starnieuws

Padieboeren verbaasd over weer verstrekken kunstmest

10 Sep, 08:42
De belangengroep padieboeren snapt het niet waarom er nu weer kunstmest wordt verdeeld aan boeren, terwijl er een verbod op was gezet door president Chan Santokhi. De kunstmest wordt verstrekt door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) via coöperaties.

Worden alle leden van de coöperatie geïnformeerd? Hoe vindt de selectie plaats? Wat zijn de randvoorwaarden? Dit zijn enkele vragen die de boeren stellen. De belangengroep heeft een finalelijst opgemaakt en opgestuurd voor de betalingen. Er is SRD 70 miljoen gereserveerd voor de tegemoetkoming aan de boeren. Nu boeren weer kunstmest krijgen, zal de lijst aangepast moeten worden. De belangengroep vindt dat ze gesaboteerd wordt en er worden scenario's afgewerkt. 

Minister Parmanand Sewdien van LVV om een reactie gevraagd, laat Starnieuws weten dat de president duidelijke instructies heeft gegeven. De boeren mogen zelf bepalen of ze geld of kunstmest willen hebben. De boeren die alsnog in aanmerking wensen te komen voor kunstmest in plaats van geld uit de SRD 70 miljoen, hebben zich geregistreerd via de coöperaties.

Deze lijsten worden eerst gecontroleerd door een team uit Paramaribo waarna de verstrekking plaatsvindt, zegt de minister. "Zij die cash willen, zullen nog even geduld moeten hebben. Voor de rest is er geen vuiltje aan de lucht", stelt Sewdien.




Advertentie