starnieuws

Nieuwe uitdagingen door lage waterstanden in Amazone-rivieren

09 Sep, 10:12

Rivierbewoners dragen gallons water op de zandbanken van de rivier de Madeira om naar de geïsoleerde regio van de Paraizinho-gemeenschap te brengen, tijdens de ergste droogte van de rivier in de geschiedenis, Humaita, in de deelstaat Amazonas, Brazilië. (Foto: Reuters)
De waterstanden in de rivieren die door het uitgestrekte Amazone-regenwoud stromen, zijn gedaald, na een recorddroogte gevolgd door minder regen, wat ongekende uitdagingen opleverde voor de Ribeirinhos-bevolking die daar woont.

Omdat rivieren steeds moeilijker te bevaren worden en het water te vuil is om te drinken, zijn veel van de traditionele plattelandsbevolking die aan de rivieroevers wonen, afhankelijk van externe drinkwaterbronnen.

Francisca das Chagas da Silva, een inwoner, zei dat vooral oudere mensen moeite hebben omdat ze veel verder moeten lopen om water te halen. "We moeten het van de rivieroevers naar onze huizen brengen", zei ze.

De Ribeirinhos halen meestal water rechtstreeks uit rivieren of hebben aangesloten systemen - maar deze leveringsmiddelen falen wanneer het waterpeil zo dramatisch daalt.
Nu zijn veel inwoners afhankelijk van niet-gouvernementele organisaties of de deelstaatregering voor drinkwater.

Joao Ferreira Mendonca, een leider van de gemeenschap, zei dat de rivieroever ongeveer 800 meter verwijderd was van sommige huizen, een lange afstand voor een oudere persoon of iemand met gezondheidsproblemen. "Stel je nu eens een persoon voor in de hete zon, mensen met een hoge bloeddruk, die deze reis maken," zei hij.

De Braziliaanse Geologische Dienst, SGB, heeft de afgelopen dagen gewaarschuwd dat alle rivieren in het Amazonegebied naar verwachting onder hun historische niveaus zullen zakken.

Ribeirinhos leven meestal op rivieroevers in paalwoningen - vanwaar ze zich verplaatsen met motorboten.

Rosicleia Gomes Vieira, een andere bewoner, zei dat het leven in het algemeen veel geïsoleerder werd omdat de lage waterstanden het navigeren moeilijker en onmogelijk maken om producten naar de stad te vervoeren.

Behalve de rivieren, die al lang de belangrijkste manier van transport zijn voor bewoners, is er alleen een lange onverharde weg die door het dichte regenwoud loopt.

In Brazilië, waar ook bosbranden zijn voorgekomen, treffen de lage waterstanden ook soja- en maïstransporten in centraal-westelijke deelstaten zoals Mato Grosso, het belangrijkste graanteeltgebied van Brazilië.

Advertentie