starnieuws

Venezuela: Referendum over territoriaal geschil met Guyana

25 Sep, 02:54
De Nationale Vergadering van Venezuela heeft groen licht gegeven voor een referendum over een territoriaal geschil met Guyana, zei minister van Buitenlandse Zaken, Yvan Gil, zaterdag in een toespraak tot de Verenigde Naties.

Venezuela heeft deze week de recente olieaanbesteding van Guyana afgewezen, met het argument dat de toegekende offshore-blokken zich in betwiste gebieden bevinden en dat bedrijven aan wie die blokken zijn gegund, geen rechten zullen hebben om deze te verkennen.

"Twee dagen geleden besloot de Nationale Vergadering van Venezuela unaniem ons volk op te roepen om in een consultatief referendum te stemmen om de verdediging van ons soevereine grondgebied tegen de agressie van het Amerikaanse imperium te bekrachtigen, dat ons naar een oorlog om natuurlijke hulpbronnen wil leiden", zei Gil op de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Guayana wordt gesteund door de Verenigde Staten, voegde Gil eraan toe, zonder verdere details over het referendum te geven. De Nationale Kiesraad van Venezuela (CNE) heeft geen commentaar gegeven op het voorgestelde referendum.

Guyana en Venezuela zijn verwikkeld in een al lang bestaand geschil over hun grenzen. Het Internationale Gerechtshof (ICJ) oordeelde in april dat het jurisdictie had over de kwestie, die zou kunnen bepalen welk land rechten heeft op het gebied dat rijk is aan olie en gas, vooral offshore.

Woensdag zei de Amerikaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken Brian Nichols, dat Washington het recht van Guyana steunt om zijn natuurlijke hulpbronnen te ontwikkelen.

Diepe bezorgdheid Guyana
Intussen heeft de Guyaanse regering haar diepe bezorgdheid geuit over het besluit van de Venezolaanse Nationale Vergadering om een referendum te houden over de Venezolaanse claim op het Guyaanse grondgebied Essequibo. Het beschouwt deze stap als een potentieel om de spanningen tussen de twee naties te laten escaleren.

In een verklaring op zaterdag zei de regering van president Irfaan Ali dat zij er vast van overtuigd is dat het ICJ in Den Haag het geschikte platform is om de territoriale claim van Venezuela aan te pakken. Het ICJ heeft zijn jurisdictie al twee keer bevestigd om de concurrerende claims van Venezuela en Guyana over het grondgebied op te lossen. Een resolutie van het Internationaal Gerechtshof zou beide partijen een definitieve, bindende en rechtvaardige schikking bieden, in overeenstemming met het internationaal recht.

De regering heeft haar waardering uitgesproken voor de niet-aflatende steun die zij heeft ontvangen van bevriende regeringen en organisaties, waaronder de Caribische Gemeenschap, de Organisatie van Amerikaanse Staten en het Gemenebest. Deze entiteiten hebben consequent de soevereiniteit en territoriale integriteit van Guyana gesteund, waarbij ze het belang benadrukten van het hooghouden van de rechtsstaat en de beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties. Guyana heeft zijn zorgen ook aan de regering van Venezuela kenbaar gemaakt.

President Ali verzekerde in reactie op het Venezolaanse referendum de Guyanezen in een openbare uitzending, dat het land "consequent zal verdedigen wat van ons is, dat wil zeggen Essequibo".

"Op een sterke manier, in het kader van het internationaal recht en de vrede, en daarin zijn wij als natie samen. Vergis je niet. Guyana is hierin samen. Wij, als volk en als land, zijn ons bewust van onze grenzen en respecteren onze buren. We blijven het leven en bestaan in een vredeszone bevorderen, en we verwerpen de poging van Venezuela om de vrede binnen dit land en deze zone te verstoren volledig", zei hij.

De uitspraken van Ali, stuiten de Venezolaanse president Nicolas Maduro tegen de borst. Hij wendde zich tot X (voorheen Twitter) en verdubbelde de bedreigingen.

"De stappen die uw regering onderneemt, schenden de internationale legaliteit en brengen de vrede in de regio in gevaar. Als uw interesse in vrede oprecht is, stel ik een bijeenkomst voor, gepromoot door Caricom, om de Overeenkomst van Genève uit 1966 te hervatten. President Irfaan, sta niet toe dat ExxonMobil, door zijn oneigenlijke belangen, Guyana naar de escalatie van een conflict leidt. Sta niet toe dat het Zuidelijk Commando van uw land een militaire basis maakt tegen het Venezuela van Bolívar."

Caracas heeft de recente verklaringen van de OAS en Caricom over het grensgeschil tussen Guyana en Venezuela verworpen. De escalatie kwam als gevolg van de recente offshore biedronde van Guyana.

Advertentie

Monday 11 December
Sunday 10 December
Saturday 09 December
Friday 08 December