starnieuws

Makka: President verwelkomt diverse diaspora delegaties

22 Mar 2023, 06:46

Robby Makka, voorzitter van het Diasporafonds en -kapitaal, (links van de president) met leden en adviesraadsleden. Het staatshoofd heeft diverse diasporagroepen ontvangen.
Haast alle vluchten vanuit Nederland richting Suriname zijn in de maand maart regulier volgeboekt. De voornaamste reden is het laagseizoen. Tijdens deze periode zijn goedkope tickets rond de € 800 naast de vakantiebeurs tickets te verkrijgen waarbij er extra kortingen gelden met pakketprijzen en combideals. Veel diaspora vertoefden in Suriname of zijn op “weg terug van thuis naar huis”.  Ondanks de drukke agenda rond de nationale dialoog heeft president Chan Santokhi diverse diaspora delegaties ontvangen die een zwaarwichtig verbindend en kennisgerichte rol hebben in het belang van de ontwikkeling van Suriname. Technische diaspora meetings zijn ministerieel gedelegeerd.

Voorzitter van het Diasporafonds en -kapitaal, Robby Makka, juicht de maart diasporadrukte enorm toe. De Diaspora bezoeken zijn vanwege Phagwa, de artsenclub die jaarlijks komt, een groep juristen die in Suriname colleges volgen, sport m.n. natio, werk- en trainingsbezoeken van Defensie- of Justitie en alle overige die allen die Suriname kunnen helpen. De maand maart is ook de traditionele feestmaand met vertier vanwege tal van diaspora muziekformaties die optreden. Zo is muziekformatie Sabroso, (diasporaband nummer 1) op audiëntie geweest bij de president. Zij heeft hun jongste album overhandigd aan ons staatshoofd. In hun repertoire benoemt Sabroso bij elk optreden alle districten van Suriname en brengt ook een culturele ode uit aan alle bevolkingsgroepen in hun eigen taal en roots.  

Muziekformatie Sabroso onder leiding van Setish Bindraban (rechts van de president) en vocaliste Karin Baitali.

Tijdens een meer ecofin gerelateerd sessie heeft de president met het drukken van de enterknop op een toetsenbord de website van www.dfk.sr officieel gelanceerd. Hierbij zijn de recente publicaties van de president in relatie tot zijn bezoeken aan India, New York en andere diaspora artikelen geupdated. Ter gelegenheid van deze launch is aan de president een ICT-presentatie van en over Esi Pai (eenvoudig betalen) verzorgd door een duo: een Surinaamse en een diaspora ondernemer. Deze ondernemers van respectievelijk de bedrijven Techovate en wan2connect hebben concrete oplossingen aangedragen die Suriname positief verder op de kaart zullen zetten. Een kentekenregistratiesysteem voor burgers en overheid en een digitaal platform dat zowel de lokale als internationale betaalkaarten kan verwerken. Betalingen richting bv Australië moeten geen vier dagen meer duren, maar vier uren, is het streven van deze elektronische vereenvoudig. Ook zijn ondernemersunits in een district opgezet.

Dit is een duidelijke en praktische samenwerking Ned-Sur, zegt Makka. De presentatie zal verder aan de bankensector met mogelijke verdiepslag worden verzorgd. Er zijn elf banken in Suriname. Begonnen zal worden met twee banken. Volgens Makka staan de letters van het woord diaspora voor: Dienstverlening, Investeringen, Afdracht, Suriname, Paramaribo, Ontwikkeling, Rijkdom en Antwoord: “Laat ons allen deze woorden operationeel blijven houden, step bij step”. Tot slot is een boekwerk overhandigd door een lid van het Raad van Advies van DFK aan de president.

Medici uit Nederland op bezoek bij minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Deze groep biedt al jaren ondersteuning op het gebied van educatie, onderwijs en trainingen.

President Santokhi die alle diaspora delegaties succes toewenst in Suriname riep eenieder van hen op om bij te dragen aan de ontwikkelingsvraagstukken van Suriname. “Probeert u verder een Surinaams bedrijf te helpen met uw kennis. Wortels hebben we allemaal, bloeien moeten we leren”, zei de president tegenover de diaspora die het planten van business relaties bemoedigde voor het Surinaams bedrijfsleven.

“De diaspora is een verbinder, cement tussen de stenen, we zullen de turbo eens aanzetten, zegt Makka. Suriname heeft andere uitdagingen nu, zoals de koers en moni karta. De doelstelling van diaspora blijft, het stimuleren van investeringen in overeenstemming met accounting, good governance, compliance, prudent financiën, zichtbaarheid van diasporaondernemerschap en toerisme. Het gaat om positivisme”. Surinaamse bedrijven als SLM, Access Suriname Travel, Packed & Ready Travel, Cluster Noord Commewijne, All Suriname Tours, Plantage Resort Fredericks Dorp, Torarica Group of Hotels, Anaula Resort, Overbridge River Resort, Purity Tours & Service en Akira Resort, waren op de vakantiebeurs in 2023. Ze staan op ons 'stimuleringslijst', maar ook alle hotels en horeca hebben allemaal ons steun nodig.

Het internationale toerisme is zeker met minimaal 85% teruggevallen vanwege de Covid pandemie. In 2019 zijn er slechts 270.076 bezoekers via de Johan Adolf Pengel Internationale Airport Suriname binnengekomen, en was er sindsdien een terugval van 63% in het aantal vanwege Covid-19. Het toerisme komt weer op gang na een destructieve periode van twee jaren. Toerismedestinatie gaan we blijven promoten met de slogan: Suriname, The Hidden Treasure of South America.

Makka: "De Tweede Kamer is geweest in Suriname. Premier Mark Rutte, ministers Kaag en Weerwind hebben Suriname ook bezocht. De Nederlandse Bank, Watermanagement, RIVM, Nierdialyse, Forensisch Maatschappelijke zorg verbinding is er en was er ook. Diaspora is een sterke influencer. Diaspora dramt door, diaspora wint niet altijd, maar zij geeft nooit op".


Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April