Pg: Niet waar dat OM op schoot van president zit
16 Nov, 00:00
Procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh en haar staf hebben "zonder bochten, to the point en helder" de tientallen vragen die door journalisten zijn gesteld beantwoord. Onder andere is benadrukt dat het "helemaal niet waar is" dat het Openbaar Ministerie (OM) op de schoot van president Chan Santokhi zit. De president moet echter beter gaan letten op zijn woordkeuze als het om het OM gaat want dat is een van de dingen die er toe bijdragen dat het imago van het vervolgingsapparaat wordt geschaad. De president heeft zich vaker uitgelaten als "ik heb de pg opdracht gegeven". Deze zaken zijn niet gecorrigeerd wat het OM heeft geschaad.
De bijeenkomst vrijdag was bedoeld om "een helder inzicht te geven in de werkzaamheden van het OM". De pers heeft gretig gebruik gemaakt van de geboden gelegenheid om - hoewel het niet mogelijk was om lopende zaken die bij de rechter zijn te bespreken - een aantal brandende vragen te stellen. Paragsingh en een aantal hoge officieren hebben aan de hand van presentaties en het beantwoorden van vragen aangetoond hoe het instituut functioneert, op grond waarvan er handelingen worden gepleegd, en dat zij ook van derden afhankelijk zijn om zaken gedaan te krijgen. Erkend is dat er nog veel schort in de communicatie en de aanpak van bepaalde zaken.
Er is lang stil gestaan bij het imago van het OM dat bij grote delen van de samenleving leeft: Dat het OM partijdig is en gewoon een werkarm van de zittende regering is. Uitspraken van de president wanneer hij zegt "Ik heb het OM opdracht gegeven..." en bepaalde handelingen van het OM zelf die de wenkbrauwen doen fronsen, versterken alleen maar dat onbehaaglijk gevoel bij de samenleving. Paragsingh ziet het nut niet in om op elke "valse aantijging" te reageren "omdat ze gewoon niet waar zijn". Het steekt wel dat personen die wel degelijk weten hoe de vork in de steel zit, onder wie Assembleeleden, bijdragen aan de imagoschade merkt de pg op.
De pg en vervolgingsambtenaren tijdens de bijeenkomst met de pers.
Uit de bijeenkomst is gebleken dat er grote behoefte is aan een zichtbaar OM: spraakmakende zaken zouden met een mediaoptreden verduidelijkt kunnen worden. Op die manier kan voorkomen worden dat zaken een eigen leven gaan leiden. Het OM heeft wel een actieve communicatiesnit en persofficieren die benaderd kunnen worden. Er zijn voorstellen gedaan vanuit de journalisten voor een betere communicatie. Ook is gevraagd aan het vervolgingsapparaat om melding te maken van rechtshulpverzoeken die worden goedgekeurd. Over Bordo moet Brazilië nog beslissen of hij wordt uitgeleverd aan Suriname of Frankrijk.
Saturday 16 November
Friday 15 November
Thursday 14 November
Wednesday 13 November
Friday 15 November
- Canada wint met 1-0 van Natio
- Wet voor bescherming rekeninghouders in concept af
- Spirituele leider Sadhguru komt naar Suriname
- Tropische storm Sara teistert Midden-Amerika met stortregens
- Dan suma law?
- Nederlandse regering kan vallen over aanpak geweld in Amsterdam
- MinOWC lanceert project voor verbetering beroepsonderwijs
- Landen op COP29 aangespoord om biljoenen te investeren
- Politieagenten Pikin Saron-zaak worden vervolgd
- Inheems Kollectief eist vrijlating zes inheemse mannen
- Koele ochtend, heldere nacht
- Europese aannemers voor GranMorgu-project in Blok 58
- Salarisverhoging belangrijkste reden aanvullende begroting
- Assembleeleden: Er vindt grondroof plaats
Thursday 14 November
- Rol minister Binnenlandse Zaken essentieel
- Vaktrainingen gestart in Onverwacht
- Trumps battleground: what’s next?
- Saya vrijgesproken van alle feiten; blijft 'kan kan VHPer'
- Suriname mede-oprichter G-Zero forum
- Drie van de vier Wakaypompen volop in bedrijf nu
- Europa bestrijdt braindrain nu talent naar noorden trekt
- Pg beëdigt 80 nieuwe BAVP'ers
- ICAP uit Cuba versterkt vriendschapsband met Suriname
- Middagbuien en 's nacht droog
- Venezuela: Explosie gasleiding stagneert ruwe olieproductie
- Column: Obstakels
- Regering wil grondconversie optrekken naar 2 ha
Wednesday 13 November