starnieuws

Agro-training gaat in op traditionele landbouwpraktijken

07 Dec 2022, 07:38

Deelnemers van de vijfdaagse training ‘Moving from Shifting Agriculture towards Agroforestry Systems in Suriname’.
Medewerkers van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS), de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Tropenbos Suriname en enkele agrariërs van voornamelijk het binnenland volgen momenteel de vijfdaagse training ‘Moving from Shifting Agriculture towards Agroforestry Systems in Suriname’.

De training is onderdeel van het gelijknamige twee jaar durend Braziliaans bilateraal technisch project met LVV als trekker en ROS als ondersteunende counterpart. Het geheel gebeurt in samenwerking met het Braziliaans Agentschap voor Samenwerking (ABC) en de Federale Universiteit van Viçosa (UVF).

Tijdens de training worden alternatieven bekeken om terug te gaan naar de voorouderlijke landbouwpraktijken. Het is raadzaam om agrarische systemen die eeuwenlang toegepast werden door de inheemsen en marrons te herintroduceren en te fuseren met de hedendaagse commerciële landbouwpraktijken, zegt LVV.

Er zullen 9 trainingen in Paramaribo verzorgd worden door professoren van de Universiteit van Viçosa die in Brazilië wetenschappelijk onderzoek hebben gedaan op het gebied van agrobosbouw en agrarische systemen die het ecosysteem intact houden en succesvol in praktijk worden gebracht door de boeren aldaar.

Er zullen in het binnenland oriëntatiebezoeken worden uitgevoerd naar een geschikte locatie voor het opzetten van een demonstratie proefplot die gedurende een jaar gemonitord zal worden door de nationale stakeholders. De verkregen demonstratie proefresultaten zullen in een projectdocument vastgelegd en toegankelijk gemaakt worden voor het publiek.

Waarnemend directeur Anand Ramkisoensing van het directoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking (DLOAV) zei bij de opening van de training dat boeren die over een landbouwareaal of kostgrond beschikken, ook de nodige kennis en middelen moeten bezitten om veilig voedsel te kunnen produceren. “De bedreigingen in de wereld, de mondiale uitdagingen op de hoge prijzen van kunstmeststoffen en het minder beschikbaar zijn van fosfaat en kalium, dwingt ons om de handen in elkaar te slaan en oplossingen te zoeken,” zei Ramkisoensing.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April