, op de achterbank plaatsnemen met mondkap op en met alle ramen open. Bij aankomst werden mijn temperatuur, bloeddruk en zuurstofsaturatie van mijn bloed gemeten. Zonder verdere informatie, met de mededeling dat ik info via de whatsapp zou krijgen, werd ik meteen naar een grote witte tent gebracht, waar ik een soort ‘kamertje’ kreeg, dat bestond uit een hokje van 2x2, afgescheiden door drie plastic wanden zonder plafond. De deuropening bestond uit repen breed plastic. Het kamertje was ‘ingericht’ met een plastic tafeltje, stoel en een bed met ingezakt matras. In afwachting van wat zou gaan gebeuren ging ik op het bed zitten.

Gelukkig had ik een boek en mijn smartphone meegenomen om me te vermaken.  Op dat moment wist ik nog niet dat dit kamertje de komende 7 dagen mijn onderkomen zou worden, samen met ongeveer 70 anderen die net zo'n plastic kamertje hadden als ik.  Die nacht kon ik niet slapen op mijn ingezakte matras. Het licht bleef dag en nacht aan en de airco blies veel te koude lucht, terwijl het overdag erg warm was. Ik had het die nacht vreselijk koud. Andere patiënten vroegen hun familie om dekens en warme kleding te brengen. Het was zeer onprettig.  

Elders in de grote tent waren mensen aan het hoesten, aan het overgeven of luid aan het snurken. Kinderen renden onrustig schreeuwend rond. Naast de tent maakten mensen tot in de late uurtjes plezier met elkaar. Niemand deed iets om te zorgen voor rust voor de patienten. Die dag verbleef ik eenzaam in mijn plastic kamertje. Ik voelde me doodongelukkig, als een gevangene. Gelukkig kreeg ik veel steun van vrienden en familie die mij regelmatig belden. Ik had geen enkel idee hoe lang ik moest blijven. Niemand kreeg hierover voorlichting. Op het dagelijkse ‘spreekuur’ met de aanwezige artsen werd me alleen verteld dat iedere dag de namen bekend werden gemaakt van de mensen die mochten vertrekken. Net als alle anderen hoopte ik elke dag weer dat mijn naam op de voorlopige lijst zou staan....  

Er werd regelmatig gedesinfecteerd met het ontsmettingsmiddel TCM, terwijl wij gewoon in de tent verbleven en het middel op ons neerregende. Na een opmerking gemaakt te hebben of er wel ontsmet mag worden wanneer mensen in de tent zijn, werd er als reactie een fotootje geplaatst op de patientenapp. van een middel dat verre van hetzelfde is als TCM? Ik vreesde voor mijn gezondheid. Ook een 'douche' van het besmettingsmiddel TCM werd dagelijks over het terrein gespoten door een medewerker met een drukspuit.  

Ik kreeg sober voedsel te eten. Veel zetmeel en heel weinig of geen groente en een stukje kip of worstjes. Uiteindelijk heb ik met een paar mensen na enkele dagen tegen betaling van 500 SRD per dag een privekamer bemachtigd. Ik denk niet dat iedereen dit kan betalen.

Ik vraag me af waarom er niet wordt gezorgd voor een fatsoenlijke isolatielocatie, waar je duidelijke  voorlichting en goede zorg krijgt, zoals basisvoeding met veel groenten en fruit en vitamine C, D en antioxidanten? Hoeveel geld besteed onze regering aan de bestrijding van de ziekte en voor opvang van Covid-19-patiënten? Hoe komt het Covid-19-fonds aan geld? Wordt er vanuit het buitenland financieel geholpen met de opvang en begeleiding van Covid-19-patiënten?

Nu is ook onze president positief getest op Corona.  Wat een fantastisch statement zou de heer Santhoki hebben gemaakt wanneer hij zijn isolatie in de tent van Residence Inn had doorgebracht! Geinspireerd door Jose Mujica (de voormalig president van Uruguay) had hij de kans om een ware president van het volk te zijn.

Uiteindelijk ben ik zonder klachten opgenomen en zonder klachten weer vrijgelaten. Hoe lang zijn er nog restjes van het virus in mijn lichaam? Hoe lang duurt het nog voor ik eindelijk het vliegtuig in kan stappen?
                                     
Ik zou graag een serologische test (CT-test) doen. De serologische test toont aan of je het virus hebt gehad en er specifieke antistoffen tegen het coronavirus SARS-CoV-2 in je bloed zitten. Antistoffen zijn onderdeel van je afweer, het immuunsysteem. Het lichaam maakt ze in reactie op de besmetting met het virus. BOG wist mij niet te vertellen of dit hier mogelijk is. Ik zal toch maar even bellen met het laboratorium van het AZP....

M. da Costa

Advertentie

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October