starnieuws

EBS betaalt US$ 108 miljoen teveel aan Staatsolie

22 Mar 2023, 17:43

De commissieleden Robert Ameerali en Edmund Neus op een persconferentie. Zij vinden dat de elektriciteit veel goedkoper kan. (Foto: René Gompers)


De huidige stroomtarieven zijn gebaseerd op een kostprijs van US$ 0.10 per Kilowattuur. Volgens de berekeningen van de EBS Tarievencommissie (ETC), onder leiding van Dayanand Dwarka, zou de juiste prijs 7.73 US-dollarcent moeten zijn. De commissie stelt ook dat EBS teveel betaalt om aan energie te komen. Zo is er de afgelopen 10 jaren  US$ 108 miljoen teveel betaald aan Staatsolie en de Staatsolie Power Company Suriname (SPSC). EBS telt nog steeds teveel neer om aan zware olie (voor haar generatoren) te komen. Ook moet het contract dat de Staat verplicht stelt om energie bij de  SPCS - die veel duurder is - af te nemen, herzien worden. EBS is volgens de ETC wel in staat om zonder de SPCS in de nodige energiebehoeften van Paramaribo en omgeving te voorzien.

De ETC heeft dinsdag in het C-47 gebouw - 5 maanden nadat het rapport was afgerond -  in een 'nutshell' haar bevindingen en voorstellen gepresenteerd. De commissieleden hebben uitgelegd hoe zij aan een kostprijs van US$ 0.07 zijn gekomen. Veldbezoeken, gesprekken met de spelers, het doornemen van bergen data en het bestuderen van de elementen waaruit de kostprijs bestaat, hebben volgens de ETC een aantal zaken blootgelegd. Het komt erop neer dat de Staat en EBS teveel en onterecht uitgeven aan onder andere Staatsolie en de SPCS met als resultaat de huidige kostprijs.

De commissie heeft vastgesteld dat de tarieven die betaald worden voor de stroom van de Afobakadam - die onder beheer van Staatsolie valt - niet op de juiste cijfers berusten. Terwijl de stuwdam gemiddeld 113 MW levert  baseert Staatsolie de kostprijs op een veel minder vermogen. De generatoren zouden niet efficiënt genoeg zijn, maar de eigen data toont het tegendeel. Voor de hydro-energie zou er US$ 11.50 per Megawattuur minder betaald kunnen worden volgens de commissie. ETC stelt voor dat de Afobakadam onder EBS gaat vallen en dat Ogane naar Staatsolie gaat.

De commissie stelt onder andere vast dat EBS en de Staat teveel hebben betaald en nog steeds betalen voor elke  barrel zware olie die ze bij Staatsolie koopt. Er zouden meer barrels dan werkelijk gebruikt worden, in rekening zijn gebracht. Ook de afhandelings- vracht- en opslagkosten toonden bij nader onderzoek een discrepantie. Zo wordt er evenveel betaald voor het leveren van zware olie vanuit de raffinaderij over een afstand van 7 km naar EBS aan de  Saramaccastraat, en de barrels die nodig zijn voor het opwekken van stroom voor EBS door de SPCS die net bij de raffinaderij staat. ETC  stelt voor dat er gemiddeld US$ 8,30 per barrel minder betaald kan worden; US$ 3.75 in plaats van US$ 12.05 voor Paramaribo. En voor Nickerie US$ 4.75 in plaats van US$ 13.58.  

Er is nog een aanpassingen dat de ETC voorstelt aan de regering. Het gaat om onder andere het aanpassen van de Elektriciteitswet, het terugvorderen van het geld dat teveel is betaald aan Staatsolie en SPCS, herzien van de overeenkomst met SPCS dat de regering verplicht daar energie af te nemen  en het evalueren van de Energie Autoriteit Suriname (EAS). De EAS komt overigens op een hogere  kostprijs van US$ 0.12. Commissieleden Robert Ameerali, Edmund Neus en voorzitter Dwarka zijn ervan overtuigd dat nu de juiste kostprijs voor stroom is berekend. Ze merken op dat 'de golven van hoge stroomprijzen' niet nodig zijn. Neus benadrukt dat EBS best wel in staat is om zonder SPCS in de energiebehoefte van Paramaribo en omgeving te voorzien. Die mogelijkheden moeten gecreëerd worden.


Advertentie

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April