Financiële positie werkende klasse flink achteruit gegaan
01 Feb, 20:11
Een van de meest ingrijpende maatregelen die de regering heeft doorgevoerd, is het marktconform maken van de tarieven voor essentiële nutsvoorzieningen, zoals elektriciteit, water en telefoondiensten. De prijzen van nutsvoorzieningen zijn met minimaal 300% gestegen. De verhoging van de WAM-verzekering heeft daarnaast de financiële druk op de burgers vergroot. Gezinnen met een beperkt inkomen, moeten meer geld uittrekken om hun vervoermiddelen te verzekeren. Aan de andere kant is de boete op onverzekerd rijden flink verhoogd.
Daarnaast heeft de regering de prijzen van gascilinders maandelijks laten verhogen. Een gascilinder die SRD50 kostte, kost nu SRD320. Een verhoging van 540%. Hetzelfde geldt voor bustarieven: openbaar vervoer, een belangrijke vervoersoptie voor veel Surinamers, is aanzienlijk duurder geworden. Volgens ABS beschikt 47% van de Surinaamse huishoudens niet over een auto. Dit heeft een directe impact op de mobiliteit van de bevolking, vooral voor de mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om naar hun werk of school te gaan.
Het bijna overal betalen voor medicijnen heeft ook een verwoestend effect gehad. Veel medicijnen zijn nu bijna onbetaalbaar. Zelfs voor operaties moeten patiënten zelf bijdragen aan de kosten. Dit geldt vooral voor de mensen met een Bazokaart. Wanneer mensen die al worstelen om hun basisbehoeften te dekken, ook geconfronteerd worden met onbetaalbare medische kosten, dan wordt het leven behoorlijk ondraaglijk.
De verhoging van inschrijfgelden en collegegelden maakt het voor veel jongeren, vooral uit arme gezinnen, vrijwel onmogelijk om een hogere opleiding te volgen. Dit versterkt de sociale ongelijkheid en belemmert de kansen van de toekomstige generatie.
Vanwege de koersstijging zijn de huurprijzen flink gestegen, wat het voor veel gezinnen moeilijker maakt om een betaalbare woning te vinden. Daarnaast vormt de stijging van de prijzen in de winkels een ander probleem. De inflatie heeft de prijzen van voedsel en andere basisgoederen in veel gevallen verveelvoudigd doen stijgen, terwijl het inkomen van de werkende klasse in geen verhouding staat tot deze stijgingen.
Dit alles gebeurt, terwijl het aflossen van een auto voor velen niet meer vol te houden is. De prijzen voor brandstof en het onderhoud van een voertuig zijn flink gestegen. Burgers betalen ruim SRD 16 aan government take, maar zien geen verlichting in hun leefomstandigheid.
De regering heeft aangekondigd dat zij van plan is om de financiële ondersteuning van 30.000 huishoudens in te trekken. Dit besluit komt op een moment dat de armoede al op recordhoogte is, en waar veel gezinnen afhankelijk zijn van deze steun om in hun basisbehoeften te voorzien. Het intrekken van deze financiële ondersteuning heeft grote gevolgen voor de kwetsbare groepen in de samenleving, zoals ouderen, werklozen en gezinnen met jonge kinderen. De financiële ondersteuning wordt weggehaald ondanks IMF deze regering op de vingers heeft getikt dat zij te weinig doet om de sociale verloedering op te vangen.
Deze regering heeft door deze maatregelen het volk in een financiële crisis gestort. Suriname bevindt zich in een vicieuze cirkel van armoede, waarbij de economische maatregelen die bedoeld waren om het land te stabiliseren, in werkelijkheid de financiële positie van de meeste burgers verder ondermijnen. Het is duidelijk dat de IMF-hervormingen niet het gewenste effect hebben gehad voor de Surinaamse bevolking.
Ahilia Welles
(Lid NDP)
Saturday 01 February
Friday 31 January
Thursday 30 January
- Bouw 5 poliklinieken in Commewijne en Sipaliwini
- Hugo Essed krijgt de Power Person Award 2024
- 'Bigi Boy' moet zijn meerdere erkennen in Pavlovich
- Energiecrisis, Tapajai en onze politici
- Streven betaalpas RVI voor senioren burgers per april
- Horst Koehler, voormalig Duits president en IMF-chef, overleden
- Digicel en EBS tekenen overeenkomst verbetering infrastructuur
- Personeel Ashiana naar president voor uitbetaling salaris
- Wisselingen tussen zon en bewolking
- Trump: Canada, Mexico en China kunnen niets doen om tarieven uit te stellen
- NDP ontkent speculaties over samenwerking met VHP
- Weinig kans voor initiatiefwet 'Landelijk Stembureau'
Friday 31 January
- EZ en AdeKUS werken aan Innovatie Centrum en FabLab
- Pilot minOWC vervolgstudie kinderen met gehoorbeperking
- ECD blijft overtredingen tegenkomen bij supermarkten
- Goud stijgt boven $ 2.800 na tariefdreigingen Trump
- Drie miljoen hindoes nemen 'heilige duik' na dodelijke stormloop
- Staatsolie wil via obligatie US$ 250 miljoen en € 50 miljoen ophalen
- Secretaris CHof: Ik was dictatorale houding voorzitter zat
- Ease of doing business in Suriname: Mythe of mogelijkheid?
- Verdeelde peilingen voor presidentsverkiezingen in Ecuador
- Veel bewolking met af en toe wat zon
- Voorzitter CHof stelt secretaris ter beschikking van minister
- De Breekbare Fundering van Macht: Betrouwbaarheid en Morele Dilemma’s
- Politieke partijen kunnen bij wet Assembleeleden terugroepen
Thursday 30 January
- DNA lanceert Suriname Conservation Caucus
- Kwestie Pikin Saron: Kritische reflectie op rechtspraak
- LBO-leerlingen mogen nu ook toelatingsexamen VWO/HAVO maken
- India schenkt 5.000 militaire uniformen aan Suriname
- Nieuw B.W.: Geen overdrachtsakten meer mogelijk door de Staat