starnieuws

Suriname en KLM belazeren toeristen

02 Jan, 20:53
Wist u dat er bijna dagelijks voor elke vlucht van Schiphol naar Suriname met de KLM 8-10 passagiers moeten achterblijven, omdat zij niet op tijd aan een toeristenkaart konden komen! Zij hadden niet geboekt bij een reisbureau, maar zelf rechtstreeks bij de KLM en ter voorbereiding van de reis naar Suriname de website van de Surinaamse overheid gecontroleerd. 

Daar staat letterlijk:
Hoe kom ik aan een Toeristenkaart ?
U kunt de Toeristenkaart aanschaffen bij
:
- De Visumafdeling van het Consulaat Generaal van de Republiek Suriname te Amsterdam, adres: De Cuserstraat 11 1081CK Amsterdam Nederland en bij andere Ambassades en Consulaten van de Republiek Suriname in andere landen.
- Op Schiphol bij de speciaal daarvoor bestemde balies (nummers RC167/RC168). De Toeristenkaart balies zijn te bereiken via Vertrekhal 3, ingang B of C (in de gang a/d voorzijde).
- Bij aankomst op de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven in Suriname.


Drie familieleden wilden ons met de feestdagen verrassen, maar helaas werden zij op Schiphol door de KLM tegengehouden, want zij konden nergens een toeristenkaart kopen op de luchthaven. Die twee RC balies die genoemd zijn op de website, bestaan helemaal niet meer op Schiphol. Niet alleen onze familieleden werden gedupeerd, maar 8  andere passagiers ook. Een stewardess die 2 maanden op die afdeling werkt vertelde hen dat zij dit bijna elke dag meemaakt.

Met spoed werd er gezocht naar een uitvlucht omdat de ticket al was betaald en die wilden ze niet verliezen. Door een grondstewardess werden ze verwezen naar de aanvraag voor een visum van drie maanden, waarvoor je allerlei documenten moet aanleveren zoals een VOG en medische gegevens, met de mededeling dat het 4 tot 72 uur kan duren voor bevestiging.

Door een medewerkster van Schiphol werden ze een half uur voor sluiting van de incheckbalie verwezen naar het juiste aanvraagformulier op internet. Door problemen met betalingen via IDeal werd het bedrag wel van hun rekening afgeschreven, maar niet doorgezet naar de website van de overheid. Later bleek dat de betalingen met IDeal vertraging oplopen en is het ook niet mogelijk om restitutie te krijgen voor een nieuwe betaling! De volgende dag hebben ze nogmaals toeristenfee moeten betalen, maar nu met een creditcard. De mevrouw die hen goed adviseerde was een medewerkster van Schiphol zelf. Ze had de informatie omdat zij Surinaamse is en haar ouders dit ook hebben moeten doen.

Toen is er met spoed gebeld naar de ambassade en het consulaat maar helaas waren die al vroeg op vakantie en gesloten. Toen maar gebeld naar Suriname, met afdeling...? Daar werd gezegd dat ze alleen met een W-code iets voor hen konden doen. Het advies dat zij gaven was: via een computer of laptop de aanvraag nogmaals te doen en daarmee nogmaals te betalen.

Helaas was rond die tijd het vliegtuig al vertrokken en moesten zij op Schiphol €1.400 overmaken, zodat hun tickets een dag kon worden uitgesteld. Maar hoe verdrietig waren enkele andere van de gestrande mensen, die dat bedrag niet direct konden ophoesten en waarschijnlijk dus hun hele ticket hebben verloren! Ook werd vanuit Suriname aangegeven dat de dubbel betaalde kosten voor de toeristenkaart niet teruggestort konden worden. Droevig, droevig, droevig. Hoe ellendig gaat de overheid om met mensen die graag naar Suriname willen komen.

Ik zelf moest terugdenken aan onze vakanties naar bijvoorbeeld Turkije. Daar kom je aan op de luchthaven, soms ook midden in de nacht en je bij de douane je paspoort laat zien en even een aantal euro's op die balie neerlegt om je toeristenbelasting te betalen en klaar. Hoe eenvoudig kan het zijn en hoe moeilijk maakt Suriname het!

Ook dat irritante formuliertje dat in het vliegtuig moet worden ingevuld met onleesbare letters en te kleine vakjes om in te schrijven, wordt nog steeds gehandhaafd. Op toeristenvlak moet Suriname nog veel leren over hoe je mensen welkom kan heten in je eigen land.

Verder:
Pijnlijk is het om te beseffen dat al onze voorgaande passagiers naar Suriname toe, die met dit zelfde probleem te kampen hadden, dit niet eerder hebben gemeld! Niet aan de autoriteiten, niet via de KLM en ook niet via de media. Zoals eerder gemeld hoorden we dat in de afgelopen 2 maanden er bijna elke dag 8 tot 10 passagiers stranden vanwege de foute informatie over de toeristenkaart. Het geeft het eenheid gevoel van "wij Surinamers" wel een flinke knauw.

Ook valt de KLM hier veel te blameren. Zij had het probleem al 2 maanden geleden moeten bespreken met de Surinaamse overheid. Of is het omdat ze lekker wat extra konden verdienen door alle extra kosten die betaald moesten worden door de gestrande passagiers om hun ticket over te boeken? Shame on you KLM!

C.Tollens

Advertentie

Sunday 05 January
Saturday 04 January
Friday 03 January