starnieuws

Trump verleent gratie aan 1.500 verdachten van 6 januari

21 Jan, 08:43

De Amerikaanse president Donald Trump laat een ondertekend uitvoerend bevel zien terwijl de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance toekijkt tijdens een bijeenkomst op de inauguratiedag van zijn tweede presidentiële termijn, in Capital One, in Washington, VS. (Foto: Reuters)
Donald Trump heeft ongeveer 1.500 van zijn aanhangers gratie verleend die vier jaar geleden het Amerikaanse Capitool aanvielen, terwijl hij snel zijn wil oplegde aan de Amerikaanse regering, slechts enkele uren nadat hij maandag het presidentschap had heroverd.

Na een dag van ceremonie ondertekende Trump een reeks uitvoerende maatregelen om immigratie aan banden te leggen en milieuregels en initiatieven voor raciale en genderdiversiteit terug te draaien. Hij ondernam geen onmiddellijke actie om tarieven te verhogen, een belangrijke campagnebelofte, maar zei dat hij op 1 februari 25% invoerrechten kon opleggen aan Canada en Mexico.

Daardoor daalde de Mexicaanse peso met 1% ten opzichte van de dollar, terwijl de Canadese dollar daalde tot een dieptepunt van vijf jaar van C$1,4515.

Het nieuws draaide ook snel de winsten op de wereldwijde aandelenmarkten terug en zorgde ervoor dat de dollar over de hele linie sterk herstelde in een grillige handel. Trumps besluit om aanhangers die op 6 januari 2021 het Amerikaanse Capitool aanvielen, gratie te verlenen, zal ongetwijfeld de politie, wetgevers en anderen woedend maken, wier levens in gevaar waren tijdens een ongekende episode in de moderne Amerikaanse geschiedenis.

Ongeveer 140 politieagenten werden aangevallen tijdens de aanval, sommigen werden bespoten met chemische irriterende stoffen en anderen werden geslagen met pijpen, palen en andere wapens. Vier mensen stierven tijdens de chaos, waaronder een Trump-aanhanger die door de politie werd doodgeschoten.

Trump gaf opdracht om 14 leiders van de extreemrechtse militante groepen Oath Keepers en Proud Boys, die lange gevangenisstraffen uitzaten, vervroegd vrij te laten, maar hun veroordelingen intact te laten.

Eerder op de dag legde Trump (78) de eed af in de Capitol Rotunda, waar een menigte van zijn aanhangers op 6 januari tekeer was gegaan in een mislukte poging om zijn verlies van 2020 tegen Joe Biden ongedaan te maken.

Tijdens de ceremonie portretteerde Trump zichzelf als een door God gekozen redder om een ​​wankelende natie te redden. Zijn inauguratie is een triomfantelijke terugkeer voor een politieke verstoorder die twee moordpogingen overleefde en de verkiezingen won ondanks een strafrechtelijke veroordeling en een vervolging die voortkwam uit zijn pogingen om zijn verlies bij de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken.

"Ik werd gered door God om Amerika weer groot te maken," zei hij.

Trump is de eerste president in meer dan een eeuw die een tweede termijn wint na het verlies van het Witte Huis en de eerste misdadiger die het Witte Huis bezet. De oudste president die ooit is beëdigd, wordt gesteund door Republikeinse meerderheden in beide kamers van het Congres.

Trump handelde snel om illegale immigratie aan te pakken, een kenmerkend probleem sinds hij in 2015 voor het eerst de politiek inging.

Kort nadat hij de eed had afgelegd, sloten de Amerikaanse grensautoriteiten een programma dat honderdduizenden migranten toeliet om legaal de VS binnen te komen door een afspraak te maken via een smartphone. Bestaande afspraken werden geannuleerd.

Bijna 1.660 Afghanen die toestemming hadden gekregen van de Amerikaanse overheid om zich in de VS te vestigen, waaronder familieleden van actieve Amerikaanse militairen, zagen hun vluchten geannuleerd worden op grond van een bevel van Trump om Amerikaanse vluchtelingenprogramma's op te schorten, aldus een Amerikaanse functionaris en een vooraanstaand pleitbezorger voor hervestiging van vluchtelingen op maandag.

Grensnoodsituatie uitgeroepen, klimaatdeal vernietigd

In het Witte Huis ondertekende Trump een bevel dat een nationale noodtoestand uitriep aan de grens tussen de VS en Mexico, waardoor financiering zou worden vrijgemaakt en hij troepen daarheen zou kunnen sturen. Hij ondertekende een bevel dat een einde zou maken aan een beleid dat burgerschap verleent aan degenen die in de Verenigde Staten zijn geboren, wat zeker een langdurig rechtsgeding zal veroorzaken. Een ander uitvoerend bevel bestempelde Mexicaanse drugskartels als terroristische organisaties.

