starnieuws

NDP-boodschap in Boven-Suriname: Wo let' a faya baka!

09 Sep, 00:00

Aankomst van de NDP-delegatie onder leiding van partijvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons in Botopasi zondag. In twee boten worden diverse dorpen aangedaan. (Beeld: NDP live uitzending)
De voornaamste boodschap van de NDP-missie naar Boven-Suriname is naast kennismaking met voorzitter Jennifer Geerlings-Simons, het bestuur van het land overnemen na 25 mei 2025. "A dungru in a kondre. NDP o let' a faya baka. Un musu sji pe we go", hield de partijvoorzitter de gemeenschap van Saamaka voor. De NDP wil zien waar we gaan, dus het licht moet weer aan. De NDP-delegatie is vrijdag begonnen met de campagne vanaf Pokigron en na diverse dorpen te hebben aangedaan, is ze zondag aangekomen in Botopasi.

Sprekers, onder wie ook ondervoorzitter Sergio Akiemboto, Melvin Bouva en ondervoorzitter Ingrid Bouterse-Waldring hebben aangegeven dat de eerste taak is om de verkiezingen te winnen. Aangevoerd werd dat mensen in de afgelopen vier jaren zijn verarmd. De belofte om binnen zes maanden tot een jaar verbetering aan te brengen in het leven van de mensen, is niet waargemaakt. Integendeel heeft het volk het bijzonder moeilijk. Aan de 'Liba' werd gevraagd om nog acht maanden vol te houden.

Simons voerde aan dat stap voor stap de problemen aangepakt zullen worden, wanneer de NDP weer aan de macht komt. Zij beloofde een eerlijk bestuur waar geen corruptie geduld zal worden. Wie de fout ingaat, zal worden aangepakt. Zij benadrukte dat corruptie de boventoon voert. Terwijl van het volk wordt gevraagd de buikriem aan te trekken, is dat niet merkbaar bij de regeerders.

In het grootste dorp Guyaba is een jongerenbestuur geïnstalleerd.

De sprekers stonden in diverse dorpen stil bij de situatie van de mensen. Alles is veel duurder geworden, terwijl de sociale voorzieningen over het algemeen niet in orde zijn. De dorpelingen zijn er op voorbereid dat in aanloop naar de verkiezingen er weer van alles en nog wat beloofd zal worden en mensen nu gemakkelijk aan een dokterskaart en andere voorzieningen zullen komen. Hen zal worden voorgehouden waarom zaken niet konden worden aangepakt en er zullen weer mooie beloften worden gedaan. Simons benadrukte dat het een leugen is als mensen beweren dat in de kortste keren de problemen opgelost zullen worden. Zij benadrukte dat er tijd nodig zal zijn maar samen zal er hard gewerkt worden in het belang van het volk.

Bouterse-Waldring merkte op dat haar echtgenoot veel is geweest in Boven Suriname. Simons is pas gekozen en heeft tijd vrijgemaakt om kennis te komen maken in deze functie. De NDP heeft in 2020 één zetel behaald in Sipaliwini. Twee zijn gegaan naar ABOP en één naar de BEP. Bouterse-Waldring voerde aan dat de mensen nu het verschil hebben kunnen ervaren toen de NDP aan de macht was en de huidige regering. Nu hebben de mensen het veel moeilijker. Bouva merkte op dat als er fouten zijn gemaakt, dan biedt hij daarvoor zijn verontschuldigingen aan. Het is belangrijk dat eensgezind gewerkt wordt naar de verkiezingen. Hij stelde dat de regering niet luistert naar de noden van het volk. "Wo let' a faya baka!", klonk het in verschillende dorpen. De NDP-delegatie doet nog diverse dorpen aan de komende dagen.

Advertentie