starnieuws

President wil in 2 maanden 50% bevolking vaccineren

10 Jun, 05:08

90.000 doses AstraZeneca zijn woensdag aangekomen uit Nederland. Ze worden opgeslagen in de koelruimte van het BOG en worden vanaf vandaag gedistribueerd. (Foto's: Ranu Abhelakh)
President Chan Santokhi complimenteert het volk dat zich massaal laat vaccineren. Hij vindt dat het volk geluisterd heeft naar de goede boodschap en niet naar de slechte adviezen van mensen. Vaccinatie is volgens hem de sleutel naar normalisatie. Wanneer 50% van de bevolking volledig gevaccineerd is, kan er beleid op worden gemaakt om over te gaan tot het nieuwe normaal.

De president deelde mee dat woensdag 90.000 doses AstraZeneca is aangekomen uit Nederland. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid is speciaal naar de Johan Adolf Pengelluchthaven gegaan om de vaccins in ontvangst te nemen. Er kan vanaf vandaag weer volop worden gevaccineerd. De vaccins zijn door de SLM uit Nederland op eigen kosten ingevlogen.

SLM-CEO, Paul de Haan (links) en de speciale Nederlandse afgezant Marc Sprenger.

"We kunnen weer 45.000 Surinamers vaccineren met de 90.000 vaccins." Het staatshoofd deelde op een regeringspersconferentie gisteren mee dat er meer soorten vaccins zullen binnenkomen, zodat de burger meer keuzevrijheid heeft. Er zijn mensen die twijfelen of een bepaald vaccin wel goed is. Santokhi merkte op dat verschillende landen weer open zijn gegaan. Als in de komende twee maanden 50% zich laat vaccineren, kan er veel meer vrijheid komen.

Als het gaat om bestrijding van Covid-19, zal de regering de samenleving niet in de steek laten, benadrukte het staatshoofd. Hij voerde aan dat niemand de lockdown prettig vindt, maar het virus verspreid zich door menselijk contact. Daarom moeten er maatregelen getroffen worden om samenkomsten te voorkomen. "We gaan heel ver om maatregelen te treffen om de samenleving te beschermen. Dat is prioriteit nummer één", zei het staatshoofd. Hij merkte op dat nabestaanden verzoeken indienen bij de regering om ondersteuning te krijgen voor de uitvaartkosten. Ze kunnen het niet meer dragen. De regering zal de mensen niet in de steek laten en hen helpen.

"Volk van Suriname, u hebt een regering daar geplaatst op 25 mei 2020 om deze crisis aan te pakken en ik denk dat het een goede keus is geweest. Wij zien er vermoeid uit, want we werken dag en nacht en we gaan door om dag en nacht te werken. Ik moet zeggen dat in deze tien maanden de eerste lichtpunten al zichtbaar zijn", merkte de president op.

Advertentie