starnieuws

Duizenden zonder stroom nu storm Lee over VS en Canada raast

16 Sep 2023, 15:25

Golven slaan zaterdag op Egg Rock voor de kust van Acadia National Park tijdens zwaar weer nabij Bar Harbor, Maine. (Foto: AP)
Storm Lee, die werd gedegradeerd tot een posttropische cycloon, raast nu over het noordoosten van de Verenigde Staten en over de grens met Canada, wat hevige regenval veroorzaakt en de stroomvoorziening van tienduizenden mensen uitschakelt.

Er werden zware omstandigheden voorspeld in delen van Massachusetts en Maine in de VS, en orkaanomstandigheden zouden de Canadese provincies New Brunswick en Nova Scotia kunnen treffen, waar de verzwakte storm naar verwachting later op de dag aan land zou komen.

Windsnelheden van 130 km/u, kustoverstromingen en zware regenval deden zich al voor in delen van de regio New England in de VS en Atlantisch Canada, zei het Amerikaanse National Hurricane Centre (NHC) zaterdag in zijn laatste advies.

Eerder voorspelde het Canadian Hurricane Centre dat Lee ergens na 15.00 uur lokale tijd of later in New Brunswick aan land zou komen in Nova Scotia met winden onder de orkaankracht.

In delen van de kust van Maine kunnen golven tot 4,5 meter hoog naar beneden storten, wat erosie en schade veroorzaakt, en de sterke windstoten zullen stroomuitval veroorzaken, zei Louise Fode, een meteoroloog van de National Weather Service. Er werd maar liefst 120 mm regen voorspeld voor het oosten van Maine, waar een waarschuwing voor plotselinge overstromingen van kracht is.

"Het ergste van deze storm zal gereserveerd zijn voor de maritieme provincies van Canada, aangezien deze zaterdag aan land komt – meestal een windgebeurtenis voor Nova Scotia en een combinatie van wind en regen voor New Brunswick", aldus Al Jazeera’s meteoroloog Jeff Harrington.

"Dus volgens de cijfers zullen delen van New Brunswick 100 mm regen krijgen en zullen de windstoten in Halifax tot ongeveer 100 km/u stijgen, dus dat zal zeker enige schade veroorzaken," zei hij.

Nutsbedrijven meldden tienduizenden klanten zonder stroom van Maine tot Nova Scotia.

Vooruitlopend daarop heeft de regering van de Amerikaanse president Joe Biden een noodverklaring voor Maine afgegeven, waarmee federale hulp aan de staat werd verleend voorafgaand aan de storm.

"We moedigen iedereen die zich op het pad van deze grote en gevaarlijke storm bevindt, aan om alert te blijven", vertelde Witte Perssecretaris Karine Jean-Pierre tijdens een nieuwsbriefing.

Lee raast al meer dan een week als een grote orkaan over de Atlantische Oceaan en bedreigde kortstondig Bermuda, maar is voor iedereen op het land grotendeels onschadelijk. Het is het tweede jaar op rij dat zo'n krachtige storm Canada heeft bereikt nadat de orkaan Fiona een jaar geleden Oost-Canada binnenreed.

Lee teisterde de Amerikaanse Maagdeneilanden, de Bahama's en Bermuda voordat hij naar het noorden afsloeg, en zware deining zou volgens het orkaancentrum waarschijnlijk "levensbedreigende branding- en stromingsomstandigheden" veroorzaken in de VS en Canada.

Destructieve orkanen zijn zo ver in het noorden relatief zeldzaam. De Great New England Hurricane van 1938 bracht windstoten tot wel 300 km/u en aanhoudende windsnelheden van 195 km/u met zich mee bij het Blue Hill Observatory in Massachusetts. Maar de afgelopen jaren zijn er geen stormen geweest die zo krachtig waren.

De regio heeft door de orkaan Irene in 2011 op de harde manier geleerd dat de schade niet altijd beperkt blijft tot de kust. Gedegradeerd tot een tropische storm veroorzaakte Irene nog steeds meer dan US$ 800 miljoen aan schade in Vermont.

Advertentie