starnieuws

Peru: President vraagt Congres verkiezingen te vervroegen

28 Jan 2023, 08:40

De president van Peru, Dina Boluarte, spreekt tijdens haar ontmoeting met de buitenlandse pers, in Lima, Peru. (Foto: Reuters)
De omstreden president van Peru, Dina Boluarte, drong er vrijdag bij het Congres op aan de verkiezingen van april 2024 te vervroegen naar december 2023, aangezien de protesten tegen haar leiderschap, waarbij tientallen doden zijn gevallen, voortduren.

Peru is verwikkeld in een politieke crisis met bijna dagelijkse protesten sinds 7 december, toen voormalig president Pedro Castillo werd gearresteerd nadat hij had geprobeerd het parlement te ontbinden en per decreet te regeren. Zijn aanhangers eisen dat Boluarte aftreedt en nieuwe verkiezingen uitschrijft.

Boluarte zei dat ze haar kabinet had gevraagd het wetsvoorstel te steunen, voordat het door het Congres wordt aangenomen. "We hebben dit wetsvoorstel om de verkiezingen te vervroegen naar december 2023 ter overweging voorgelegd aan de ministers", zei Boluarte tijdens een ceremonie op een militair vliegveld in Lima.

Het congres stemde eerder op 21 december voor een wetsvoorstel van Boluarte om verkiezingen te vervroegen van 2026 naar 2024.

"Het congres heeft één keer gestemd en we wachten tot ze weer stemmen. De protesten gaan echter door. Er zijn meer wegversperringen en geweld", voegde Boluarte toe, die de huidige politieke crisis omschreef als een "moeras".

Maar demonstranten eisen onmiddellijke verkiezingen, de afzetting van Boluarte, de ontbinding van het parlement en een nieuwe grondwet.

In zeven weken van protesten sinds de arrestatie van Castillo zijn ten minste 46 mensen omgekomen bij confrontaties tussen veiligheidstroepen en demonstranten. Enkele van de ergste gewelddadigheden en de hoogste dodentol vonden plaats toen demonstranten probeerden luchthavens in het zuiden van het land te bestormen.

Die zuidelijke regio's met een grote inheemse bevolking zijn het epicentrum geweest van de protestbeweging die de vitale toeristenindustrie van Peru heeft aangetast.

Naast het blokkeren van tientallen wegen en het afdwingen van de tijdelijke sluiting van verschillende luchthavens, hebben demonstranten stenen op de treinrails geplaatst die fungeren als de enige transporttoegang tot Machu Picchu, de voormalige Inca-citadel en het juweel van het Peruaanse toerisme.

Dat had tot gevolg dat honderden toeristen strandden bij de archeologische ruïnes. Velen van hen werden geëvacueerd per helikopter.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April