starnieuws

Exxon en Hess trekken zich terug uit Kaieteur-blok

30 Sep, 08:55

Het ExxonMobil Guyana-gebouw in Georgetown, Guyana. (Foto: Reuters)
ExxonMobil Guyana heeft aangegeven zich terug te trekken uit het Kaieteur Block. Bovendien heeft Ratio Petroleum Energy Limited de markt geïnformeerd dat Hess zich ook terugtrekt uit het blok.

"ExxonMobil Guyana heeft het Kaieteur-blok voor de kust van Guyana verlaten, waarbij de participatie is toegewezen aan Ratio Guyana Limited en Cataleya Energy Limited; Ratio zal naar verwachting de rol van operator op zich nemen", aldus Exxon in een persupdate.

Het merkte op dat deze terugtrekking geen invloed heeft op zijn exploratie- en ontwikkelingsplannen voor Guyana.

Zowel Exxon als Hess zullen nu goedkeuring van de overheid vragen om hun belangen in de diepwaterconcessie opnieuw toe te wijzen, zodat de resterende belanghebbenden, Ratio en Cataleya Energy Limited, elk een belang van 50% kunnen behouden.

Momenteel heeft Exxon (operator) een werkbelang van 35%, Hess 20%, Cataleya 20% en Ratio 25%.

Een bericht over deze laatste ontwikkeling werd uitgegeven door Westmount Energy, een Britse firma die indirecte belangen in het blok houdt via aandelen in Ratio en Cataleya.

Westmount zei dat Ratio Petroleum streeft naar een terugdringing van de participaties en het exploitantschap. In deze context voert zij al gesprekken met grote oliemaatschappijen om nieuwkomers erbij te betrekken.

Met name onder de voorwaarden van de Kaieteur Petroleum Agreement, en na indiening van een aanvraag om deel te nemen aan de tweede verlengingsperiode, zullen de deelnemende belangen in het blok tot februari 2025 de tijd hebben om zich te engageren voor het boren van een tweede put. Westmount merkte in dit verband op dat Exxon dat vooruitzicht niet zou boren.

ExxonMobil zei dat zijn exploratie-inspanningen en de ontdekking van olie in het Kaieteur-blok het potentieel van Guyana hebben benadrukt. De bijzondere exploratieput die in het blok, Tanager-1, werd geboord, had de aanwezigheid van 65,3 miljoen vaten aangegeven. De vondst was echter te klein om als op zichzelf staande ontwikkeling commercieel te kunnen zijn.

De Kaieteur Petroleum Agreement bevindt zich momenteel in de eerste verlengingsperiode, die begon op 2 februari 2021 en een looptijd heeft van drie jaar.

Exxon bevestigde met name dat er nog steeds zes drijvende productie-, opslag- en ontladingsschepen (FPSO) in de maak zijn voor het Zuid-Amerikaanse land. ExxonMobil exploiteert nog steeds het zeer succesvolle Stabroek Block en het Canje Block voor de kust van Guyana. In Stabroek zijn al vijf FPSO's goedgekeurd en deze zullen tegen 2026 gelijktijdig produceren. De zesde, Whiptail, bevindt zich in de toepassingsfase. Er is al een milieueffectrapportage (MER) ingediend, die momenteel wordt beoordeeld. Naar verwachting zal vóór eind 2023 een veldontwikkelingsplan (FDP) worden ingediend bij het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.

Onlangs werd goedkeuring verleend aan Exxon om 35 exploratie- en/of evaluatieputten te boren in Stabroek. Wat Canje betreft, Exxon wacht op goedkeuring om twaalf exploratie- en/of evaluatieputten te boren.

Bij Stabroek heeft Exxon een belang van 45% en werkt samen met Hess (30%) en CNOOC (25%). In Canje heeft Exxon een belang van 35%, met TotalEnergies (35%), JHI Associates (17,5%) en Mid-Atlantic Oil & Gas (12,5%).

Advertentie

Monday 11 December
Sunday 10 December
Saturday 09 December
Friday 08 December