starnieuws

Gevarieerd barokconcert in de Kathedrale Basiliek

09 May 2022, 14:50

In de Kathedrale Basiliek wordt een barokconcert opgevoerd. Dit gebeurt in samenwerking met de School voor Jong Talent Suriname, het RK Bisdom Paramaribo en Holland Baroque. (Foto: Diederik Samwel)
Plotseling vulde de kathedraal zich met de klanken van Lolo mi boto. In een barokuitvoering welteverstaan. Het werd gezongen door solisten Lucretia Starke en Arturo den Hartog, het Kathedraal Jeugdkoor en het Kathedraal Jongerenkoor, onder begeleiding van het orkest van Holland Baroque. Het vormde zondagavond een van de vele hoogtepunten van een gevarieerde avond barokmuziek in de Kathedrale Basiliek, onder het motto Jong Baroque in Paramaribo.

Het barokconcert was het resultaat van een samenwerking tussen de School voor Jong Talent Suriname (SJTS), het RK Bisdom Paramaribo en Holland Baroque, een orkest dat is gespecialiseerd in barokmuziek. Dat wil zeggen muziek zoals die werd gespeeld in de 17e en 18e eeuw met naast strijkinstrumenten en zang vooral ook ruimte voor blokfluit en klavecimbel. Holland Baroque bestaat uit ervaren musici en conservatoriumstudenten van verschillende nationaliteiten en deinst bepaald niet terug voor uitstapjes naar andere muziekstijlen.

Dat was zondagavond goed te horen in de basiliek. Na het meerstemmig gezongen volkslied omvatte het programma zo’n 25 verschillende muziekstukken. Van klassieke werken van Händel, Purcell, Vivaldi en Mozart tot inheemse liederen en het aanstekelijke muziekstuk Desh Ki Dharti, gezongen door Ilhaam Ahmadali en Mohamed Fariz Bar.

Tijdens de eerste helft van het concert werd er op de voorgrond gedanst door leerlingen van de SJTS. Ook was er een apart optreden van danseres Tanuya Manichand op Mozarts Ave Verum Corpus. Het koor werd gedirigeerd door Albert Arens, directeur van de SJTS. Hij maakt zich al jaren sterk voor de ontwikkeling van jong muziektalent in Suriname en was medeoprichter van het Conservatorium in Suriname.

De avond stond ook in het teken van twee grote zangtalenten die de SJTS inmiddels heeft voortgebracht. Sopraan Lucretia Starke (19) en countertenor Arturo den Hartog (21) kregen staande ovaties na hun solo-optredens. De uitzonderlijke stem van Den Hartog werd op achtjarige leeftijd ontdekt door pater Esteban Kross die hem een plaats bezorgde aan de Kathedrale Koorschool. Inmiddels studeert hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aan hetzelfde conservatorium hoopt ook Starke later dit jaar na haar eindexamen haar zangopleiding te vervolgen.

Diederik Samwel

Advertentie

Tuesday 21 May
Monday 20 May
Sunday 19 May