starnieuws

Hypnotiseur Rostelli: Wereld heeft meer positiviteit nodig

26 Sep, 00:00

Rasti Rostelli wil niet alleen maar om amusement een show geven, maar hij wil naar 'the next Chapter'. Hij wil meer positiviteit creëren in de wereld. (Foto: René Gompers)


Mannen die geloven dat ze hoogzwanger zijn en zo meteen gaan bevallen. Vrouwen die hun mond niet meer open kunnen doen. Mensen die niet meer kunnen opstaan van hun stoel. Weer anderen zijn zo stijf en zwaar geworden dat ze niet te tillen zijn. Dit zijn slechts enkele staaltjes van wat Rasti Rostelli kan doen wanneer hij zijn 'hypnotic powers' uitoefent. Maar dit is allemaal 'pikin tori' want de hypnotiseur gaat vrijdag in High Rise Assuria laten zien dat er veel meer gedaan kan worden met hypnose: "Everythiung You Can Imagine Can be Possible", zegt de hypnotiseur in gesprek met Starnieuws. Hij wil de negativiteit in de wereld omzetten in positiviteit.

Roland 'Rasti Rostelli' van den Berg is bezig met een tour door het Caribisch gebied. De befaamde hypnotiseur gaat na ruim 20 jaren weer een show geven in het land van zijn vader. Zijn moeder is geboren in Curaçao, en hij in Aruba. De familie is in zijn jonge jaren naar Duitsland geëmigreerd. Van den Bergh vertelt dat hij daar al ruim 60 jaar woont. Het is ook het land waar 'Rasti Rostelli' is ontstaan nadat hij met zijn gaven diepe indruk had kunnen maken op de "zeer nuchtere" Duitsers. De hypnotiseur heeft meer dan 100 shows gegeven in Suriname.

"Ik ben geen tovenaar want die bestaat niet," licht Rostelli toe. "Ik ben ook geen goochelaar, die bestaat wel. Wat ik doe is hypnose. En dat is een techniek waarbij men het onderbewustzijn van mensen kan herprogrammeren. Ik vind het raar dat heel veel mensen niet weten wat hypnose is, je hoeft alleen maar te Googlen. Het is sinds 1955 onderbouwd en bewezen en wordt toegepast door onder andere psychologen. Maar je hebt nog mensen die er niet in geloven. Ze denken dat het met duivelse krachten of wat allemaal te maken heeft . Deze mensen zijn blijven steken terwijl je op internet kan zien hoe het werkt en wat je ermee kan bereiken."

Rostelli benadrukt: "Heel veel mensen denken dat je met hypnose iemand kan dwingen iets te doen wat hij niet wil. Dit wordt vooral in films uitgebuit. Punt 1, niemand kan tegen zijn wil gehypnotiseerd worden. Je moet het zelf willen. Punt 2, als iemand een hypnotische opdracht krijgt en die persoon deze niet wil uitvoeren -mogelijk vanuit zijn persoonlijke moraliteit- zal de hypnose verbroken worden." Er is wel een punt 3: "Nu komt het woordje TENZIJ. Ik kan niet iemand gaan zeggen om zijn moeder te vermoorden. TENZIJ je al met de gedachten rondloopt om je moeder te vermoorden omdat je aast op een grote erfenis. Je doet het niet vanwege de angst. Een hypnotiseur kan je angst wegnemen. Maar het is door de inborst van de persoon dat die slechte dingen gaat doen."

"Aan de andere kant is hypnose een manier om iemand die iets wil bereiken maar alleen tegenslagen heeft en gedemotiveerd is geraakt," relativeert Rostelli. "Door hem bijvoorbeeld die valkuilen en blokkades zo duidelijk te maken dat hij weet hoe hij ermee moet omgaan. Positieve energie. Het is als elektriciteit. Het kan levens redden. Maar ook moorden. Zoals de elektrische stoel." Hij haalt aan dat ook in politiezaken en psychologische sessies hypnose bekende hulpmiddelen zijn. Criminelen doen niet graag mee omdat de waarheid ze in nog meer problemen gaat brengen. Hypnose is ook goed om 'forgotten memories' of details van herinneringen naar boven te brengen.

Rostelli antwoordt op de vraag of hij politici kan hypnotiseren ten goede van het land: "Dat is weer een probleem. Omdat de meeste politici er niet zijn ten goede van het land. De meeste politici, en dat is overal ter wereld, beloven van alles en nog wat. En als ze een keer aan de macht zijn vergeten ze al die mooie beloftes. En meestal als hun ambtstermijn afloopt beginnen ze weer met allerlei beloftes die ze weer niet kunnen nakomen. Het ergste is dat ze beloftes maken waarvan ze weten dat het vanaf het begin niet mogelijk is. Maar ja, ze willen stemmen winnen." Rostelii schudt zijn hoofd: "Politici…" en vervolgt: "Het zit in jou. Als je puur in je hart bent ga ik onder hypnose nooit een misdadiger van je maken. Maar als je niet puur van hart bent, ga ik nooit een heilige van je kunnen maken. Hypnose is geen wondermiddel, het is een hulpmiddel."

Rostelli toont zijn kunnen al ruim 40 jaren aan het theaterpubliek. "En toch maak ik nieuwe dingen mee," merkt hij op. "Maar dat is eigenlijk normaal. De menselijke geest is universeel en uniek. Alles wat de mens kan bedenken kan realiteit worden. Dat wil ik ook met de show meegeven. Naast het theaterpubliek toont Rostelli zijn kunnen ook aan academici. Tegenwoordig wordt hij ook geconsulteerd om persoonlijke problemen te helpen oplossen.

Aan Rostelli worden ook filosofische vraagstukken voorgelegd, zoals het voortbestaan van de mensheid in de wereld. "Ik zeg dat het niet de rijkste of de intelligentste mens deze wereld gaat overleven maar degene die zich het best kan aanpassen," geeft hij aan. "En om je aan te passen moet je je ego kwijt. En dat is nou voor velen het probleem. Ze willen iets zijn of laten zien wat ze niet zijn. Laat je ego vallen dan zul je zien wat voor mooi mens je wordt. Denk niet aan jezelf, jouw waarheid is niet altijd de waarheid. Dat is bewustzijn vernauwing, zo ontwikkel je je niet. Je gaat juist achteruit, onderontwikkeling."

Rostelli: "Dat is mijn filosofie die ik op deze show wil delen. Daarom heet het ook 'The Next Chapter'. Vroeger heb ik het om puur amusement gedaan. Om de mensen een mooie avond te geven. Nu ik ouder ben ga ik een boodschap meegeven: Everything You Can Imagine Can Be Possible. Niet alleen de negative dingen maar ook de goede kunnen zich manifesteren. Er is op dit moment zoveel negativiteit in de wereld. Er is meer positiviteit nodig."

Advertentie