starnieuws

Minister NH roept op: Zuinig met stroomverbruik

13 Dec, 02:55

Minister David Abiamofo tijdens een persconferentie donderdag.
Minister David Abiamofo roept de gemeenschap op om zuinig om te gaan met stroom. Hij deelt mee dat door de lage waterstand in het stuwmeer er niet genoeg energie opgewekt kan worden: de productie is van 125 megawatt aan het droppen naar 60 megawatt. Om toch aan de vraag van elektriciteit te voldoen wordt er meer thermische energie opgewekt, maar daarvoor is er 350.000 liter diesel per dag nodig. Als de situatie in het meer erger wordt én om loadshedding te voorkomen gaat er 'noodstroom' ingevlogen moeten worden. Hierdoor en de gestegen valutakoersen gaan de stroomprijzen weer stijgen.

Abiamofo heeft op een persconferentie donderdag over de besluiten die genomen zijn in de regeringsraad vergadering, uitgelegd dat de overheid landelijk bezig is om de stroom- en watervoorziening te vernieuwen en uit te breiden. Vooral het binnenland krijgt veel aandacht. De operaties worden betaald uit de begroting, donaties en leningen. De situatie bij het stuwmeer baart de overheid zorgen.

Over de stroomtarieven is recent na lange periodes van gesprekken tussen de overheid, EBS en de vakbeweging een resultaat bereikt waarbij de kostprijs lager is geworden en dus de stroomtarieven zouden dalen de komende tijd. Een belangrijk uitgangspunt was dat door het regenseizoen het water in het stuwmeer weer zou stijgen en er dus meer goedkope energie geproduceerd zou worden. Maar de regens die het stuwmeer moeten vullen via de Surinamerivier, Sarakreek, Marowijnekreek, Gran Rio en Pikin Rio blijven uit.

"We zien in Paramaribo en omstreken wel wat regen maar in het binnenland regent het niet zo veel, niet zo vaak," merkt Abiamofo op. "Waardoor het water in het stuwmeer nog steeds laag is. We zien geen stijging. Dat betekent dat we meer thermische moeten opwekken. En dat kost heel veel geld.  Aan de Saramaccastraat bijvoorbeeld hebben we 2 thermische stations. Daar is het verbruik van brandstof tussen 300.000 en 350.000 liters diesel per dag. Dat bedoel ik met thermisch opwekken is duur. Ik blijf een beroep doen op de gemeenschap om te besparen waar mogelijk."

Abiamofo geeft aan dat de overheid voorlopig het stroomverbruik gaat blijven subsidiëren terwijl al besloten is met IMF om het af te schaffen. "De kostprijs van elektriciteit heeft wat belangrijke bestanddelen. We hebben gezien dat de olieprijs internationaal een beetje is gaan dalen. Maar lokaal is de koers een beetje gaan lopen, de verkeerde kant op. En deze twee zaken hebben een significante impact op de totstandkoming van de uiteindelijke kostprijs."

"Daarenboven hebben we een mix van hydro en thermische opwekking. In die mix is het aandeel van hydro gaan dalen vanwege de lage waterstand in het stuwmeer. Daardoor wordt die kostprijs weer hoger. Als de tarieven niet gaan stijgen betekend het dat het ministerie van Financiën meer moet subsidiëren. Of dat EBS meer uit de eigen middelen moet overmaken naar het ministerie van Financiën. We zijn nog een tijdje bezig, we weten niet wat de waterstand gaat doen. We moeten nu meer met olie gaan opwekken waardoor de prijs dan weer omhoog gaat."

De bewindsman deelt mee dat de productie van de Afobakadam van 125 Megawatt een paar maanden geleden nu onderweg is naar 60. Er is nog geen vangnet in geval de productie nog meer gaat droppen. Volgend week zal er een concreet voorstel gedaan worden door EBS over het importeren van 'noodstroom' (grote mobiele generatoren). "We kunnen ons geen loadshedding permitteren maar sowieso hebben we in december nog capaciteit," deelt Abiamofo mee. "Maar richting februari, maart en april, indien we niets doen en het niet gaat regenen gaan we noodstroom moeten invliegen. Daarmee zijn we al bezig als plan B. Het gaat wat kosten, het is veel duurder dan wanneer we het zelf zouden opwekken op Tout Lui Faut of de Saramaccastraat. We gaan het moeten betalen, u en ik gaan een bijdrage moeten leveren."

Advertentie

Friday 13 December
Thursday 12 December
Wednesday 11 December