starnieuws

Vanaf zaterdag gaan spuikleppen Afobakadam minimaal open

07 Dec 2022, 14:55

De spuikleppen van de Afobakadam zullen vanaf zaterdag minimaal worden opengezet. De lokale overheid en gezagsdragers zijn hierover al geïnformeerd.
De spuikleppen van de Afobakadam worden vanaf zaterdag  minimaal opengezet. Dorpen stroomafwaarts aan de Surinamerivier zullen hiervan nauwelijks last ondervinden, meldt Staatsolie. Deze kwestie is gisteren ook aangekaart door Assembleelid Edgar Sampie (ABOP). Hij stelde dat als Staatsolie niet in staat is om de stuwdam te beheren, deze overgedragen moet worden aan deskundigen. Deze situatie is volgens hem nooit gekend onder 50 jaar Suralco. BEP-fractieleider Ronny Asabina merkte op dat het om een regulier proces gaat dat ook onder Suralco plaatsvond. Mensen van Brokopondo moeten niet in rep en roer gebracht worden. Sinds de recente overstroming is er al drie keer water gespild, zonder dat er last van is ondervonden.

Staatsolie Power Company Suriname NV (SPCS) heeft besloten te puien, omdat het in de afgelopen maanden (de grote droge tijd) ook veel heeft geregend. Zo is er in november 2022, ongeveer drie keer zoveel water het stuwmeer ingestroomd in vergelijking met november 2021. Daarom is besloten al in december 2022 te beginnen met spuien, terwijl het waterniveau in het meer nog ruim onder het operationeel maximum (ongeveer 80,5 meter) ligt. Hierdoor blijft er in het stuwmeer voldoende capaciteit om het water van de huidige kleine regentijd en de daaropvolgende kleine droge tijd op te vangen. Er wordt rekening mee gehouden dat het net zoals in 2022, ook in de kleine droge tijd van 2023 extreem veel kan regenen.

De kleppen worden niet verder dan ongeveer tien procent opengezet (minimum spill) met een mogelijke impact dat slechts laaggelegen gronden die direct langs de rivier liggen, onder water kunnen raken. SPCS beseft dat de lokale gemeenschappen enigszins bezorgd kunnen zijn over het openzetten van de spuikleppen en zal hen tijdig informeren. Het bedrijf zal binnen zijn mogelijkheden een eventuele overlast beperken.

De lokale overheid, lokale gezagsdragers en de bevolking zijn al geïnformeerd over het spuien. De bestaande communicatie met de plaatselijke belanghebbenden zal in de komende periode opgevoerd worden, zegt Staatsolie.


Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April