Abrahams: 1982 crisis zal in de historie Bouterse als held laten zien
05 Jan, 00:56
"De 1982 crisis zal in onze historie Bouterse laten zien als nationale
held die tot in zijn laatste dagen van zijn leven gevangenneming heeft
voorkomen. Ze hebben hem nooit kunnen opsluiten. De sociale onrust die
daaruit zou voortvloeien, en welke politiek misbruikt zou worden, heeft
hem doen besluiten zich terug te trekken. Daarom is hij weggegaan. Vrees
heeft hij niet gekend. Liefde voor alle Surinamers wel". Dit zei ondervoorzitter van de NDP Ramon Abrahams, namens de groep van 16 militairen die een coup pleegde in 1980, bij de uitvaart van ex-legerleider, gewezen president en erevoorzitter van de partij, Desi Bouterse.
Abrahams was net als Laurens Neede bestuurslid van de toenmalige militaire vakbond die niet werd erkend door de legerleiding. Terwijl hij, Neede en Badresein Sital in de gevangenis waren, werd een coup gepleegd door 16 militairen onder leiding van Bouterse. Abrahams merkte op dat nog vier leden van de groep overgebleven zijn. Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe en Benny Brondenstein zitten een gevangenisstraf uit. John Hardjoprajitno alleen is een vrije man. Met de dood van Bouterse zijn er nog vier leden van deze groep in leven.
Net als Bouterse kwam Abrahams in november 1975 terug naar Suriname. Zij hadden gediend in het Nederlandse leger. Bouterse kreeg vijf jaar later wereldwijde bekendheid door de staatsgreep die in 1980 is gepleegd. Bouterse stond aan de wieg van het multi-etnische karakter van de 25 Februari Beweging en de NDP, voerde Abrahams aan. Hij benadrukte dat de grondwet van 1987 tot stand is gekomen door een nationale referendum. "De tweede Republiek Suriname is toen werkelijkheid geworden". De grondwet van 1975, die een na-aperij van Nederland was, is toen vervangen.
Het is De Nationale Assemblee die de hoogste macht heeft en de president kiest die invulling moet geven aan de volkswil. In de grondwet is ook opgenomen dat kandidaten uit de verschillende districten ook ter plekke moeten wonen. Hiermee is de 'Paramaribo politiek' doorbroken. Ook werden districts- en ressortraden in het leven geroepen. Hiermee is de democratische beleving van de Surinamer verdiept en ruimer gemaakt, voerde Abrahams aan. Voor kleine politieke partijen is de participatie en representatie heel duur gemaakt met de recente wijziging van de Kiesregeling.
Abrahams zei dat Bouterse een eenvoudige mens was met een uitzonderlijke gave om vooruit te denken over wat goed is voor deze natie. "Hij heeft zijn stempel gedrukt op de Surinaamse politiek voor vriend en vijand. Hij stond tot het laatste moment klaar voor zijn kameraden. We brengen eer aan de man die samen met de oude politieke partijen de tweede republiek vorm heeft weten te geven. Politiek Den Haag is erin geslaagd om deze grote eigenschap te frustreren door de binnenlandse factoren te financieren en de media te vullen met nonsens".
"Door de crisis van de december 1982 gebeurtenissen heeft de Nederlandse pers met hun locale handlangers het gebeuren geplaatst in het kader van het gewone recht. De werkelijkheid is dat de ontstane crisis een resultante was van een geplande machtsovername vanuit het buitenland in een soort koude oorlog. De waarheid zal - weet ik zeker - op den duur zegevieren. Nederland heeft in al haar kolonies belachelijke en criminele resultaten geboekt. Vraag het maar aan Zuid-Afrika, Indonesië, Papua New Guinea enzovoorts. En Zuid-Afrika is een klassiek model hiervoor".
Abrahams merkte op dat Suriname politiek geweld heeft gekend tussen 1980 en 1987. "Politiek Den Haag stond volledig achter de machtsovername in 1980 door 500 miljoen Nederlandse gulden als speciaal fonds ter beschikking te stellen. Toen het manifest werd dat Bouterse nooit een Pinochet of Suharto zou worden, is alle ondersteuning weggevallen. Zo was Den Haag altijd en zo gaat ze blijven. Deze koerswijziging heeft geleid tot een causale keten van politiek geweld in de zin van revo en contra revo." Abrahams besloot zijn spreekbeurt met de woorden van zijn overleden makker. 'Zoek wat Bouterse zocht, voor Suriname en de Surinamers'. "Er is veel werk te doen. Kameraad Desi, rust zacht".
Monday 06 January
Sunday 05 January
Saturday 04 January
- Jeugdige truckbestuurder omgekomen bij verkeersongeval
- 'Bordo' wordt uitgeleverd aan Frankrijk
- Indonesië deelt gratis maaltijden uit, doel 83 miljoen mensen
- PL ziet af van onderministerschap; Somohardjo bedankt als commissievoorzitter
- Winkelier en echtgenote mishandeld en beroofd
- Grote geldbedragen en sieraden gestolen bij inbraak
- NDP spreekt dank uit waardige uitvaart Desi Bouterse
- Het Schaakspel van Bouterse
- 21 slechtzienden en blinden namen deel aan Bigi Broki Waka
- Vandaag overwegend bewolkte lucht
- Enorme winterstorm treft VS van Plains tot Oostkust
- VES: Nieuw financieringsmodel biedt oplossing crisis gezondheidszorg
- Somohardjo: CLAD vindt geen aanwijzingen malversaties mijnerzijds
Sunday 05 January
- Column: Borrelpraat no. 853
- 21e Bigi Broki Waka trok ruim 3.600 deelnemers
- Wayne Telgt gekozen tot voorzitter OBS
- Beknopt
- Janiek Pomba winnaar Bigi Broki 10K snelloop
- Man doodgeschoten op goudconcessie in Brokopondo
- Met Ongepaste Spoed: Curieuze haast rondom een bauxietdeal
- Overheidsmedewerkers verdiepen zich in financiële trends
- Adhin wil verworvenheden 1980 tot 2015 vastleggen
- Een zondag met zon
- Hanoi uitgeroepen tot meest vervuilde stad ter wereld
- Mensenzee bij afscheid van Desi Bouterse
Saturday 04 January
- 'Bosje brug' zondagochtend afgesloten; Bigi Broki Waka
- Lijfwacht Iwan Arupa krijgt staande ovatie in Ocer
- Lijkkist Bouterse wordt met koets vervoerd naar crematorium
- Ook drukte bij crematorium; mensen wachten al uren
- BIBIS geeft toelichting op visum- en toeristenkaartprocedure