starnieuws

Belize stuurt officieren voor lang uitgestelde Haïti-missie

10 Sep, 10:40

Defensie-agenten van Belize worden ingezet ter ondersteuning van multinationale taskforce in Haïti.
De Belize Defence Force stuurt twee hoge officieren naar Jamaica voorafgaand aan een opdracht naar Haïti, zo meldde het op zondag, als onderdeel van zijn inzet om een ​​lang uitgestelde veiligheidsmissie te ondersteunen om de Haïtiaanse politie te helpen machtige bendes te bestrijden.

De inzet zou kunnen betekenen dat andere landen zullen worden ingezet om de Keniaanse politie te ondersteunen die al in het Caribische land is als onderdeel van een "multinationale ondersteuningsmissie" die door Haïti is aangevraagd, waarbij het eerste mandaat van 12 maanden van de VN binnen enkele weken afloopt.

Haïti heeft in 2022 internationale steun gevraagd om te helpen bij de strijd tegen gewapende bendes die het grootste deel van de hoofdstad hebben overgenomen en zich uitbreiden naar nabijgelegen gebieden, wat een humanitaire crisis met massale ontheemding en toenemende honger veroorzaakt.

Tot nu toe zijn ongeveer 400 Keniaanse politieagenten ingezet van de minstens 2.900 troepen die door een handvol landen zijn beloofd.

De missie heeft tegenslagen gehad, zoals vertraagde lonen en leveringen van belangrijke uitrusting zoals schiettorens op pantservoertuigen die door de VS, de grootste financier, zijn geleverd.

Het was niet duidelijk wanneer de volledige troepenmacht naar Haïti zou worden gestuurd, waar de Keniaanse politie de missie moet leiden.

Belize zelf heeft in mei beloofd de missie te voorzien van 50 militairen van de Belize Defence Force (BDF) en de kustwacht. De Keniaanse missiecommandant Godfrey Otunge voorspelde dat de Bahama's, Jamaica en Belize voor het einde van deze maand zouden worden ingezet, zo meldden Keniaanse en Haïtiaanse media. Samen hebben ze 400 troepen toegezegd en Benin minstens 1.500.

"De BDF zal samenwerken met de Jamaicaanse Defensiemacht als onderdeel van een multinationale taskforce die zich toelegt op de ondersteuning van de herstelwerkzaamheden van Haïti," aldus de BDF in een verklaring op X.

Er werd gezegd dat de officieren naar Jamaica zouden gaan voordat ze in Haïti zouden worden ingezet "om cruciale operationele planningstaken uit te voeren."

Advertentie