starnieuws

De FIFA-ranglijst en de krachtsverhoudingen op het WK

29 Jun 2014, 06:00
Het WK-Voetbal is door de eerste ronde heen en lijkt een groot succes te worden qua voetbalspektakel. De uitschakeling van een aantal hoog geplaatste landen zoals Spanje, Portugal, Italië en Engeland is een feit. Deze landen stonden op de 1e, 4e, 9e en 10e plaats genoteerd op de FIFA landenranglijst van 5 juni 2014. Daarentegen zijn Costa Rica (nr. 28) en Nigeria (nr. 44) wel door naar de volgende ronde. Dit zijn zeker grote verrassingen, omdat men het niet verwachtte op basis van de positie op de wereldranglijst. Klopt de FIFA ranglijst niet of is er iets anders aan de hand. In dit artikel maak ik een korte analyse van de groepsresultaten en de plaats van de landen op de FIFA ranglijst.

FIFA ranglijst en plaatsing WK
Op de FIFA-ranglijst staan 207 landen. Vlak voor het WK begon stond Spanje op de 1e plaats met 1485 punt, terwijl Suriname nummer 136 was met 197 punt. De ranglijst wordt elke maand aangepast op basis van de punten die in die periode verzameld zijn, volgens een bepaalde formule en zal er na het WK-Voetbal dus weer anders uitzien. We mogen er echter van uitgaan dat de FIFA-ranglijst een goede indicator is van het spelniveau van de landen, d.w.z. je verwacht dat een land dat hoger op de ranglijst staat het beter zal doen dan een land dat veel lager staat. Dat is in het algemeen ook wel zo, want we zien dat van de landen op nummer 1 tot en met 20 alleen Oekraïne (nr. 16) zich niet geplaatst heeft voor het WK. We zien ook dat geen van de landen die de nummers 63 t/m 207 op de ranglijst bezetten op het WK aanwezig is. En van de landen in de nummers 30 t/m 62 hebben zich slechts 8 geplaatst voor het WK, waarvan Australië (nr. 62) het land is met de laagste positie. Over het algemeen zien we echter dat de meeste landen die zich geplaatst hebben voor het WK hoog staan op de FIFA ranglijst, maar er zijn dus enkele uitzonderingen.

FIFA ranglijst en eliminatie in de groepsfase
Er doen 32 landen mee aan het WK, terwijl 175 landen niet meedoen. Die 32 landen (15% van alle landen) vormen op dit moment dus de voetbalelite van de wereld. Voor onze analyse splitsen we landen in twee groepen van elk 16 landen, waarbij de eerste groep bestaat uit landen die het hoogst genoteerd zijn op de FIFA-ranglijst en de tweede groep uit de landen die het laagst genoteerd zijn. Als de prestaties van elk land precies gelijk zou zijn aan zijn positie op de FIFA -ranglijst dan zouden we dus verwachten dat alle landen van de eerste groep (FIFA-ranglijst nr. 1 t/m 17) door zouden gaan naar de tweede ronde en alle landen van de tweede groep (FIFA nummers 18 t/m 62) naar huis zouden gaan.

Dit is niet het geval omdat we zagen dat de nummers 1, 4, 9 en 10 (Spanje, Portugal, Italië en Engeland) het niet gehaald hebben, maar 12 andere uit deze eerste groep zijn wel door naar de volgende ronde. Bij de laagst genoteerde groep zijn echter 12 landen uitgeschakeld (de nummers 18, 19, 21, 23, 26, 33, 37, 43, 46, 57 en 62). In feite heeft slechts één team met een positie boven de 30 het overleefd t.w. Nigeria (nr. 44). De andere landen uit de tweede groep die door zijn gegaan zijn Mexico (nr. 20), Algerije (nr. 22) en Costa Rica (nr. 28). Het betekent dat de FIFA ranglijst toch een vrij goede indicator is van de kracht van de landen, want 15 van de landen die de volgende ronde gehaald hebben, zijn vrij hoog genoteerd op de FIFA ranglijst.

Winst en verlies volgens de FIFA ranglijst
Een andere manier om de FIFA-ranglijst te evalueren is om te kijken of landen die hoger geplaatst zijn inderdaad wedstrijden winnen van landen die lager geplaatst zijn. Van de 48 wedstrijden die in de verschillende groepen gespeeld zijn, blijkt dat 31 (oftewel 64%) inderdaad gewonnen zijn door landen die hoger geplaatst waren, terwijl maar 8 wedstrijden (17%) zijn verloren door zulke landen, en 9 wedstrijden (19%) gelijk gespeeld zijn. Dus ook hier blijkt dat de FIFA-ranglijst een redelijk goede indicatie geeft van de kracht van de landen.

De belangrijkste uitzondering op de regel is wel Costa Rica geweest dat drie wedstrijden gewonnen heeft van heel hoog genoteerde landen. Daar kunnen we als mede Concacaf land trots op zijn. We zijn nu bij de groep van 16 beland en in de eerste wedstrijd heeft Brazilië (nr. 3) met moeite gewonnen van Chili (nr. 14). De tweede wedstrijd werd gewonnen door Colombia (nr. 8) van Uruguay (nr. 7), maar deze landen waren dus vrij gelijkwaardig. We krijgen zeker nog een paar heel interessante wedstrijden, waarbij de landen niet veel van elkaar verschillen op de FIFA ranglijst. Bijvoorbeeld Argentinië (nr. 5) speelt tegen Zwitserland (nr. 6) en België (nr. 11) komt uit tegen de Verenigde Staten (nr. 13). De FIFA-ranglijst is zeker niet perfect, maar benaderd de werkelijke krachtsverhoudingen toch wel redelijk goed. De uitzonderingen op de regel maken het WK echter het meest interessant.

Marten Schalkwijk

Advertentie