Crypto en blockchain in Suriname
02 Dec, 00:52
Het Hooggerechtshof in Londen heeft een wereldwijd bevriezingsbevel uitgevaardigd op de tegoeden van Ruja Ignatova. In 2014 werd OneCoin door Ruja gepresenteerd als een revolutionaire cryptocurrency die beter en eenvoudiger zou zijn dan Bitcoin. OneCoin zou de “next big thing” worden in de crypto jungle die we tegenwoordig kennen. Volgens Ruja zou OneCoin de manier waarop we geld gebruiken radicaal veranderen. Ruja is echter sinds oktober 2017 spoorloos verdwenen. Het OneCoin-debacle is qua omvang een van de grootste cryptofraudeschandalen uit de geschiedenis. Ze heeft in totaal 4,5 miljard dollar opgehaald bij drie miljoen investeerders. OneCoin bleek uiteindelijk een scam te zijn.
Voordat we verder gaan, eerst een korte definitie van blockchain. Simpel gezegd is blockchain een techniek waarmee een netwerk van gebruikers gezamenlijk transacties bijhoudt in een database. Als ik bijvoorbeeld een pak melk koop, wordt dit in de centrale database geregistreerd en kan iedereen dat zien. Verschillende computers over de hele wereld bevestigen deze transactie. Hierdoor is valsspelen praktisch onmogelijk. Het is een krachtig systeem, maar het vereist veel technische kennis en rekenkracht. Het doel van blockchain is om gegevens veilig, transparant en onveranderlijk vast te leggen, zonder dat er een centrale autoriteit nodig is. OneCoin claimde op basis van deze technologie een munt te hebben gecreëerd.
Het verhaal van het OneCoin-debacle legt bloot wat het grootste risico is van crypto of blockchain. Blockchain en Crypto’s opereren vaak buiten traditionele systemen. Dit maakt ze enorm gevoelig voor scams en hacks. Er zijn legio voorbeelden van scams over de hele wereld, van India en Engeland tot aan de Verenigde Staten. Meestal spelen twee zaken een belangrijke rol bij deze scams: het lanceren van een succesvolle digitale munt of crypto en het genereren van kapitaal.
Het begint met kapitaal genereren. Het idee is dat mensen kunnen investeren in een toekomstige digitale munt die onafhankelijk van overheidscontrole en regulering zou opereren via de blockchain-methode. Daarbij worden investeerders gelokt met beloftes van enorme rendementen. Iedereen die bekend is met beleggen weet dat hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. Dit geldt ook voor crypto. Ik ken verhalen van mensen in Suriname die geld hebben geïnvesteerd in crypto en vervolgens alles kwijt zijn geraakt. De reden was dat het systeem was gecrasht. Als je kijkt naar de definitie van blockchain, kan het systeem niet crashen. Dat was dus een scam.
Wetenschappers zeggen dat Blockchain een kracht is die niet te stoppen is. Er wordt op dit moment door de grote landen als China en Amerika veel research gedaan in deze technologie. Met blockchain-technologie kan een duurzame, veilige en betrouwbare digitale infrastructuur worden gebouwd (Veuger, 2018b en 2019d). Dat maakt deze technologie in potentie revolutionair. Maar omdat blockchain-technologie erg complex is en zich nog aan het ontwikkelen is, zijn er nog veel risico’s aan crypto. Er is meer kennis van crypto nodig.
De huidige cryptomarkt heeft een hoog cowboy-gehalte. Voor landen als Suriname betekent dit dat er extra voorzichtigheid geboden is bij het omarmen van crypto. Zonder de juiste wet- en regelgeving kunnen de risico’s groter zijn dan de voordelen. Het is daarom essentieel dat de overheid, voordat ze blockchain grootschalig omarmt, investeert in kennisopbouw en samenwerking met internationale toezichthouders. Laat niemand je met dure woorden wijs maken dat Suriname een Bitcoin-paradijs gaat worden of dat je snel rijk kunt worden met crypto. Investeren in crypto kan, maar alleen als je precies weet waarin je investeert.
John Misidjan
john.misidjan@gmail.com
Veuger, J. (2020). Blockchain. Apeldoorn: Saxion university of Applied Science.
https://www.accountant.nl/nieuws/2024/8/tegoeden-cryptoqueen-van-onecoin-wereldwijd-bevroren/
Wednesday 04 December
Tuesday 03 December
Monday 02 December
- Zonnige ochtend, later wat wolken
- Landen die schulden ruilen voor natuur en klimaat
- Een misplaatste vergelijking!
- Hassankhan heeft zitting in Onderraad Verkiezingen
Tuesday 03 December
- Opleiding Oil & Gas en Petroleumtechniek gestart op AMTO
- SHTTC start reeks trainingen voor toerismesector
- ECD sluit drie supermarkten in Commewijne
- Gewetenloos!
- Lions Club Kwatta houdt kinderdag in Saramacca
- Inbraak en brandstichting woning in Para
- Monumentale gebouwen Coronie en Nickerie in gevaar!
- Man mishandeld en beroofd in zijn woning
- Kapitein van Pelelu Tepu bespreekt uitdagingen dorp
- Reactie op: Monster karakter van de olifant
- Bewolking met kans op een bui
- Biden onder vuur om gratieverlening aan zijn zoon Hunter
- Column: Er is altijd 1 baas!
- Korpschef stelt agent zaak-Albina buiten functie
Monday 02 December
- OW geeft startsein voor asfalteren wegen in Wanica
- Inheemse mijnbouw compliceert Brazilië's strijd tegen illegaal goud
- Een tienpuntenplan voor verbetering onderwijs binnenland
- Fernandes geeft meer dan kerstbrood
- Volksgezondheid: Opnamestop tijdelijk opgeschort
- OM doet aangifte tegen Richano Santokhi
- CMZ betreurt verlies 2 monumentale panden Nassylaan
- Paul Somohardjo terug in zijn ontruimd kantoor Biza
- Obsessief-compulsief, een perfecte puinhoop (8)
- NDP en Simons populair bij onderzoek jong volwassenen
- Nieuwe aanmeerplaats Meerzorg in gebruik genomen
- Lagere temperatuur, kans op onweer