starnieuws

Mensenzee bij afscheid van Desi Bouterse

05 Jan, 00:00

Kort vóór 19.00 uur kwam de rouwstoet aan bij het Pt Jagdew Paragh Crematorium aan aan de dokter Sophie Redmondstraat. (Foto's: René Gompers)

Een enorme mensenzee was op de been om Desi Bouterse de laatste eer te bewijzen.

De mensen blikken terug op een waardige laatste eer die gegeven is aan de man die bijkans 45 jaar zijn stempel op het land heeft gedrukt.
Geef dit land toch niet over
Wij zijn nog niet
Allen dood
Al lijkt het bijwijlen somber
Ons hart blijft heroïsch
En groot
Geef het niet over...


Met dit gedicht dat werd voorgedragen door Sombra, begon de uitvaartdienst van ex-president en erevoorzitter van de NDP, Desi Bouterse, in het partijcentrum aan de H.D. Benjaminstraat. Een groeiende groep mensen heeft de lijkstoet vanaf zaterdagmorgen tegen iets over acht uur vanuit zijn woonplaats te Leonsberg begeleid langs de straten van Paramaribo.

De menigte zwol aan naarmate de stoet dichterbij de Centrale Markt kwam. Toen de lange stoet langs het Korps Brandweer kwam, klonken de sirenes van de brandweervoertuigen en salueerden de aanwezige brandweerlieden. Ook langs de Memre Buku kazerne werd eervol een laatste groet gebracht aan de ex-legerleider, ex-president en ex-voorzitter van de NDP.

Het duurde ruim drie uren voordat de lijkstoet begeleid door een enorme menigte aankwam in een stampvolle OCER voor de uitvaartdienst. De opgekomen massa kreeg de gelegenheid om afscheid te nemen van Bouterse. Er bleven maar mensen aanschuiven om hem een laatste groet te brengen. Eerst was er een rij, daarna twee naar drie rijen. Het leek een eindeloze stoet van mensen die een laatste glimp wilden opvangen van Bouterse die via een glazen gedeelte op de lijkkist te zien was. Hij was gekleed in militair tenue.

Het werd knijpen met de tijd en werd na ongeveer twee uren een stop gezet voor het afscheid nemen om vervolgens aan te vangen met de uitvaartdienst. Velen hebben geen afscheid kunnen nemen, want daarvoor was er geen ruimte meer. Sombra zette de toon.



Clifton Limburg, die zichzelf de voormalige media pittbull van Bouterse noemde, zei dat er tijdens de uitvaartdienst best wel enkele politieke bommen konden worden gedropt. Het was duidelijk dat het hem en velen anderen dwars zat dat Bouterse geen uitvaart met staatseer had gekregen. In elk geval vond hij dat Bouterse een president en staatsman was. "Bouterse heeft ons land op de kaart gezet en heeft verder inhoud gegeven aan het buitenlands beleid."

Hij stelde dat de NDP na vandaag een grote uitdaging wacht. "Wij hebben geen andere keus dan op te trekken tegen alles en iedereen die zich tegen het Surinaamse belang opstelt. Ik denk dat dat de wens van Bouterse is."
Terugblikkend op de visie van Bouterse, riep Limburg: "Wij hebben geen andere keus dan om op 25 mei de juiste beslissing te nemen en dit land te verlossen. We zijn het verplicht aan Bouterse. We zijn het verplicht aan Suriname, we zijn het verplicht aan de toekomst."

Ronny Asabina, voorzitter van de BEP, neemt mee van Bouterse dat je voor vaderlandsliefde geen concessie moet doen. HVB-voorzitter Raymond Sapoen zal aan de andere kant het charisma van de ex-president missen.

De woorden eenheid, natievorming, talentvorming, gemeenschappelijke ontwikkeling die centraal zouden staan in de visie van Bouterse werden door meerdere sprekers aangehaald.

Voor Irvin Kanhai was Bouterse een vriend, een kameraad en een cliënt. Volgens hem wist Bouterse wat de uitkomst van het 8 Decemberstrafproces zou zijn. Het was volgens Kanhai een proces dat werd aangestuurd. Overtuigend zei hij: "De geschiedenis gaat jou vrijspreken."

Voor de huidige voorzitter van de NDP,  Jennifer Geerlings-Simons, blijft "het beste wat Bouterse te bieden had, bij ons achter". In zijn laatste toespraak in OCER -iets meer dan een jaar geleden- heeft Bouterse een opdracht gegeven: "Ga en win op 25 mei de verkiezingen en zorg dat het beter gaat in Suriname". Simons zei vervolgens "Pres ga rusten, het werk gaat onverkort verder."

In een emotionele toespraak dankte weduwe Ingrid Bouterse-Waldring haar overleden man voor de 37 jaren waarin ze lief en leed samen hebben gedeeld. Ze memoreerde hem als een bijzonder mens bij wie altijd zijn liefde voor land en volk centraal stond. Ze stelde dat Suriname niet meer hetzelfde zal zijn na vandaag. Ook zei herhaalde de opdracht van Bouterse om de verkiezingen op 25 mei te winnen. "Gran tangi Desi Bouterse. Waka bun."

Bij het crematorium werd door de menigte het volkslied van Suriname gezongen.

Uiteindelijk vertrok de stoet met de lijkkist van Bouterse op een koets kort na zonsondergang uit OCER richting het Pt Jagdew Paragh Crematorium aan de dokter Sophie Redmondstraat. Het kostte heel wat inspanning om zich met de koets die ook werd begeleid door twee inheemsen op paarden te manoeuvreren door de mensenzee.

De kist met het stoffelijk overschot van Bouterse werd uren later dan de geplande tijd bij het crematorium op een baar gedragen in de zaal waar de verbrandingsovens staan. Achter de gesloten gordijnen is de lijkkist in familiekring in de oven geplaatst. De menigte buiten is nog een tijdlang blijven hangen op het terrein van het crematorium. 

Velen stelden met voldoening dat Bouterse een veel betere uitvaart heeft gekregen van het volk. Met volkseer is op een waardige manier afscheid genomen van de man die ruim 45 jaar zijn stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van het land. De uitvaart van Bouterse heeft in totaal meer dan twaalf uren geduurd, voor hij uiteindelijk aan het natuurelement vuur werd overgedragen.


Advertentie

Monday 06 January
Sunday 05 January
Saturday 04 January