starnieuws

Vluchtrecorder neergestorte Duitse Airbus gevonden

24 Mar 2015, 15:35

Helikopters proberen de rampplek in de afgelegen bergen te bereiken. (Foto: Reuters)
De vluchtrecorder van de neergestorte Airbus 320 is gevonden, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken. Het toestel met vlucht 4U 9525 van de Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings dat is neergestort had 150 mensen aan boord. De kist die van Barcelona op weg was naar Dusseldorp is in de Franse Alpen, tussen Digne en Barcelonnette, neergekomen. Ambtenaren zeggen dat er geen overlevenden zijn.

De oorzaak van de crash is niet bekend en het vliegtuig had geen noodsignaal verzonden. Onder de doden zijn naar verwachting 16 Duitse schoolkinderen. Franse en Duitse leiders zijn geschokt door het gebeuren. "Dit is het uur waarin wij allemaal diep verdriet voelen," zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel tegen verslaggevers. Ze is van plan om af te reizen naar de rampplek. Ten minste één reddingshelikopter heeft de plek, in een afgelegen berggebied, bereikt.
Het vliegtuig is uit elkaar gevallen. Het grootste wrakstuk is zo groot als een auto, zei gemeente ambtenaar Gilbert Sauvan, aan de Franse krant Les Echos. Onder de passagiers was een Duitse schoolklas die op de terugweg was van een uitwisselingsreis.

Het toestel begon één minuut nadat het zijn vlieghoogte had bereikt, hoogte te verliezen gedurende acht minuten, vertelde managing director Thomas Winkelmann van Germanwings aan verslaggevers. Het vliegtuig heeft om 10:53 uur plaatselijke tijd het contact verloren met de Franse luchtverkeersleiders. De Airbus bevond zich toen op een hoogte van ongeveer 1.830 meter. De luchtvaartambtenaren zeggen dat het toestel geen noodsignaal heeft gestuurd.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er wrakstukken zijn gezien op een hoogte van 1.980 meter. Een woordvoerder vertelt dat het “ een extreem lange en extreem moeilijke zoek- en reddingsactie zal worden vanwege het afgelegen gebied. Intussen heeft de Spaanse koning Felipe die op een staatsbezoek was in Frankrijk, deze verder geannuleerd. Hij heeft de Franse regering bedankt voor haar hulp.

Het Witte Huis heeft gezegd dat er tot nog toe geen bewijs is van een terreuraanslag. De Airbus A320 is een passagiersvliegtuig met één gangpad en is populair voor korte en middellange afstandsvluchten.

Advertentie

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April
Monday 29 April