starnieuws

President belooft steun aan jarige CLAD

28 Jan 2023, 06:42

De Centrale Landsaccountsdienst vierde vrijdag haar 50e jubileum.
President Chan Santokhi garandeert de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) alle steun en ruimte van de regering te zullen krijgen om als een professionele organisatie te functioneren. "U moet alles inzetten om het gezag te versterken, het vertrouwen te verbreden en de integriteit sterker uit te stralen.”  Dit zei Santokhi bij de viering van het vijftigjarig bestaan van de organisatie, vrijdag. Hij merkte op dat de transformatie met alle betrokken instanties moet gebeuren, zodat de overheid op basis van een collectieve verantwoordelijkheid haar financiële huishouding goed onder controle kan houden.

De beheersing van de verschillende crises waarmee Suriname te maken heeft, brengt op financieel gebied verschillende uitdagingen met zich mee. De financiën moeten zodanig worden aangewend dat ook sectoren die ontwikkeling nodig hebben, ondersteund worden. De CLAD heeft hierin een verantwoordelijkheid en rol, opdat Suriname zijn financiële huishouding goed onder controle kan houden en de middelen efficiënter kan inzetten. De CLAD zal de nieuwe uitdagingen die deze situatie met zich meebrengt niet uit de weg moeten gaan. Ook niet de uitdagingen dat andere instanties buiten de regering, overheid en parastatalen een beroep op de interne landsaccountant kunnen doen.

Het staatshoofd bleef stilstaan bij de visie van de overheid voor deze dienst in het bestuurlijk, financieel en staatsbestel. De regering wil sterke en effectief functionerende instituten. Hij noemt hierbij de CLAD en de Rekenkamer. Hij zegt dat de CLAD pas effectief kan functioneren wanneer ministeries over sterke interne controle-afdelingen beschikken. Daarnaast is het van belang dat de CLAD overstapt van een reactieve naar een preventieve rol. De dienst zal haar rol niet alleen naar regering en overheid sterk moeten invullen, maar ook naar parastatalen. Volgens president Santokhi zijn er weinig parastatale bedrijven die een financieel verslag goedgekeurd kunnen krijgen.

De CLAD moet richtlijnen opstellen en flexibiliteit tonen. Deze aspecten zijn van belang om onder meer bij parastatalen inefficiënties weg te werken. “Want ze kosten geld en dat wordt doorberekend in de prijs en het werkt door naar de burger,” zei Santokhi. Hij vroeg ook een ondersteunende rol in de uitvoering van het IMF-programma. Vijftig jaar CLAD is volgens het staatshoofd niet alleen maar een mijlpaal, maar ook een kruispunt met nieuwe uitdagingen; uitdagingen waarbij van de leiding professionaliteit, vooruit denken, proactief optreden, anticiperen, de leiding nemen en geven worden gevraagd, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Volgens president Santokhi is daarbij ook de integriteit van de CLAD belangrijk. “Over onderzoeksresultaten mag er geen enkele twijfel bestaan; alles moet waarheidsgetrouw.” Hij wees ook op het belang van trainingen en een goed functionerende raad van toezicht.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April