starnieuws

Gemenebest steunt Guyana in territoriale controverse met Venezuela

24 Sep, 20:45

De in Dominicaanse Republiek geboren barones Patricia Scotland, secretaris-generaal van het Commonwealth-secretariaat.
Als significante blijk van solidariteit is de Ministeriële Groep van het Gemenebest voor Guyana in New York bijeengekomen om het aanhoudende territoriale geschil tussen Guyana en Venezuela te bespreken. De bijeenkomst, bijeengeroepen door de secretaris-generaal van het Gemenebest, Patricia Scotland KC, bevestigde opnieuw de inzet van de groep om de ontwikkelingen in verband met de controverse in de gaten te houden.

De groep, bestaande uit Antigua en Barbuda, Bangladesh, Canada, Guyana, Jamaica, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk, verwelkomde de recente uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over de ontvankelijkheid van de zaak van Guyana die probeert de grenzen met Venezuela te regelen.

Onder voorzitterschap van A.K. Abdul Momen, minister van Buitenlandse Zaken van Bangladesh, sprak de bijeenkomst zijn onwrikbare steun uit voor de rechtsgang van het Internationaal Gerechtshof. Hij herhaalde zijn vaste toewijding aan het beschermen van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Guyana en het verzekeren van de onbelemmerde ontwikkeling van zijn grondgebied ten behoeve van zijn bevolking.

De controverse concentreert zich op de claim van Venezuela op een substantieel deel van het grondgebied van Guyana, inclusief de olievoorraden. Als reactie op de recente aankondiging van de biedronde van Guyana heeft de Venezolaanse regering een communiqué uitgegeven, waarin Guyana's president Irfaan Ali ertoe werd aangezet de soevereine rechten van het land te doen gelden om economische activiteiten op zijn grondgebied te ontplooien en vertrouwen uit te spreken in de resolutie van het Internationaal Gerechtshof. Deze stap was aanleiding voor een volgende verklaring van de Venezolaanse regering, waarin bezorgdheid werd geuit over de vrede in de regio.

Opvallend is dat de parlementaire oppositie van Guyana zich bij de regering heeft aangesloten in het afwijzen van de bedreiging voor haar territoriale integriteit. Vicepresident Bharrat Jagdeo benadrukte de vastberadenheid van Guyana om door te gaan met het veilingproces voor olieblokken en beweerde: "Dit is ons soevereine Guyanese grondgebied."

Bovendien hebben Caricom, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Verenigde Staten allemaal publiekelijk hun steun voor Guyana geuit in dit al lang bestaande geschil. De recente bijeenkomst van de Commonwealth Ministerial Group versterkt de positie van Guyana op het internationale toneel, terwijl het land streeft naar een vreedzame en rechtvaardige oplossing voor de territoriale kwestie.

Advertentie

Monday 11 December
Sunday 10 December
Saturday 09 December
Friday 08 December