Trump trok de Verenigde Staten opnieuw terug uit het klimaatakkoord van Parijs, waarmee hij 's werelds grootste historische uitstoter voor de tweede keer in tien jaar uit de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering te bestrijden, verwijderde.

"We raken alle kanker kwijt ... die is veroorzaakt door de regering-Biden," zei Trump terwijl hij een stapel uitvoerende bevelen ondertekende in het Oval Office.

Andere bevelen herriepen het beleid van de regering-Biden met betrekking tot kunstmatige intelligentie en elektrische voertuigen. Hij legde ook een bevriezing op van federale aanwervingen en beval overheidsmedewerkers om terug te keren naar kantoor in plaats van thuis te werken. Hij ondertekende ook papierwerk om een ​​"Department of Government Efficiency" op te richten, een extern adviesorgaan onder leiding van miljardair Elon Musk dat grote delen van de overheidsuitgaven wil schrappen.

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken werd meer dan een dozijn onafhankelijke senior diplomaten gevraagd om af te treden als onderdeel van een breder plan om onafhankelijke ambtenaren te vervangen door loyalisten.

Trump zei op sociale media dat zijn team in het proces was om meer dan duizend benoemingen uit de regering van Biden te verwijderen.

Hij zei ook dat hij bevelen zou uitvaardigen om federale diversiteitsprogramma's te schrappen en de overheid te verplichten om alleen geslachten te erkennen die bij de geboorte zijn toegewezen.

Hoewel Trump zichzelf tijdens zijn toespraak van een half uur probeerde af te schilderen als een vredestichter en vereniger, was zijn toon vaak scherp partijdig. Hij herhaalde valse beweringen van zijn campagne dat andere landen hun gevangenissen in Amerika leeghaalden en uitte bekende grieven over zijn strafrechtelijke vervolgingen.

Terwijl Biden in de buurt zat, uitte Trump een scherpe aanklacht tegen het beleid van zijn voorganger, van immigratie tot buitenlandse zaken.

"We hebben een regering die onbeperkte financiering heeft gegeven aan de verdediging van buitenlandse grenzen, maar weigert de Amerikaanse grenzen te verdedigen, of nog belangrijker, haar eigen volk," zei Trump.

Talrijke tech-managers die hebben geprobeerd om in de gunst te komen bij de binnenkomende regering - onder wie de drie rijkste mannen ter wereld, Tesla en SpaceX CEO Elon Musk, Amazon-oprichter Jeff Bezos en Meta CEO Mark Zuckerberg - hadden prominente plaatsen op het podium, naast kabinetsgenomineerden en leden van Trumps familie.

Trump zei dat hij astronauten naar Mars zou sturen, wat Musk - die al lang praat over het koloniseren van de planeet - ertoe aanzette zijn vuisten in de lucht te steken.

Trump beloofde de naam van de Golf van Mexico te veranderen in de Golf van Amerika en herhaalde zijn intentie om de controle over het Panamakanaal terug te nemen, een van de vele buitenlandpolitieke uitspraken die tot consternatie hebben geleid onder Amerikaanse bondgenoten.

Terug aan de macht

Trump legde de eed af om de Amerikaanse grondwet te "behouden, beschermen en verdedigen" om 12:01 uur lokale tijd in handen van opperrechter John Roberts. Zijn vicepresident, JD Vance, werd vlak voor hem beëdigd.

Aftredend vicepresident Kamala Harris, die in november van Trump verloor, zat naast Biden in een sectie met voormalige presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, die in 2016 van Trump verloor, zat met haar man Bill. Obama's vrouw, Michelle, koos ervoor niet aanwezig te zijn.

De ceremonie werd naar binnen verplaatst vanwege de extreme kou die een groot deel van het land in zijn greep hield.

Trump sloeg Bidens inauguratie over en blijft ten onrechte beweren dat de verkiezingen van 2020 die hij van Biden verloor, gemanipuleerd waren.

Biden verleende in een van zijn laatste officiële daden gratie aan verschillende mensen die Trump met vergeldingsmaatregelen had bedreigd, onder wie generaal Mark Milley, een voormalig voorzitter van de Joint Chiefs of Staff die volgens Trump geëxecuteerd zou moeten worden omdat hij gesprekken met China achter de schermen voerde. Milleys portret werd kort na Trumps inauguratie van het Pentagon verwijderd.

Hij verleende ook gratie aan vijf familieleden, enkele minuten voordat hij zijn ambt neerlegde, waarbij hij aangaf dat Trump hen als doelwit zou nemen.

Advertentie

Wednesday 22 January
Tuesday 21 January
Monday 20 January
Sunday 19 January