Deze regering draagt een goede helm
19 Jan, 17:41
Nog zo’n vier maanden, dan gaan we naar de stembus. De kiezer is aan het woord en mag bepalen of de huidige regering de ingeslagen route kan voortzetten, of dat andere partijen het mogen proberen. Verkiezingstijd staat synoniem voor het gooien met modder. Dat is niet iets typisch Surinaams, maar gebeurt overal. Kijk maar naar de verkiezingen in Amerika, waar Trump zijn tegenstanders toespreekt op een manier die jij bij jouw man of vrouw niet moet proberen. Ook in Nederland, dat zich graag presenteert als een toonbeeld van hoe het hoort, vallen politici elkaar verbaal aan. Let wel, dat is heel normaal hè. Maar het is niet nodig om persoonlijk te worden. En al helemaal niet om leugens te verkondigen, in de hoop dat de kiezer het gelooft en de regering laat vallen.
Het nakomen van verkiezingsbeloftes staat centraal bij het moddergooien. En ook dat is weer logisch. Als volksvertegenwoordiger word je gekozen vanwege je verkiezingsprogramma en hoe je bent en/of overkomt. Daarna krijg je vijf jaar de tijd om je verhaal waar te maken. Is het nakomen van verkiezingsbeloften volledig meetbaar? Ja en nee. Ik zal dat hieronder verder uitleggen.
Wat is het verschil tussen een volksvertegenwoordiger en een bouwvakker? De kleding misschien? Maar verder zijn er vooral veel overeenkomsten. Dan neem ik even het voorbeeld van het bouwen van een nieuw huis, op de plek waar een villa al jaren stond weg te rotten. De villa zit boordevol potentie, maar de vorige eigenaren hebben er niet voor gezorgd. Er werd geen onderhoud gepleegd, het onkruid stond metershoog en de rekeningen werden niet betaald. Het gevolg was dat het huis een krot werd.
Nu is het jammer genoeg niet zo eenvoudig om een sloopkogel te gebruiken om de villa tegen de vlakte te gooien en in twee weken tijd een nieuwe te bouwen. Het ruimen van puin neemt nu eenmaal een hoop tijd in beslag. In het geval van de huidige regering was het een schuldenpost van vier miljard, een slechte infrastructuur, scholen en universiteiten die verouderd zijn, vervallen loopbruggen en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Hoewel we het allemaal graag zouden willen, bestaan er geen bomen waar Surinaamse dollars aan groeien. Zeker niet omdat er nog een kerkhof vol schulden ligt. Of je nu aanhanger bent van de regering of niet, je moet toegeven dat er mooie resultaten zijn behaald. Neem het voornemen om voor kinderen het schoolvervoer gratis te maken. Dat is in 2022 gebeurd. Daarnaast zouden scholen wifi krijgen, wat bij de eerste scholen nu ook het geval is. Dat dit volgens sommigen te lang duurt, kan. Alleen is de belofte wel nagekomen, net als dat 400 scholen en universiteiten gerenoveerd gaan worden, onder meer met nieuwe tafels en stoelen. De eerste 60 scholen zijn nu aan de beurt.
Zelf ben ik werkzaam op het ministerie van Openbare Werken. OW stond er vijf jaar geleden beroerd voor, ongeveer net zoals die villa. Het ministerie is weer leefbaar, met personeel dat angst heeft ingewisseld voor motivatie, ook dankzij de vele trainingen die we krijgen. Het helpt ook dat we met mooie projecten bezig zijn. Houten loopbruggen zijn vervangen door betonnen varianten, wegen worden opgeknapt, net als verkeersborden en verkeersmarkeringen.
R.F.N. Bouterse
Coördinatie Districten ministerie van Openbare Werken
Sunday 19 January
Saturday 18 January
Friday 17 January
- Column: Borrelpraat no. 855
- Bestuurder tractor dodelijke aanrijding in verzekering gesteld
- Militair aangehouden voor posten cocaïne
- Telesurmast te Pakira door vandalisme omgevallen
- Jarige DSB gedenkt alle baby's die vandaag geboren worden
- Twee van drie gevluchte arrestanten weer ingesloten
- Kruidenbad heeft niet geholpen bij uitvoer cocaïne
- Gaza juicht bij begin staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas
- Narcotica Brigade treedt op bij drugshaarden
- Hoe Trump van plan is de controle over de overheid te verstevigen
- Kans op ochtendbuien, in de avond droog
- President: Wij hebben het land gered!
- Duizenden protesteren in Washington tegen beleid Donald Trump
- Santokhi: VHP is de enige optie voor het land
Saturday 18 January
- Vrouw ingesloten voor cocaïne in postzending
- Start project 650 monitoringscamera's met steun China
- Minstens 70 doden bij explosie tankwagen in Nigeria
- Minister Emanuel huldigt De Arend; trots op prestaties
- Woning Hendrikstraat afgebrand; vrouw loopt brandwonden op
- Suriname en Curaçao gaan samenwerken op politioneel niveau
- Politie West start met training voor ME
- Suriname en landelijk bestuur
- 20 havenmedewerkers getraind door MAS en US Coast Guard
- Veel zon vandaag met af en toe een wolkenveld
- Economische onzekerheid, sociale spanningen en sociale media
- Twee verkeersdoden te Groningen
- Persrechter: 18 strafbare feiten in zaak Pikin Saron
Friday 17 January
- Certificering CELOS voor meer internationale samenwerking
- Hoe de vork in de steel zit!
- Man verwond door zelfgeplaatste 'setigon'