starnieuws

Fysiotherapeuten informeren publiek over lage rugpijn

09 Sep, 14:17

De Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie heeft zondag op drie locaties informatie verstrekt over lage rugpijn.
De Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie heeft de Wereld Fysiotherapie Dag zondag gevierd met  het informeren van het publiek over lage rugpijn. Dit jaar is het thema lage rugpijn. Wereldwijd is lage rugpijn een belangrijke oorzaak van beperkingen in activiteiten. Één op de 13 personen heeft last van lage rugpijn en verwacht wordt dat het aantal personen met lage rugpijn zal gaan stijgen in de komende jaren.

Op de locaties Saoenah markt, Clevia Park en de Orchideeëntuin zijn bezoekers en standhouders geïnformeerd. "Hiermee hebben wij getracht bij te dragen aan de bewustwording over fysiotherapie en in het bijzonder over hoe wij kunnen helpen bij lage rugpijn.  Heeft u last van uw rug en heeft u hulp nodig, de fysiotherapeut kan u op maat begeleiden", zegt de vereniging. 

In 1996, werd 8 september uitgeroepen tot Wereld Fysiotherapie Dag. Deze dag is gekozen omdat  de World Physiotherapy organisatie op 8 september 1951 is opgericht, met als voornaamste doel het beroep verder te ontwikkelen en een bijdrage te leveren aan de wereld gezondheid. Dit doet de World Physiotherapy in samenwerking met fysiotherapieorganisaties per land.

De Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie is lid van de World Physiotherapy en draagt ook bij aan de verdere ontwikkeling van het beroep in Suriname en aan de gezondheid van de Surinaamse bevolking. "Ook wij vieren op 8 september wereld fysiotherapie dag en besteden extra aandacht aan het profileren van ons beroep en het  verschaffen van informatie over het thema van het jaar."

Fysiotherapie levert een wezenlijke bijdrage aan de zorg voor mensen met lage rugpijn en kan helpen om de stijgende trend te verminderen. De fysiotherapeut is opgeleid om patiënten met lage rugpijn te begeleiden maar is ook getraind in de preventie van lage rugpijn.

Het verschaffen van informatie over hoe om te gaan met de rugpijn vormt een zeer belangrijk onderdeel van de fysiotherapeutische zorg. "Er bestaan verschillende mythes over lage rugpijn, die wij trachten weg te werken. Patiënten kunnen bijvoorbeeld denken 'Ik moet rusten en in bed blijven om mijn rug te laten herstellen'. In feite kan een tijdelijke stop direct na het ontstaan van de pijn voor verlichting zorgen, maar rustige lichaamsbeweging en langzaam terugkeren naar dagelijkse activiteiten zijn belangrijk voor herstel".

Advertentie