starnieuws

Voorliefde van Surinamers voor slechte en foute leiders

02 Aug, 09:43

Steven Alfaisi, voorzitter DOE.
(Ingezonden)

Algemene verkiezingen gaan over onze keuzes. De keuzes over de ontwikkeling van elk een van ons, over de  ontwikkeling van onze gezinnen, onze kinderen en kleinkinderen nu en in de toekomst, over onze rechten en veiligheid, over de herverdeling van onze inkomsten, over goede huisvesting en gezondheidszorg, over kwalitatief goed onderwijs, over waardige pensioenen, onze bossen en wat voor soort  land we zullen zijn over 10 tot 50 jaren. 

En de belangrijkste keuze is: het kiezen van de politieke leiders die ons hierin moeten vertegenwoordigen en leiden! Leiderschap, waar er geen ruimte is voor toneel, corruptie en ondeskundigheid. Suriname en de Surinamer zouden anders moeten zijn als we goede leiders hadden gehad. Maar wij blijken een zeer grote voorliefde te hebben voor foute en slechte leiders.Ons verstand op nul en kiezen maar. Populair, corrupt, arrogant, liegend, familie – vrienden georiënteerd, ondeskundig, partij- politiek- en puur etnisch georiënteerd en crimineel? Keuze zat! Man of vrouw! Die zijn te vinden in de oude politiek, de vorige en huidige coalitie.

Voor 1980 waren het politieke leiders die voornamelijk sterk partijpolitiek waren georiënteerd en uit waren op machtsbehoud. Daarvoor werd het verdorven politieke systeem (inclusief het kiesstelsel) in stand gehouden en werden natuurlijk de eigen etnische groepen bespeeld. Dit door hun kruimels toe te werpen zoals: overheidsgronden, overheidshuizen, overheidsbanen en  levensmiddelen pakketten. Zij, de politici, genoten van de voordelen die deze machtsposities met zich meebrachten. Voordelen zoals buitenlandse studiemogelijkheden, prioriteit op het verkrijgen van overheidsbanen en domeingronden voor de kinderen, familie en personen in de top van de partij. 

De partij financierders, die kregen ook ruim hun “winstdeel” en hun politieke investeringen terug. Ook buitenlandse bedrijven deden hard hieraan mee voor het verkrijgen van concessies en lucratieve deals. Er was duidelijk geen aandacht voor lange termijn en duurzame ontwikkeling van Suriname (vb. is het binnenland), de Surinamer en het bouwen aan een natie. Politici leefden als koningen en het gros van de bevolking als armoedzaaiers. Niemand vroeg zich af hoe zij aan alle weelde kwamen. Het was bijna oorverdovend stil wanneer het betrof de aanpak van corruptie en bijbehorende sancties.

We kunnen stellen dat na de periode van 1980 en anno 2024, er niet veel is veranderd. Trouwens de pseudo revolutionairen en vrijheidsvechters hebben zich stinkend verrijkt in naam van de “revolutie” of als “vrijheidsstrijders”, maar dat is een apart hoofdstuk. We hebben nu politici, inclusief de ”revolutionairen” en “vrijheidsstrijders”, die openlijk zeer corrupt en arrogant zijn, liegen en loze beloftes doen, de samenleving bedreigen en schofferen zonder blikken of blozen. Ook zijn er politici die jarenlang het bestelen van het land en het volk hebben gedoogd, gefaciliteerd of verdedigd en nu zich zeer integer voordoen. Die verdedigen zich vaker met het argument van: “Er is geen sprake geweest van gerechtelijke vonnis. Dus neks no fout!”.

 Maar waar komt dan plotseling al die rijkdom van je partijgenoten vandaan? Waar was je toen er met de US-dollars van de samenleving en de kasreserve werd gestoeid bij cambio’s en eerste levensmiddelen handelaren? Trouwens deze “fake” leiders zijn erger dan de corrupten. Je weet tenminste precies wat je hebt aan een openlijke dief van het volk. En toch heb je toch menige, ook verstandig ogende burgers, die achter deze personen aanrennen als hun koningen of redders. Die focussen zich op het etnische of het persoonlijk voordeel en lijken hun verstand en ziel te hebben verloren. Of hebben ze deze toch verkocht?

Het geheel is dus een verbeterde versie van voor 1980. Het verschil is: het plegen van corruptie is openlijker en brutaler en is bijna verworden tot cultuur. En er is sprake van “social media” en internationale samenwerking tegen witwassen en corruptie, waardoor het gedrag en handelen kunnen worden blootgelegd en eventueel gesanctioneerd.
We moeten nu iets anders DOEn! Doen wat goed is voor Suriname, omdat het kan! Door te kiezen voor verandering, voor een goede toekomst voor onze kinderen en hun nakomelingen. 

Suriname heeft nu nodig: progressieve, intelligente, kundige, naar sociale rechtvaardigheid en goed bestuur strevende politieke leiders met  ontwikkelingsvisie die bereidt zijn samen te komen en te werken in het belang van Suriname. Het zijn leiders die het volk met al haar diverse etnische groepen, politieke voorkeuren, culturen, en religiën, Surinaamse deskundigen, vrienden van Suriname over de hele wereld kunnen  binden en enthousiasmeren om Suriname en Surinamers gezamenlijk te helpen ontwikkelen. Zij omarmen democratie en recht. Die bestelen het volk niet, zijn transparant over hun vermogens en beschermen geen dieven, criminelen en misleiders van het volk. Ze zijn rolmodellen voor hun gezinnen en het volk, zeer dienstbaar en hebben respect voor de burgers. Het is nu de tijd! Wij hebben de sleutel. Laten we kiezen!     

Steven Alfaisi
Voozitter DOE

Advertentie

Wednesday 11 September
Tuesday 10 September
Monday 09 September