starnieuws

54 personen genaturaliseerd tot Surinamer

07 Dec 2022, 16:53

De wet die 54 personen de Surinaamse nationaliteit verleent, is dinsdag met algemene stemmen goedgekeurd.
De Nationale Assemblee heeft dinsdag met algemene 38 stemmen wederom 54 personen genaturaliseerd tot Surinamer. In september waren reeds 69 personen reeds genaturaliseerd. Harriët Ramdien (VHP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, zei dat het gaat om 33 mannen en 22 vrouwen, van wie een groot deel woont in Paramaribo. 41 van deze personen zijn afkomstig uit Guyana.

Ramdien gaf ook een uiteenzetting van de personen naar beroep, scholing, leeftijd en periode van verblijf in Suriname. Zij haalde aan dat er nog geen Staatsbladen zijn ontvangen van de naturalisatie van de personen in september. Zij merkte op dat de mensen eerst jaren moesten wachten om genaturaliseerd te worden en nu weer moeten wachten voor de publicatie in het Staatsblad door de regering. Ramdien vroeg weer aandacht voor het inburgeringsproces in Suriname.

Soewarto Moestadja (NDP) zei dat als het gaat om nieuwe burgers ook het etnische evenwicht in beschouwing genomen moet worden. Moestadja wilde weten wat de nationale ideologie is en wat de regering verstaat onder de Surinaamse natie? Hij vroeg of het alleen gaat om mensen die binnen de grenzen wonen, omdat ook de personen die door omstandigheden het land verlaten hebben behoren tot de Surinaamse natie.

Evert Karto (ABOP/PL) zei dat de mensen gekozen hebben voor Suriname in de hoop een beter bestaan te hebben en sprak de hoop uit dat zij hier hun verdere bestaan in betere omstandigheden en harmonie en vrede hebben en dat zij meehelpen aan de verdere ontwikkeling van het land. Karto vroeg achterstanden in naturalisatie sneller in te halen door drempels weg te werken.

Chanrui Wang (VHP) vroeg of er een inburgeringstraining of test is afgenomen? Het is volgens hem goed als de genaturaliseerden wat weten van Suriname en tenminste het volkslied kennen. “Wanneer gaan we werken aan een inburgeringsinstituut. Hoe zit het met de bigi sma skoro. Daarmee hebben we mensen met een basis Nederlands en die dat kunnen lezen en schrijven. Het is ook belangrijk dat zij Sranantongo kunnen praten”, stelde Wang.

Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP en Mahinder Jogi (VHP) hebben aandacht gevraagd voor de transparantie. Volgens Parmessar is het meestal moeilijk om de stappen te volgen nadat een aanvraag is ingediend. Vreemdelingen kunnen moeilijk komen aan informatie over de stand van zaken over hun stukken. Jogi wees op de one stop shop die zou komen waardoor alle stappen gevolgd zouden kunnen worden, maar hij heeft nog niks hiervan gezien.

Ebu Jones (NDP) haalde aan dat bij opleiding, beroep en leeftijd het hem opvalt dat er onbekend staat. Hij vroeg wat hij zich daarbij moet voorstellen. Volgens hem hebben de mensen een opleiding gevolgd of ze zijn helemaal niet naar school gegaan. Jones wilde ook weten hoe het kan dat van een paar mensen het beroep onbekend is, omdat iemand toch moet weten wat voor werk hij doet. Bij leeftijd is er bij twee personen onbekend aangetekend. Jones vroeg zich af hoe deze mensen dan door het proces zijn gegaan om genaturaliseerd te worden, omdat bij de aanvraag tot naturalisatie formele documenten vereist zijn en dat daaruit gehaald moet kunnen worden wat de leeftijd van iemand is. Ramdien verduidelijkte dat het hier gaat om de verblijfsduur in Suriname en niet de leeftijd van de personen.

Joan Wielzen (NDP) merkte op dat om in aanmerking te komen voor naturalisatie men tenminste vijf jaar achter elkaar in Suriname een verblijf moet hebben. Het is volgens haar vreemd dat de verblijfsduur van twee van de personen onbekend is, omdat het een vereiste is. Het is volgens haar niet eerlijk tegenover de andere mensen die wel alle documenten hebben moeten overleggen. Volgens haar moet het parlement het werk naar eer en geweten doen en dat het belangrijk is dat het duidelijk is wat de verblijfsduur is van de twee personen. Deze mensen moeten volgens haar ook voldoen aan alle procedures. Parmessar en Gregory Rusland, fractieleider van de NPS, merkten op dat indien het een vereiste is de naturalisatie van de twee personen aangehouden moet worden.

Reshma Mangre (VHP) haalde aan dat wettelijke procedures in acht genomen moeten worden. “Als nu blijkt dat personen niet aan de vereisten voldoen, moeten we niet meewerken dat dit de hamer passeert. Onvolkomenheden moeten we wegwerken en personen in de gelegenheid stellen de documenten in te dienen”, stelde Mangre. Zij uitte ook haar bezorgdheid over de online aanvragen en pleitte voor voorlichting naar de samenleving in alle districten in verschillende talen.
 
Het onbekend zijn van de verblijfsduur van de twee personen heeft veel aandacht gehad bij de behandeling. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zei dat deze personen wel voldoen aan de vereisten voor verblijf in Suriname en voor naturalisatie, maar dat de verblijfsduur in Suriname niet kan worden vastgesteld. Pamessar en Jogi bleven erbij dat de twee personen van de lijst gehaald moesten worden. Jogi zei dat de regering geen precedenten moet scheppen. Hij stelde voor om de mensen op een andere lijst te plaatsen nadat al hun zaken in orde zijn. Amoksi heeft tijdens een korte schorsing de documenten van de twee personen laten doornemen en het parlement kunnen overtuigen dat de mensen voldoen aan de gestelde voorwaarden. Hierna werd de wet in zijn geheel behandeld en goedgekeurd.

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March