Reactie op: Operatie slaagt, patiënt overlijdt?
03 Sep, 11:23
Behalve dat zijn zienswijzen en axioma’s vele tegenstrijdigheden bevatten(..) bemerk ik (helaas) telkens weer dat de inzender het niet kan nalaten om de etnische snaar te bespelen. Wie de ingezonden stukken van hem doorneemt en kritisch leest, dan is het óf de vorige regering heeft er een puinhoop van gemaakt, of de Afro-Surinamer krijgt de wind van voren in allerlei bewoordingen en worden er misplaatste vergelijkingen gemaakt met Afrikaanse landen. Nooit India, nooit Europa of Zuid- en Midden-Amerika: altijd Afrika!
Welnu: Italië (in Europa) staat te boek als het meest corrupte land ooit; om maar te zwijgen over Roemenië, Hongarije, België. Ook in India kunnen zij er wat van! Lijdt de inzender aan een vorm van PTSS? Heeft de inzender ooit deze genoemde Afrikaanse landen bezocht?!
De huidige regering wordt de hemel ingeprezen, daar “er sprake is van goed leiderschap(..). Een voorbeeld: in de derde alinea wordt het volgende beweerd: “Er zijn dus twee trends. Een opwaartse van toenemende stabiliteit(..), een reddingsoperatie die lukt(..). En een neerwaartse van verslechtering; herstel dat ogenschijnlijk mislukt. De ene (..) is te danken aan goed leiderschap (hoe anders?), de andere aan corruptie, mismanagement en verkeerde prioriteiten bij de overheid(?).
Bij het lezen van deze passage voeg ik mij af of je uit 1 waterbron vuil én schoon water kunt putten. In de vierde alinea kan hij het niet laten de negatieve economische spiraal in Suriname te vergelijken met landen als Ghana, Kenia, Uganda, Nigeria(..). Vreemde gevolgtrekking. Uitgerekend deze Afrikaanse landen hebben volgens de African Development Bank (ondersteund door de Wereldbank inzake Afrikaanse Economieën (zie ECOWACS-rapporten) een gigantische economische groei van tussen de 4,4 en 8,5%!. Om maar te zwijgen over Rwanda waar de economische groei boven de 8% ligt. Deze genoemde Afrikaanse landen hebben geen ‘ economische schokken’ ondergaan vanwege de coronaviruspandemie(..) zoals de ‘analyse’ luidt. Ook helemaal niet vanwege de oorlog in Ukraine. Reden: deze landen hebben visionaire leiders … Blijkbaar heeft de inzender nooit van ECOWACS gehoord, en of leest hij geen internationale rapporten inzake de Economie In Afrika.
Als je bijvoorbeeld in Rwanda komt vallen enkele zaken je op.
Vijf dingen (en meer) vielen mij op.
1. Ik ben gaan geloven dat een luchthaven een venster is op de ziel van een land- het laat de waarden, cultuur, discipline, houding en ambities zien (in goede en slechte tijden). Kigali International Airport geeft een glimp van wat u kunt verwachten voordat u de stad inrijdt.
2. Op het asfalt stonden verschillende splinternieuwe Boeings 737 en Airbus van het merk Rwanda Air. De aankoop van de vliegtuigen strookt met de ambities van het land om een toonaangevende Afrikaanse hub te worden. Het land is goed op weg.
3. De luchthaven heeft een aantal upgrades ondergaan. Maar wat opviel was de onberispelijke staat van de aankomst, immigratie- en bagagegebieden. Er waren geen vervelende vragen van immigratie, douane of veiligheidsmensen. De agenten waren netjes geüniformeerd en zo professioneel als hun functie ergens ter wereld vereist.
4. Het is niet ongewoon om 's avonds laat mensen rustig door de stad te zien lopen. Mijn chauffeur/vriend verzekerde mij dat de stad volkomen veilig was. Dat hoefde hij mij niet te vertellen; het was vanzelfsprekend. Overal in elke stad zijn er billboards met de tekst: Meldt Corruptie (nergens ter wereld zien wij dit).
Het is duidelijk dat de president van Rwanda begrijpt dat hoop geen strategie is! Ik zit nog steeds met de vraag waarom het anders aan toe gaat in Suriname.
Colvin Overdiep
coverdiep@protonmail.com
Lees ook: Afrikaanse landen zijn de snelste groeiers in wereldeconomie
Wednesday 11 September
Tuesday 10 September
Monday 09 September
- In memoriam: Prof Theo Wong, nestor Surinaamse geologie
- Experts uit regio in Suriname bijeen over voedselveiligheid
- Zonnig weer blijft aanhouden
- Judith de Kom, dochter van Anton de Kom, publiceert boek
- Column: Kamala en Donald, hun race naar het Witte Huis
- EBS directeur Brunswijk wast zijn handen in onschuld
Tuesday 10 September
- Raymond Kamperveen had kortste parlementsvoorzitterschap in Aruba
- NDP roept op tot daadkrachtig handelen in Albina
- Daan: Murals over slavernijverleden moeten veerkracht tonen
- Miljardair vertrekt voor eerste privé-ruimtewandeling
- Buurman grijpt in tijdens inbraak; daders ingerekend
- De bron van alle positiviteit
- Belize stuurt officieren voor lang uitgestelde Haïti-missie
- Padieboeren verbaasd over weer verstrekken kunstmest
- Bosbranden, rovende goudzoekers en verdreven inheemsen in Amazonegebied
- Temperatuur blijft hoog
- Assembleelid Sabajo dringt aan op oplossing issues Albina
- Column: Sama bali boeeeeee
- Overeenkomst tussen regering en Ravaksur plus getekend
Monday 09 September
- Carrière Luis Suarez bij Uruguay eindigt met gelijkspel tegen Paraguay
- Waarheidsprekers worden gepest; is niet ongevaarlijk
- Bromfietser laat leven door verkeersongeval
- Natio verliest met 0-1 van Guadeloupe
- Politiebericht over dodelijke aanrijding Commewijne
- Man geraakt door schot uit jachtgeweer
- Vp woedend door 'boe geroep' bij barricade; weg opengesteld
- Fysiotherapeuten informeren publiek over lage rugpijn
- Politiek in Suriname: Kies Wijselijk in 2025
- Nieuwe uitdagingen door lage waterstanden in Amazone-rivieren
- Bewoners Albina willen oplossing; weg blijft gebarricadeerd