starnieuws

Door Venezuela uitgenodigde waarnemers veroordelen verkiezingen

31 Jul, 16:24

Een demonstrant houdt een Venezolaanse vlag vast terwijl mensen zich verzamelen om te protesteren tegen de verkiezingsuitslag die de Venezolaanse president Nicolas Maduro een derde termijn heeft toegekend, in Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)
Een gerenommeerde NGO die door Venezolaanse functionarissen was uitgenodigd om de presidentsverkiezingen van zondag te monitoren, heeft gezegd dat de verkiezingen "niet als democratisch kunnen worden beschouwd". Het in de VS gevestigde Carter Center stuurde 17 experts en waarnemers naar Venezuela nadat het door de Nationale Kiesraad (CNE) was gevraagd om de verkiezingen te monitoren.

Maandag riep de CNE - die wordt gedomineerd door bondgenoten van de regering - president Nicolás Maduro uit tot winnaar, maar de uitslag is betwist door de oppositie die zegt dat de stemcijfers aantonen dat hun kandidaat, Edmundo González, met een ruime marge heeft gewonnen.

In een verklaring die woensdag werd vrijgegeven, zei het Carter Center dat het de "resultaten van de verkiezingen die door CNE waren aangekondigd, niet kon verifiëren of bevestigen".

Het Carter Center zei ook dat het falen van de CNE om de gedetailleerde resultaten per stembureau bekend te maken "een ernstige schending van de verkiezingsbeginselen vormt". Het voegde eraan toe dat de CNE "een duidelijke vooringenomenheid ten gunste van de zittende president had getoond" en beschuldigde de CNE van een "volledig gebrek aan transparantie bij het bekendmaken van de resultaten".

Met zijn verklaring voegt het Carter Center zich bij een lange lijst van landen en organisaties die druk uitoefenen op de CNE om gedetailleerde stemgegevens vrij te geven op stembureauniveau, waaronder de VS, Brazilië en de EU.

De verklaring van het Carter Center zal de regering van Maduro echter waarschijnlijk pijn doen, omdat zijn waarnemers in het verleden complimenteus waren over het Venezolaanse kiesstelsel.

President Maduro heeft vaak een opmerking geciteerd van de oprichter van het Carter Center, voormalig Amerikaans president Jimmy Carter, die in 2012 zei dat "van de 92 verkiezingen die we hebben gevolgd, ik zou zeggen dat het verkiezingsproces in Venezuela het beste ter wereld is".

De betwiste uitslag die door de CNE werd aangekondigd, heeft een golf van protesten in Venezuela veroorzaakt, waarbij duizenden mensen dinsdag voor de tweede dag de straat op gingen.

Ngo's zeggen dat er minstens 11 doden zijn gevallen bij protestgerelateerd geweld en dat er tientallen gewonden zijn gevallen.

Minister van Defensie Vladimir Padrino las dinsdag een verklaring voor waarin hij de protesten omschreef als "een staatsgreep" die volgens hem door de strijdkrachten zou worden verslagen.

Volgens de procureur-generaal van Venezuela zijn meer dan 700 mensen gearresteerd, die ook zei dat twee leden van de veiligheidstroepen zijn omgekomen bij de protesten.

De oppositieleider, María Corina Machado, heeft haar aanhangers opgeroepen om vreedzaam te blijven, zelfs als ze worden geprovoceerd door de regering en haar bondgenoten.

Dinsdag riep een nauwe bondgenoot van president Maduro, de leider van de Nationale Vergadering Jorge Rodríguez, op tot de arrestatie van Machado en González, en beschuldigde hen ervan een "fascistische samenzwering" te leiden.

De Costa Ricaanse minister van Buitenlandse Zaken bood Machado en González later politiek asiel aan, en zei dat zijn regering "op de hoogte was gesteld van arrestatiebevelen" tegen de twee.
Machado bedankte de Costa Ricaanse regering, maar zei dat het haar "verantwoordelijkheid was om deze strijd samen met het volk voort te zetten".

Advertentie