starnieuws

Trumps terugkeer: Wat betekent dit voor de wereld en Suriname?

07 Nov, 12:47
Het is bijna ongelofelijk: Donald Trump is weer verkozen tot president van de Verenigde Staten.Voor velen voelt dit als een schok, en ik deel die verontrusting. De wereld kijkt met grote ogen toe, en voor vrouwen, de LGBT-gemeenschap en minderheden is de angst voor de toekomst bijna tastbaar. Maar wat betekent dit niet alleen voor de wereld, maar ook voor een land als Suriname?

Trumps visie op de samenleving is er een van verdeeldheid. Hij heeft meermaals laten zien dat hij geen bondgenoot is van de progressieve bewegingen die vechten voor vrouwenrechten, LGBT-rechten, en gelijkheid voor mensen van kleur. Zijn terugkeer in de politieke arena belooft geen toekomst vol begrip, inclusie, of rechtvaardigheid. Integendeel, het suggereert een heropleving van oude, conservatieve waarden die weinig ruimte overlaten voor vrijheid en diversiteit.

Trump heeft in het verleden al bewezen geen vriend te zijn van vrouwenrechten. Denk aan zijn pogingen om abortusrechten in te perken, zijn vijandige houding ten opzichte van feministische bewegingen en zijn aanstelling van conservatieve rechters die geen bescherming willen bieden aan het recht op keuze. In de VS dreigt dit recht weer afgebroken te worden, en dat zal wereldwijd zijn sporen nalaten. Als Amerika, dat voor velen toch een symbool van vrijheid is, deze rechten op het spel zet, kan dat conservatieve leiders elders in de wereld inspireren hetzelfde te doen.

Voor de LGBT-gemeenschap is het niet anders. Trump heeft tijdens zijn vorige ambtstermijn anti-discriminatiewetten proberen te verzwakken en bescherming voor transgender personen teruggetrokken. Voor een gemeenschap die zich eindelijk een plek in de samenleving had weten te verwerven, voelen zulke daden als een afwijzing. Trumps herverkiezing stuurt een wereldwijde boodschap: ‘Wij erkennen jullie rechten niet als vanzelfsprekend.’ Het risico is reëel dat andere landen, vooral die met reeds conservatieve regeringen, deze houding zullen overnemen en progressieve rechten van minderheden zullen inperken.

Suriname is sterk afhankelijk van internationale relaties, en de banden met Amerika zijn daarbij belangrijk. Trump staat er echter om bekend dat hij weinig interesse heeft in kleinere, ontwikkelingslanden zonder directe politieke of economische invloed op de VS. Tijdens zijn vorige ambtstermijn was hij vooral gericht op isolationisme en het ‘America First’-beleid. Hierdoor werd hulp aan ontwikkelingslanden vaak verminderd of opgeschort, wat mogelijk opnieuw kan gebeuren. Dit kan directe gevolgen hebben voor Suriname, bijvoorbeeld in de vorm van minder internationale steun voor ontwikkeling of onderwijs, zaken die juist belangrijk zijn voor een land dat volop aan het bouwen is aan zijn toekomst.

Op een dieper niveau is er ook een cultureel gevaar. Suriname is een diverse samenleving met een rijke mix van  etniciteiten en religies, waar in principe een breed begrip heerst voor verschillen. Maar met Trump’s verdeeldheid zaaiende retoriek als internationaal voorbeeld, kan er een subtiele invloed ontstaan die raciale en culturele spanningen aanwakkert. Trumps Amerika legitimeert racisme, seksisme en homofobie, en die boodschap kan ook door conservatieve kringen in Suriname worden omarmd.

De herverkiezing van Trump benadrukt dat er in de wereld nog altijd een kloof bestaat tussen progressief en conservatief, tussen acceptatie en afwijzing, en tussen hoop en angst. Maar juist nu is het belangrijk om vast te houden aan onze waarden. We moeten kritisch blijven, de dialoog aangaan, en elkaar beschermen. Het is een herinnering dat we niet stil kunnen zitten, dat onze rechten altijd onder druk kunnen komen te staan, en dat we moeten blijven vechten
voor wat juist is.

Als Surinamers hebben we een sterke geschiedenis van veerkracht en eenheid in diversiteit. We mogen niet toestaan dat verdeeldheid ons raakt, niet door de invloed van een leider duizenden kilometers verderop, en ook niet door de ideeën die deze leider in de wereld plaatst. In plaats daarvan moeten we blijven bouwen aan een toekomst waarin respect en gelijkheid leidend zijn voor iedereen.

Trumps herverkiezing roept zorgen en angst op, niet alleen in de VS, maar wereldwijd. Het is een signaal dat progressieve waarden niet als vanzelfsprekend kunnen worden beschouwd. Juist nu moeten we ons realiseren dat de strijd voor vrouwenrechten, LGBT-rechten, en gelijkheid voor minderheden nog lang niet gewonnen is. In een wereld die beïnvloed kan worden door het conservatisme van één man, is het aan ons om het verschil te maken, om te kiezen voor verbondenheid en vooruitgang, zodat Suriname en de wereld niet ten prooi vallen aan een politiek van angst en haat.

Symphony Sabajo

Advertentie

Friday 06 December
Thursday 05 December
Wednesday 04 December