starnieuws

De werking van de Kiesregeling tijdens de verkiezingen

31 Jul, 08:45
In de Kiesregeling (S.B.1987 no. 73) geldende tekst S.B. 1996 no.15 en laatstelijk nader gewijzigd bij (S.B. 2023 no.158) zijn onder andere de belangrijkste bepalingen opgenomen om een eerlijke en geheime stemming van de verkiezing te kunnen garanderen.

Belangrijke delen van de administratie met betrekking tot de verkiezingen zijn:
a. de kiezerslijsten
b. de stembureaus
c. de hoofdstembureaus
d. het Centraal Hoofdstembureau
e. het administratief beroep; president/ kantonrechter

Van deze organen is het stembureau, dus de plaats waar gestemd moet worden, de belangrijkste plek binnen de keten van handelingen die moeten leiden tot de uitslag van de verkiezingen. De beëindiging van de stemming en de verzegeling van de stembussen behoren eveneens tot één der belangrijke handelingen of beslissingen en uiteraard ook de stemopneming. Deze handelingen worden bij proces-verbaal opgemaakt. Een belangrijk aspect is dat deze processen-verbaal door de voorzitter en de leden van het stembureau van stemopneming worden getekend.

De taak van het hoofdstembureau is om de uitslag van de verkiezingen vast te stellen door middel van de uitgebrachte stemmen van, alle processen-verbaal van de stembureaus die zijn ingekomen. De hoofdstembureaus zenden de processen-verbaal van hun zitting met bescheiden van de stembureaus naar het Centraal Hoofdstembureau.
De taak van het Centraal Hoofdstembureau  is om de uitslag van de verkiezingen vast te stellen. Onmiddellijk nadat de afschriften van de processen-verbaal van alle hoofdstembureaus zijn ontvangen, gaat het Centraal Hoofdstembureau over tot het verrichten van de werkzaamheden ter vaststelling van de uitslag der algemene verkiezingen.

Bekendmaken van de uitslag der verkiezingen

Het Centraal Hoofdstembureau maakt de uitslag der verkiezingen zo spoedig mogelijk bekend en bepaalt tevens hoeveel zetels elke politieke organisatie in de volks vertegenwoordigende lichamen heeft behaald. De bekendmaking geschiedt in een zitting van het Centraal Hoofdstembureau.

Nadat alle werkzaamheden zijn beëindigd, wordt daarvan aanstonds proces-verbaal opgemaakt. In dit proces-verbaal worden de uitslag van de verkiezing alsmede alle ingebrachte bezwaren vermeld. Het proces-verbaal wordt aan de president en het Onafhankelijk Kiesbureau aangeboden.
Artikel 134 van de Kiesregeling luidt: De uitslag der verkiezing wordt met inachtneming van het bepaalde in de artikelen 1 lid 1 en 29 lid 1 terstond openbaar gemaakt door plaatsing in het Advertentieblad van de Republiek Suriname, alsmede in de nieuwsbladen.

Artikel 135: de voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau doet een afschrift van het proces-verbaal toekomen aan het lichaam, waarvoor de verkiezing heeft plaatsgevonden. De gekozene ontvangt onverwijld van de voorzitter een afschrift van het proces-verbaal, waaruit zijn verkiezing blijkt. Dit afschrift strekt de gekozene tot geloofsbrief.
Precies hier bestaat er nog een juridisch gat binnen het systeem waardoor het Onafhankelijk Kiesbureau vergeleken kan worden met een papieren tijger.

Eugène van der San

Advertentie