starnieuws

Ex-minister Levens: Bouw extra lokalen al begonnen

20 Mar 2023, 16:35

Ex-onderwijsminister Marie Levens
Op de valreep kreeg ex-minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de middelen om de lang verwachte extra lokalen te bouwen op de scholen met overvolle klassen. Drie weken geleden werd met de bouw begonnen. De kinderen kunnen dan weer elke dag naar school. "De extra lokalen zijn ook bestemd voor de meer dan 5.000 kinderen die na Covid niet terugkwamen naar school. Die gaan we ze zoeken en terughalen", zegt Levens.

De lokalen zijn ook nodig voor de extra leerkrachten die extra hulp zullen bieden aan de kinderen die achterstanden hebben vooral in rekenen, lezen en taal. Kinderen mogen niet meer buiten spel gezet worden, benadrukt Levens die zich al enige tijd sterk heeft gemaakt voor de bouw van de extra lokalen.

"Daardoor blijft elk kind op school. Maar ze moeten wel de standaarden halen. Daarvoor is extra hulp nodig. Het ministerie werkt eraan nog meer leerkrachten, inclusief gepensioneerden en meer assistent leerkrachten in te zetten, die vooral bij leren lezen kunnen helpen. Op dit moment heeft ongeveer 45% van de Surinaamse bevolking geen 6e klas niveau. Dat niveau van de bevolking moet omhoog. Daarom moeten de kinderen doorleren tot minstens 2 jaar na de 6e klas. De 6e klas is leerjaar 8. Dus doorleren tot minstens leerjaar 10 (de vroegere 2e Mulo/LBO). Dit systeem is pas anderhalf jaar geleden begonnen, na een vermoeiend Covid jaar en ernstige overstromingen. Het is een eerste stap om de massale uitval van kinderen tegen te gaan en die beruchte 45% omlaag te brengen", legt de ex-minister uit.

Op de O.S.I Latour, O.S. Hannaslust, O.S. Rahan, O.S. Helena Christina en O.S. Santopolder is al gestart met de bouw van de extra lokalen.

Advertentie