Behoort het CHof tot de rechterlijke macht?
06 Nov, 13:31
De beroemde Franse jurist en filosoof Montesquieu (1689-1755) staat bekend om het begrip Trias Politica, de leer van de scheiding der machten. De huidige staatsrechtelijke indeling van de westerse democratieën is mede gebaseerd op ideeën van Montesquieu die gedeeltelijk ontleend zijn aan de Engelse filosoof John Locke.
Persoonlijk deel ik de opvatting van de auteurs die ervan uitgaan dat het bij Montesquieu meer ging om de spreiding der machten, dan om de scheiding der machten. Zijn bedoeling was namelijk dat machtsconcentratie moest worden voorkomen teneinde de vrijheid van de burger te waarborgen.
In deze leer gaat het om de wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechterlijke macht. De drie machten moeten elkaar controleren en voorkomen dat één de overhand krijgt. Deze leer heeft in de loop der eeuwen haar waarde bewezen als basis voor alle democratische samenlevingen. De vraag die rijst is of de Trias-leer in deze tijd nog onverkort van toepassing is.
Als wij naar onze eigen Grondwet kijken, lezen wij dat de wetgevende macht in handen is van De Nationale Assemblee en de regering. Dit betekent dat er een overlapping plaatsvindt tussen wetgevende macht (DNA) en de uitvoerende macht (regering). Een wetsontwerp wordt in DNA goedgekeurd, maar kan pas in werking treden na bekrachtiging door de president. Dit betekent dus dat er geen strikte scheiding is tussen de wetgevende macht en de uitvoerende macht, maar een wisselwerking tussen DNA en regering. DNA moet zich echter van haar zijde onthouden van de bevoegdheden die in handen zijn van de regering. Hieruit blijkt dat het beter is om te spreken van de spreiding in plaats van scheiding der machten.
De directe aanleiding voor het schrijven van dit artikel is een vraag die gesteld werd op de recentelijk gehouden conferentie op 14 oktober 2024 in hotel Torarica van het CDR (Centrum Democratie en Rechtspleging) over duurzame democratie. De vraag die aan de orde kwam was tot welke der drie machten het Constitutioneel Hof (CHof) gerekend moet worden. De inleider beantwoordde de vraag op gedecideerde wijze met: de rechterlijke macht. Hoewel dit antwoord verdedigbaar is, plaats ik hierbij toch vraagtekens.
Onze wetgeving geeft duidelijk aan dat het CHof niet behoort tot de rechterlijke macht. Dit komt tot uiting in onze Grondwet, maar nog duidelijker in de Memorie van Toelichting van de Wet op het Constitutioneel Hof: “Ook is duidelijkheid omtrent het karakter dat dit Hof verschaft: zijn werkzaamheden kunnen namelijk "enerzijds niet van wetgevende aard zijn maar, anderzijds evenmin van rechtsprekende aard", het Hof is "een onafhankelijk staatsrechtelijk toetsingsorgaan dat zich als zodanig noch met wetgeving noch met rechtspraak inlaat." (zie de Memorie van Toelichting, S.B. 1992 no. 38, p. 24).”
Het voorgaande houdt dus in dat het CHof per definitie niet tot de rechterlijke macht behoort. Maar zeker behoort het ook niet tot de wetgevende en uitvoerende macht. De mening van de inleider ter verdediging van zijn standpunt is dat het CHof zich wel degelijk met rechtspraak in materiële zin bezighoudt. Als wij het CHof noodzakelijk in een van de drie machten moeten persen, dan komt inderdaad de rechterlijke macht daarvoor het meest in aanmerking. Maar mijn antwoord op de vraag is dat het CHof tot geen van de drie machten behoort, maar bestempeld zou moeten worden als een “macht sui generis”. Hieruit blijkt dat de leer van de Trias Politica, hoe nuttig deze ook mag zijn, niet meer volledig toegepast kan worden in deze tijd.
Carlo Jadnanansing
Wednesday 06 November
Tuesday 05 November
Monday 04 November
- Wachter gekneveld, daders overmeesteren bewoners
- Orkaan Rafael wordt snel sterker, raast naar Cuba
- Suriname en India tekenen overeenkomst fruitverwerking
- Amerika kiest voor Donald Trump; wint ook in Senaat
- President vrijdag via Nederland naar COP29
- Bewolking blijft de hele dag hangen
- Leiders van belangrijke landen niet op klimaattop COP29
- Column: Trump, de VS en de wereld
- Nieuwe Aanbestedingswet moet zorgen voor transparantie
Tuesday 05 November
- ECD sluit weer 4 supermarkten die wetten overtreden
- Guyana en Suriname zouden jaarlijks 12 miljoen ton LNG kunnen produceren
- Tiener overlijdt na botsing met DAF-truck
- Nieuwe Chinese ambassadeur Lin Ji begint zijn missie
- Vrouwen en jongeren getraind in ethisch leiderschap
- In Indiase dorp bidden inwoners voor overwinning Kamala Harris
- Ruim 1.200 vissersvaartuigen worden geïnspecteerd
- VS verkiezing: Tussen economisch nationalisme en internationale stabiliteit
- Surinamers gaan voor internationale danscertificering
- Cuba bereidt zich voor op tweede orkaan te midden van energiecrisis
- Overwegend zonnig met wat wolken
- Harris richt zich op kritiek Gaza-oorlog, Trump handhaaft gewelddadige retoriek
- Column: Trump heeft nog meer vuil
- Breaking: ABOP claimt Binnenlandse Zaken
Monday 04 November
- 10 geslaagden bij 1e lichting Olie- en Gasopleiding NATIN
- Winkelierster mishandeld en beroofd
- Kamala Harris of Donald Trump?
- Pompstationhouders beroofd, mishandeld en gekneveld
- Jarige HVB: Een factor in de politiek
- Criminelen schieten op helikopters; 2 agenten gewond
- Quincy Jones (91), gigant Amerikaanse muziek, is niet meer