starnieuws

Zelensky richt zich tot China en Brazilië om vrede

25 Sep, 20:29

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt de 79e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe op het VN-hoofdkwartier in New York, VS. (Foto: Reuters)
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wees woensdag de pogingen van China en Brazilië om de Russische oorlog in Oekraïne te beëindigen af. Hij vroeg zich af waarom de twee een alternatief voorstelden voor zijn eigen vredesformule en waarschuwde: "Jullie zullen je macht niet vergroten ten koste van Oekraïne."

Rusland viel Oekraïne binnen in februari 2022. Negen maanden later kondigde Zelensky een vredesplan van 10 punten aan om een ​​rechtvaardig einde te maken aan de oorlog op basis van het oprichtingshandvest van de VN en het internationaal recht. Moskou verwierp het plan.

"De vredesformule bestaat al twee jaar, en misschien wil iemand een Nobelprijs voor zijn politieke biografie, voor een bevroren bestand, in plaats van echte vrede, maar de enige prijzen die Putin je in ruil daarvoor zal geven zijn meer lijden en rampen," vertelde Zelenskiy aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, verwijzend naar de Russische president Vladimir Putin.

Zelensky zei dat het voorstellen van "alternatieven, halfslachtige nederzettingsplannen, zogenaamde sets van principes" Putin de politieke ruimte zou geven om de oorlog voort te zetten.

China probeert ontwikkelingslanden te werven om zich aan te sluiten bij het zespuntenplan voor vrede dat het in mei met Brazilië heeft uitgevaardigd.

Hun voorstel roept op tot een internationale vredesconferentie "die wordt gehouden op een passend tijdstip dat door zowel Rusland als Oekraïne wordt erkend, met gelijke deelname van alle partijen en een eerlijke bespreking van alle vredesplannen."

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva pleitte voor het plan toen hij dinsdag de Algemene Vergadering toesprak.

"Elke parallelle of alternatieve poging om vrede te zoeken, is in feite een poging om een ​​pauze te bereiken in plaats van een einde aan de oorlog," vertelde Zelensky aan de vergadering van 193 leden.

"Wanneer het Chinees-Braziliaanse duo probeert uit te groeien tot een koor van stemmen - met iemand in Europa, met iemand in Afrika - die iets anders zegt dan een volledige en rechtvaardige vrede, rijst de vraag: wat is het echte belang? Iedereen moet begrijpen dat je je macht niet ten koste van Oekraïne zult vergroten," zei hij.

De Oekraïense president is van plan om donderdag in het Witte Huis een "overwinningsplan" voor te leggen aan de Amerikaanse president Joe Biden.

Advertentie