starnieuws

Vakbeweging krijgt informatie over REDD+ programma

14 Sep 2019, 04:37

Vakbondsmensen zijn getraind in het REDD+ programma. (Foto: Raoul Lith)
Stichting scholingsinstituut voor de vakbeweging in Suriname (Sivis) heeft samen met de REDD+ Programma Management Unit (PMU) drie informatiesessies georganiseerd voor de vakbeweging. Het REDD+ PMU is een orgaan die opereert onder het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos). Tijdens de laatste sessie op vrijdag heeft deze organisatie informatie gedeeld met de vakbondsmensen.

Volgens Victor Jones, directeur van Sivis, is de informatie over REDD+ voor iedere Surinamer belangrijk. De vakbondsmensen worden bijgebracht wat het REDD+ programma inhoudt, hoe dit tot stand is gekomen en in welke fase Suriname zich nu bevindt. Ook is klimaatsverandering en de staat van de Surinaamse bossen besproken.  De sessies hebben volgens Jones echt een impact gehad op de mensen die deze hebben bijgewoond. Hij vindt elke persoon die bewust is geworden over zaken om zich heen, al een pre. "We willen naar een stukje bewustwording, mensen moeten wakker worden geschud."

Uit de discussies tijdens de afgelopen sessies zijn er opmerkingen gemaakt door Redd+ dat Sivis en de betrokken organisaties zich moeten gaan buigen over andere informatiesessies over dit onderwerp. Jones zegt dat de sessies ook open waren voor anderen, zodat niemand uit het bondswezen werd uitgesloten. De bedoeling is dat de participanten de kennis die ze hebben opgedaan zich eigen maken, ernaar leven en deze verder delen.

Carmen Elliot, community liason officer van de REDD+  Project Management Unit, zegt dat ze de sessies voor de stakeholder arbeid en vakorganisatie heel goed heeft ervaren. De groep was nog niet bekend met REDD+ en dat de overheid hiermee bezig is, stelt ze. “Je staat er soms versteld van. Onze bossen zijn zo belangrijk. Ze weten niet dat we onze bossen willen inzetten voor duurzame nationale ontwikkeling”. Er wordt volgens haar informatie gegeven via de media, maar niet eenieder pakt dit op. Als ze de informatie direct krijgen komt het beter over, merkt Elliot op.

Volgens Rochelle Rijssel van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) was de participatie tijdens de informatiesessies zeer goed en zijn er veel vragen gekomen vooral over de bosbouwsector. Veel terugkomende vragen gaan over houttransport. De SBB heeft als uitvoeringspartner een belangrijke rol in het REDD+ programma. Tijdens de sessies hebben zij informatie gegeven over de componenten waarvoor SBB verantwoordelijk is, waaronder het nationaal bosmonitoringssysteem, inventarisatie van alles wat er is aan biodiversiteit en data over uitstoot van CO2, deelt de SBB- vertegenwoordiger de kennis die ze heeft opgedaan. Er moeten volgens SBB meer sessies komen met belangrijke groepen in de samenleving.

Raoul Lith

Advertentie