starnieuws

Indonesië: Rechtszaak in sterfgevallen door hoestsiroop

21 Mar 2023, 21:16

De vierjarige Nasya werd drie weken in het ziekenhuis behandeld, maar stierf later.
Ouders van wie de kinderen stierven of gewond raakten door besmette hoestsiroop, hebben gehuild van opluchting nadat een Indonesische rechtbank een class action-rechtszaak had goedgekeurd. "De strijd van mijn kind was niet tevergeefs", zegt Nur Asiah, wiens vierjarige dochter vorig jaar stierf. Haar familie en de nabestaanden van 24 andere slachtoffers hebben de zaak aangespannen tegen de Indonesische regering en acht farmaceutische bedrijven.

Sinds 2022 zijn meer dan 200 Indonesische kinderen overleden aan acuut nierletsel.

Indonesië is niet het enige land dat getroffen is door besmette hoestsiroop. In Gambia en Oezbekistan zijn ongeveer 100 doden gemeld.

Er loopt een onderzoek in Indonesië, maar de lokale autoriteiten zeggen dat er tot nu toe geen bewijs is voor verbanden met zaken in andere landen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwd voor zes hoestsiropen gemaakt in India en Indonesië.

"Ik wist niet dat wat ik mijn kind gaf vergif was", zei Nur Asiah voorafgaand aan de uitspraak van de rechtbank tegen de BBC Indonesia. Haar dochter Nasya kreeg vorig jaar hoestsiroop voorgeschreven nadat ze koorts had gekregen. Ze werd erg ziek nadat ze het medicijn had ingenomen en stierf drie weken later in het ziekenhuis.

De rechtszaak eist een schadevergoeding van US$ 195.000 voor elk gedood kind en ongeveer US$ 130.000 voor elk gewond kind. Andere ouders zullen zich bij de rechtszaak mogen aansluiten, zei hun advocaat.

"Geen enkele vergoeding zal goedmaken wat er is gebeurd. Het zal mijn kind niet terugbrengen," zei Nur Asiah in tranen.

"Het is niet gepast als de verantwoordelijkheid alleen bij de farmaceutische industrie wordt gelegd", zei de advocaat van PT Afi Farma, wiens hoestsiroop in deze zaak door de meerderheid van de kinderen werd gebruikt, eraan toevoegend dat ook de overheid ter verantwoording moet worden geroepen.

Een ander bedrijf, PT Universal Pharmaceutical Industries, zei dat het al ongeveer 30 jaar hetzelfde door de Indonesische Food and Drug Authority (FDA) gecertificeerde systeem gebruikte voor hun merk hoestsiroop en dat het de ingrediënten had gekocht van een door de FDA goedgekeurde leverancier.

"Eerlijk gezegd zijn farmaceutische bedrijven ook slachtoffers - slachtoffers van een misdrijf door de leveranciers van de grondstoffen", zei de advocaat.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zei dat het bezig was met een compensatieregeling. "We hebben ons best gedaan door snel oorzaken te vinden, informatie uit te wisselen met andere landen, de WHO, en tegengif in te brengen om giftige stoffen te behandelen."

Indonesische autoriteiten hebben ontdekt dat lokale chemische bedrijven oplosmiddelen van industriële kwaliteit - ethyleenglycol en diethyleenglycol - in de siroop hebben gebruikt, te midden van een wereldwijd tekort aan oplosmiddelen van farmaceutische kwaliteit. De twee stoffen worden meestal gebruikt in antivriesoplossingen voor airconditioners en koelkasten.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April