starnieuws

Reactie op: Wij wachten niet op olie en gas

26 Sep, 12:46
Wij van de VHP mediacommissie begrijpen en onderschrijven de teleurstelling van deze ondernemer. Als VHP mediacommissie stimuleren wij ondernemers die duurzame landbouwproducten van topkwaliteit willen produceren. Immers ondernemers zijn de ruggengraat van de economie. De VHP is van oudsher een partij die zich sterk maakt voor de ontwikkeling van de landbouw in Suriname. Olie en gas zullen een keertje opraken maar deze natuurlijke hulpbronnen zijn nu belangrijk voor onze economie. De VHP/regering heeft een geïntegreerde visie gepresenteerd naar aanleiding van Oil & Gas.

Het bedrijf LalFarms, dat vanwege de enorme vraag naar het biologisch geteeld product, wil zijn beplant areaal uitbreiden. Volgens het bedrijf is sinds mei 2022 een aanvraag ingediend bij het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). Echter is er tot op heden geen antwoord ontvangen op de aanvraag, terwijl met de uitbreiding van het areaal meer lokale producten geëxporteerd kunnen worden. Volgens het bedrijf is door de president de grond toegezegd.

Als VHP mediacommissie weten wij niet of de president op de hoogte is van deze zaak. Het is volgens ons dan erg simpel om te stellen dat de president op de hoogte was van handelingen uitgevoerd door het ministerie van GBB. De mediacommissie van de VHP heeft alle begrip voor de ontevredenheid en teleurstelling van Lalfarms met betrekking tot de door haar aangevraagde grond. Gronduitgifte, als het voor productie doeleinden bestemd is, dient naar onze mening zeker voorkeur te genieten, vooral voor de landbouw, want deze sector zorgt voor voedselzekerheid.

Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de president maar van eenieder om dit land duurzaam te ontwikkelen. Wij van de VHP mediacommissie begrijpen de bezorgdheid van het bedrijf dat ze bijkans twee jaar de grond niet in cultuur kunnen brengen daar het met geweld is geoccupeerd. Volgens het bedrijf heeft deze occupatie plaatsgevonden met toestemming van de regering.

Wij van de VHP mediacommissie zijn ervan overtuigd dat de regering c.q. de president niet zal meewerken aan dit soort ontoelaatbare handelingen. Gronduitgifte is niet de taak van de president, maar eerder van het ministerie van GBB. U als bedrijf weet het ook dat bij GBB de zaken niet goed verlopen, daarom heeft de president het grondbeleid naar zich toegetrokken.

De schuld geven aan de president is heel gemakkelijk, maar het is zeker onterecht. De afgelopen periode hebben we een enorme toename gezien van het aantal onterechte en onjuiste beslissingen op het ministerie van GBB. Zaken zijn dusdanig fout gelopen dat de president zelf bekend heeft gemaakt dat procedures per direct aangepast dienen te worden. Er is per presidentieel besluit dringende aanpassingen aangebracht om de onjuiste zaken op GBB te ordenen.

Wij van de mediacommissie adviseren het bedrijf LalFarms, om contact op te nemen met het kabinet van de president en we zijn ervan overtuigd dat deze zaak vanuit het kabinet van de president grondig onderzocht zal worden en dat deze zaak ook opgelost wordt.

VHP mediacommissie

Advertentie

Monday 11 December
Sunday 10 December
Saturday 09 December
Friday 08 December