starnieuws

VHP: Toppers NDP houden hun kader voor de gek

25 Sep, 18:24
(Ingezonden)

De nieuwe politieke strategie van de NDP is schijnbaar: “de leugens blijven herhalen totdat de mensen het gaan geloven”. En tegelijk de VHP continu bekladden. Op deze manier probeert de NDP het volk zand in de ogen te strooien en de verkiezingen te winnen.

Amzad Abdoel stelde tijdens een kadermeeting in OCER dat de situatie in het land niet is verbeterd. Wij hebben al eerder gezegd dat hij de IMF-rapporten eens goed moet gaan lezen. Suriname was failliet achtergelaten door de NDP in juli 2020. Zij konden de salarissen niet meer betalen en ook de schulden niet meer. De kredietwaardigheid was totaal weg. Onderstaand ziet u in de figuur uit het 6e IMF Review rapport dat de schuldratio (schulden t.o.v. ons Bruto Binnenlands Product) 147% was en dat het inmiddels gedaald is tot rond de 90%.

Het gaat nog lang duren voordat alles terugbetaald is, maar we zijn niet meer bankroet en onze kredietwaardigheid is hersteld. Er is beleid om alles terug te betalen in fasen en daarvoor moest onderhandeld worden.


Ashwin Adhin zei op dezelfde kadermeeting: Als je een regering hebt die het zinloos maakt voor mensen om te werken, omdat ze daarna alles van je afpakken, heb je geen zin om te werken”. Dit klopt totaal niet, want de belastinggrenzen zijn behoorlijk opgetrokken, zodat de meeste werknemers niet eens meer belasting betalen. Lage inkomens worden gesubsidieerd met stroom en er zijn uitkeringen voor degenen die het moeilijk hebben.

De hoge inflatie uit 2020 is eindelijk een heel stuk verlaagd. De overheid heeft inderdaad minder geld om alles te subsidiëren, maar dat komt omdat wij de schuldenberg van de NDP moeten terugbetalen en dus moeten bezuinigen. In 2024 lost Suriname USD 171 miljoen aan rente af en USD 229 aan aflossingen, samen USD 400 miljoen. Deze SRD 12 miljard kon de overheid liever gebruiken voor onderwijs of gezondheidszorg. Jammer, maar dat is de realiteit die de NDP heeft achtergelaten.

Adhin voerde ook aan, dat tijdens de regering-Bouterse bij wijze van uitzondering het Internationaal Monetair Fonds (IMF) erbij is gehaald. Het volk riep toen 'weg met het IMF' en dat is toen gerespecteerd door de regering. "En wij hebben het IMF netjes afgezegd.” Dat is een grove leugen, het IMF heeft meteen na de ondertekening in 2016 het bedrag van US$ 81 miljoen overgemaakt en dat geld is niet teruggestort. Dat was zeker niet netjes en de huidige regering heeft dat bedrag volledig afgelost. Daarbovenop komt dat de Regering Bouterse/Adhin het programma met het IMF gebruikt heeft om van anderen geld te lenen. Die instanties -waaronder OppenHeimer- dachten dat Suriname in een IMF programma zat en hebben toen geld geleend, wat dus ook deel van die schuldenberg is geworden.

Volgens Adhin is deze regering zonder plan naar het IMF gegaan. "Als jij zonder een gedegen plan naar het IMF gaat, gaat het IMF voor jou een plan maken, en dat is gebeurd. En daarom is het fout gegaan." Weer een grove leugen van Adhin, deskundigen van Suriname hebben het Herstelplan geschreven en op basis van dat plan is onderhandeld met het IMF en dankzij dat plan is de economie inmiddels weer op zijn poten terecht gekomen. Het IMF heeft geen plan geschreven voor Suriname en we moeten trots zijn op onze eigen deskundigen.

Adhin: "Wij moeten leren uit de ervaringen, de eenheid in de partij toen en daarna ons niet meer laten afleiden. Ervaring heeft ons geleerd wat geld met mensen kan doen in de politiek, zo ver dat zij elkaar kunnen verkopen, elkaars stoelpoten doorzagen, hun partij kunnen verraden, en als ze aan de macht komen het land verkopen en landverraad plegen”. Hier geeft Adhin een inkijk in hoe de NDP in elkaar zit en dat klinkt niet goed, want een partij die vol zit met landverraders en mensen die alleen maar uit zijn op geld, wil je niet de verantwoordelijkheid geven voor de miljarden dollars van Oil & Gas.

Het is ook niet waar dat het volk in 2020 is afgeleid door leugens. Het volk was beu van de vele corruptieschandalen en diefstallen binnen de Postspaarbank en de Centrale Bank van Suriname. Daarom moet de NDP ver blijven van de Centrale Bank en van de overheidsfinanciën.

De NDP toppers moeten hun kader en de samenleving eens goed uitleggen hoe zij de crisis, die ze zelf hebben achtergelaten, zouden hebben opgelost. In plaats daarvan wordt niets uitgelegd en strooit men met leugens en halve waarheden. We hopen dat het kader van de NDP zelf ook goed onderzoek gaat doen wat wel en niet waar is.

Advertentie