OM Nederland eist 7 jaar tegen Wortel; goud van Brunswijk
18 Feb, 15:34
Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft zeven jaar cel geëist tegen Piet Wortel voor het witwassen van bijna acht miljoen euro. Nadat de verdachte aanvankelijk zwijgt over goudstaven ter waarde van 6,5 miljoen euro, komt hij in
zijn vijfde verhoor opeens met een verklaring op de proppen. Hij erkent
dat die goudstaven in zijn huis lagen, maar hij zegt dat ze niet van hem
waren. Ze waren van de vicepresident van Suriname, Ronnie Brunswijk,
die ze hoogstpersoonlijk bij hem kwam langsbrengen. De verdachte
probeerde ze voor hem te verkopen. Deze getuige, naar eigen zeggen een
vriend van de verdachte, bevestigt dit, maar heeft geen bewijzen.
De in Suriname geboren Nederlander heeft volgens het OM geen plausibele verklaring voor de herkomst van miljoenen aan goudstaven die in zijn woning lagen. Omdat hij vervalste documenten verstrekte wordt hij ook beschuldigd van valsheid in geschrifte. In de rechtbank Rotterdam bleek vandaag dat Brunswijk een opmerkelijke rol speelt in de zaak.
De aanschaf van een Rolls-Royce Cullinan van een half miljoen euro, etentjes in luxe restaurants en dure hotelovernachtingen. In een lopend drugsonderzoek wekken deze uitgaven van de verdachte de aandacht van de politie en OM. De 56-jarige verdachte is eerder veroordeeld tot een forse celstraf vanwege drugshandel. Hij heeft in Nederland geen legale bron van inkomsten, maar houdt met een medeverdachte versluierde gesprekken over geldzaken. Het is het startschot van het witwasonderzoek Shoreham, dat zal leiden tot twintig rechtshulpverzoeken naar Suriname. In Nederland en Suriname worden tientallen getuigen gehoord.
Het onderzoek is aanvankelijk gericht op de invoer van cocaïne en de betrokkenheid van de verdachte bij twee liquidaties. De verdachte is in deze zaak in 2023 door de rechtbank op vrije voeten gesteld. Dat onderzoek is nog niet afgerond. Het is het witwasonderzoek dat nu leidt naar de vervolging van de verdachte. Naast het witwassen van een slordige miljoen euro aan luxe voertuigen wordt hij beschuldigd van het witwassen van 163 goudbaren. Die waren destijds ongeveer 6,5 miljoen euro waard – en tegenwoordig ruim 14 miljoen euro. Volgens de verdachte zijn de goudbaren van de vicepresident van Suriname, zo vertelt hij later in het onderzoek. Ook presenteert hij een bij de notaris ondertekende verklaring waaruit dat zou blijken.
Bij een witwasverdenking zonder gronddelict moet een verdachte bewijzen dat hij zijn geld op een legale manier heeft verdiend. De verdachte beweert dat hij in Suriname in vastgoed en goud handelt, en dat hij ‘een aanzienlijk bedrag’ heeft geërfd. Het onderzoek laat zien dat het onwaarschijnlijk is dat hij een flinke erfenis ontvangen kan hebben gehad. Officiële documenten of onderbouwing ontbreken ook nog eens. Hoewel de verdachte al 30 jaar een serieuze ondernemer zou zijn in diverse sectoren, ontbreekt ook daarvan enige administratie. Er zou ook sprake zijn van een wirwar van leningen bij personen en bedrijven, maar contracten of bewijs van aflossingen ontbreken, meldt het Nederlandse OM.
Op één van de telefoons van de verdachte staan diverse foto’s van goudbaren. Het gaat om acht partijen goud en in totaal 163 goudbaren. De foto’s zijn grotendeels gemaakt in de woning van de verdachte tussen 2018 en 2020. Bij de goudbaren staat een gewicht, een aanduiding van de zuiverheid en een lettercode. In de telefoon vindt de politie ook een gesprek tussen de verdachte en ene Frank, een goudhandelaar, die staven voor hem heeft en ze wil langsbrengen:
“Welcome back. Morning big brother. Die staven wachten op u. Met de prijs van nu ben u zeker USD 100.000,00 rijker”. En even later: “Goedemiddag buur. Hoe laat kan ik die staven voor u brengen?” Kort na deze berichten worden de foto’s van goudstaven genomen. Diverse facturen die overeenkomen met de aankoop van de goudbaren worden in de woning van de verdachte aangetroffen.
De officieren van justitie van het Landelijk Parket wijzen erop dat de getuige gestuurd wordt:
Feitelijk schrijft de verdediging aan Brunswijk: “Vriendelijk verzoek ik u mij te berichten of u kunt bevestigen dat de verklaring van cliënt klopt dat de betreffende goudbaren destijds niet aan cliënt toebehoorde, maar aan u, Ronnie Brunswijk en dat de goudbaren uiteindelijk ook zijn teruggegaan naar u, Ronnie Brunswijk”. Daar wordt gevraagd de brief te ondertekenen en te voorzien van een tekst die ook nog eens wordt gedicteerd. Dat is in de beleving van het OM toch weinig anders dan de beeldspraak: tekenen bij het kruisje.
Friday 21 February
Thursday 20 February
Wednesday 19 February
- DNL selectief met aannemen van financiële schenkingen
- Reyme: A20 heeft een deel van de waarborgsom moeten lenen
- DNA eensgezind: Telesur kan omgezet worden in een NV
Thursday 20 February
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (11)
- Veel schade door brand in pand Abonestraat
- Korps Politie neemt nog eens 15 auto's in ontvangst
- Arena Politieke Partij krijgt financiële steun van Max Ghazi
- In 2025 worden vijf exploratieputten geboord in Surinaams zeegebied
- Grenada's Mitchell: Bied excuses aan en betaal herstelbetalingen
- Jagesar: Suriname verwacht in 2026 tweede FID
- Hamas draagt lichamen over van jongste gijzelaars
- Anti-corruptiewet wordt aangepast; besluit goedgekeurd
- Gedeporteerde migranten in Panama verplaatst naar jungleregio
- Verspreide onweersbuien in de middag
- Nog uitdagingen voor partijen na registratie bij CHS
- Column: Kop op, Issam Asinga!
- NDP presenteert verkiezingsprogramma 2025-2030 in Ocer
- ABOP en Amazone Partij Suriname tekenen overeenkomst
Wednesday 19 February
- Wijngaarde geëerd met Rotary Vocational Excellence Award
- President in Barbados aangekomen voor Caricom-top
- NDP eist in brief aan Caricom stopzetten agressie Guyana
- Trump zegt dat Zelensky snel moet handelen voor vrede
- VHP, PL en OPTSU registeren zich vol goede moed bij CHS
- Regering ondersteunt duurzame bouw met bamboe
- BLTO vraagt president interventie voor betalen overuren
- Honduras verlengt uitleveringsverdrag met VS
- 'Platform Grondzaken' ingesteld voor grondproblemen
- Lichte regen in de ochtend en buien in de middag
- SLM vliegt weer op route Paramaribo-Cayenne-Belem
- Onderzoek moord inspecteur Gooding voor 3e keer opgestart