starnieuws

Haïtiaanse gemeenschap in Suriname bundelt zich

25 Sep, 00:01

Marjorie Simon, voorzitter van de Organisation d'Union Sociale des Haitiens à Suriname, presenteert de organisatie aan de gemeenschap. (Foto's: René Gompers)
Haïtianen gaan zich na ruim 5 decennia nadat ze in Suriname zijn, bundelen en op andere manieren verder ontwikkelen. Het is tijd voor een nieuwe wending benadrukt Marjorie Simon. Zij is voorzitter van de Organisation d'Union Sociale des Haitiens à Suriname (OUSHS), de organisatie die de nieuwe richting van de gemeenschap gaat helpen bepalen. De organisatie is zaterdag bij de herdenking van 46 jaar Haïtiaanse immigratie, gepresenteerd aan de samenleving.

De eerste Haïtianen zijn op 14 juli 1977 in Suriname aangekomen. Ze werden te werk gesteld op de suikerrietplantages te Mariënburg, Commewijne. De nieuwe generatie stapt uit de landbouw en breekt door in andere sectoren. De OUSHS is een initiatief van geestelijke leiders en jongeren, gesteund door het Haïtiaanse consulaat.

Vicepresident Ronnie Brunswijk is ingenomen met de stap: "Het is zeker goed om je te bundelen als groep om de onderlinge banden te verstevigen en om elkaar waarlijk te ondersteunen. Even goed is het als u zich gaat integreren met de overige bevolkingsgroepen. Alleen zo kunnen wij werken aan een sterkere eenheid in verscheidenheid."

Vicepresident Ronnie Brunswijk juicht de bundeling toe.

"We zijn er al bijna 50 jaar," merkt OUSHS-voorzitter Simon op. "Dat op zich is al een mijlpaal. We hebben heel veel bereikt.  In Suriname staan we bekend als heel actief in de agrarische sector. Maar na bijkans 50 jaar vinden we dat het tijd is om een nieuwe wending te brengen. Omdat we ons de afgelopen 50 jaren hebben ontwikkeld in verschillende sectoren. Niet alleen de  landbouwsector."

Simon vervolgt: "We hebben ingezien dat in de Haïtiaanse gemeenschap voldoende potentie is om ook in de andere sectoren een degelijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het land. De OUSHS staat voor de ontwikkeling van de Haïtiaanse gemeenschap. We zullen diverse projecten uitvoeren waar de hele gemeenschap de vruchten van zal plukken. In het bijzonder de Haïtiaanse. Als we goede producties kunnen leveren, heeft iedereen daar voordeel aan. Het is tijd voor een verandering, tijd voor verandering van de Haïtiaanse gemeenschap."

Advertentie

Monday 11 December
Sunday 10 December
Saturday 09 December
Friday 08 December