Bosbranden, rovende goudzoekers en verdreven inheemsen in Amazonegebied
10 Sep, 06:44
Suriname is een van de acht Amazonelanden, samen met Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru en Venezuela, landen met gebieden die veel overeenkomsten hebben qua natuur, bodemgesteldheid en grondstoffen. Wat nu in de andere bosrijke Amazonelanden gebeurt kan ook in Suriname gebeuren. De doorsnee Surinamer identificeert zich niet met Zuid-Amerika en weet weinig van wat er in de Amazone gebeurt.
Wanneer we in Suriname hadden gekeken naar de verdrijving van Yanomami inheemsen uit hun woongebieden in Brazilië door de invasie van 20 duizend garimpeiros (Braziliaanse goudzoekers) die rivieren en kreken vervuilden en het gebied ontbosten, dan zou de toename van Brazilianen in het Surinaamse binnenland ons niet verbazen. Toen president Lula in januari 2023 het stuur overnam in Brazilië, installeerde hij een taskforce voor humanitaire hulpverlening aan inheemsen en om illegale goudzoekers uit inheemse gebieden te verdrijven. Dit resulteerde in het onklaar maken van illegale landingsbanen en de vernietiging of inbeslagname van vliegtuigen, veerboten, generatoren, en telecommunicatieapparatuur .
De verdrijving van 20 duizenden “goudzoekers” uit Brazilië raakt ook Suriname, omdat sommigen ook zijn uitgeweken naar ons land waar ze hun (illegale) activiteiten voortzetten.
Een ander probleem in verschillende deelstaten van de Braziliaanse Amazone is het grote aantal bosbranden. In de deelstaat Pará als gevolg hiervan de noodtoestand uitgeroepen met onder andere een verbod om vuur te gebruiken bij schoonmaak van landbouwgronden. Het besluit was gebaseerd op technische aantekeningen van het Nationaal Centrum voor Monitoring en Alarmering van Natuurrampen en het Staatssecretariaat voor Milieu en Duurzaamheid van Pará. Deze instituten waarschuwden voor de gevolgen van het klimaatfenomeen La Niña dit jaar, dat bosbranden in de hand heeft gewerkt.
De Braziliaanse deelstaat Amapá, die ook grenst aan Suriname is in augustus begonnen met een speciale operatie van de brandweer, vrijwilligers en andere overheidsinstanties om bosbranden te voorkomen. Door klimaatverandering worden dit jaar meer bosbranden verwacht dan vorig jaar, toen er meer dan tweeduizend bosbranden werden geregistreerd. De piek wordt verwacht in de droogste maanden september en oktober.
Wat doet Suriname? Wachten we tot de piekperiode van de grote droge tijd om de ‘branden’ dan te blussen? Wat doen de autoriteiten zoals de brandweer, de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht, het NCCR, het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu en het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business, en Internationale Samenwerking? Dit laatste ministerie onderhoud contacten met de ACTO (Amazon Cooperation Treaty Organization) waar Amazone problemen, inclusief bosbranden, uitgebreid worden besproken. Wij zitten volop in de grote droge tijd die waarschijnlijk duurt tot november. De hele wereld ondergaat extreme klimaatdrama’s zoals overstromingen, droogte en branden. De kans is groot dat de klimaatverandering onze droge tijd, droger zal maken.
Door sterke mobilisatie hebben we kunnen voorkomen dat grote lappen primair bos uitgegeven werden voor desastreuze grootschalige landbouwactiviteiten van Mennonieten. Zo zouden we ook kunnen mobiliseren door juiste informatie te verspreiden, te monitoren wat er in het Amazonegebied gebeurt, en onze deskundigheid verbinden aan die beschikbaar is in omliggende landen om erger te voorkomen.
Ook is het belangrijk dat er vrijwilligers worden getraind om gericht bosbranden te kunnen bestrijden. Een getrainde vrijwilliger is iets heel anders dan iemand die, al dan niet noodgedwongen, komt helpen. We hoeven het wiel niet uit te vinden. Er zijn genoeg ervaringen van collectieve actie in de wereld en de eigen regio waarbij NGO's, bedrijven en lokale gemeenschappen met of zonder ondersteuning van de overheid hun grondgebied beschermen. De ervaring leert dat alles wat zich nu afspeelt in de landen van het Amazonegebied ook kan gebeuren in Suriname. "Te yu mati barba e bron, yu musu bigin nati a di fu yu".
SuriBraz Academie Network (Netwerk ter bevordering van de kennisuitwisseling tussen Suriname en Brazilië)
Bestuur: J. Menke; R. van Kanten; L. Kotzebue; A. Poeketi; S. Gerling; J. Margaret (R. Van Els: lid Adviesraad).
Wednesday 15 January
Tuesday 14 January
Monday 13 January
Sunday 12 January
Tuesday 14 January
- Bolivianen marcheren vier dagen tegen economische tegenspoed
- Politie vraagt hulp bij oplossen dodelijke aanrijding
- Geld EBS en SWM geroofd uit Surpost gebouw Lelydorp
- 597 Netwerken vraagt OAS ook bescherming tegen waarborgsom
- Dreadlocked Indiase asceten onder 25 miljoen tijdens Maha Kumbh Mela-festival
- President dringt aan op snelle aanpak grondproblemen
- Biden in afscheidsspeech: de VS 'sterker' op wereldtoneel
- In Memoriam: Ton Hagemeijer
- TIP bevrijdt 17 slachtoffers mensenhandel in 2024
- Overwegend bewolkt met af toe wat zon
- Tientallen olietankers gooien anker uit na laatste Amerikaanse sancties
- Column: Startsein verkiezingstrijd met bruin gebakken lucht
- DA'91 zal zich niet neerleggen bij nieuwe waarborgsom
Monday 13 January
- Rechter in Peru verwerpt rechtszaak over witwassen tegen Keiko Fujimori
- Campagne over bewustwording suïcide: Praat erover!
- VIDS: Pg vraagt ministers om schade te voorkomen in bauxietdeal
- Marshallkreek krijgt nieuw waterzuiveringssysteem
- China wil Caribische relaties verdiepen
- Sewdien geeft startsein Zesde Agrarische Telling 2025
- VIRIBUS AUDAX; KPS op een hellend vlak
- President bemoedigt Boy Scouts tijdens Opo Yari activiteit
- VHP wil komende verkiezing minstens 26 zetels
- Overwegend bewolkt met wat opklaringen
- India: Klaar voor Maha Kumbh Mela
- Frank Essed en Ala Kondre door een dekolonisatie bril
- Eskak: Officiële launch verkiezingsperiode dinsdagavond
Sunday 12 January
- Column: Borrelpraat no. 854
- Strengere sancties VS om Russische olielevering aan China en India te beperken