starnieuws

De impact van ongenuanceerde uitspraken

07 Dec 2022, 09:36
Van oudsher luidt een minder bekend spreekwoord: “woorden maken meer kapot dan je denkt”, dus … denk goed na voordat je wat zegt! Helaas gaat deze wijsheid niet altijd op in Suriname. Naast de reeks schandalen en crises, waarmee de gemeenschap te maken krijgt, worden we al geruime tijd geconfronteerd met allerhande beloftes en vooral door uiteenlopende ongenuanceerde uitspraken.

Zo doen vakbondsleiders en bekende politici regelmatig uitspraken, die vanuit de gemeenschap ernstig worden betreurd en ten stelligste veroordeeld. In plaats van de toenemende armoede en verloedering van de samenleving, de erbarmelijke gezondheidszorg de onbeheersbare koersstijgingen en onbetaalbare prijzen van basisbehoeften, als ook de toenemende criminaliteit drastisch ter hand te nemen, wordt het volk consequent van regeringszijde misleid met allerlei populistische uitspraken.

Suriname kent een multiculturele samenleving, waarin de diverse bevolkingsgroepen broederlijk met elkaar leven; er is dan ook absoluut geen ruimte voor ongenuanceerde uitlatingen, die het daglicht niet kunnen verdragen. Voor de goede orde wordt benadrukt, dat dezerzijds geenszins de intentie bestaat om  personen te bespreken, maar enkel om de verkeerde beslissingen en stoere podiumtaal, waarmee politici het kiezersvolk op een slinkse manier in de maling neemt en knollen voor citroenen probeert te verkopen, aan de kaak te stellen. Kritiek is in feite een duidelijke aanwijzing, dat men bepaalde handelingen onjuist vindt en die afkeurenswaardig ervaart. Abraham Lincoln, voormalig president van de Verenigde Staten, heeft destijds benadrukt, “dat waarheid in het algemeen het beste middel tegen laster is”!

De meest recente ontwikkelingen
Zeker de laatste ontwikkelingen en uitspraken vanuit coalitie partijen, baart burgers grote zorgen; de samenleving vraagt zich in gemoede af of de plooien daadwerkelijk glad zijn gestreken tussen de coalitiepartijen en bovenal tussen de president en vicepresident. Het is immers niet te begrijpen, waarom vooral de vicepresident herhaaldelijk zijn ongenoegen via de pers kenbaar maakt, als er, volgens mededelingen vanuit het kabinet van de president, wekelijks overleg in de regeringstop plaatsvindt om politieke en bestuurlijke kwesties vooraf te bespreken en overeenstemming te bereiken ter verdere behandeling.

Dezer dagen zijn de zoveelste ongenuanceerde uitspraken door de vicepresident en nu ook door de PL-voorman, Salam Somohardjo, richting de hoogste leiding van het land, zijnde president Santokhi, gedaan. Natuurlijk staat het burgers vrij, om standpunten in te nemen en kritiek te hebben; echter moet men zich daarbij niet laten leiden door emoties en overwegend persoonlijke belangen. Juist deze onwenselijke situatie zien wij, gezien de meest recente ontwikkelingen, verregaande uitspraken en dreigementen, regelmatig voorbij komen. Er worden rare sprongen gemaakt en er ontstaat de indruk dat men zich als een kat in het nauw gedreven lijkt te voelen. Mogelijk komt dit mede door de justitieel gelaste opsporing van het bestuurslid van de ABOP, Joël 'Bordo' Martinus.

Anders dan de indruk die vanuit het kabinet van de president en met recente persberichten wordt gewekt, lijkt het vertrouwen tussen de grootste coalitiepartijen meer dan voorheen behoorlijk te zijn verstoord en is een degelijk samenwerkingsverband zoek. Wellicht ten overvloede moge in voornoemd kader worden opgemerkt, dat als er ongeoorloofde en vergaande ongenuanceerde uitspraken worden gedaan, zonder enig deugdelijk bewijs te overleggen en er ook nog stoere podiumtaal wordt gebezigd, er dan niets anders rest dan dat de grootste coalitiepartij de nodige beslissingen neemt en dienovereenkomstig gaat handelen.

De vicepresident kan niet met goed fatsoen ertoe overgaan om van de president te verlangen om tussen hem en de heer Melvin Linscheer te kiezen; een dergelijke actie kan zonder meer niet door de beugel. Dit is puur chantage en men is de chantage al beu; dit kan en mag niet langer worden getolereerd.  Misschien de hoogste tijd om rekening ermee te houden, dat wat niet bij elkaar hoort, ook niet bij elkaar zal blijven!

Zeker aan de vooravond van de jaarwisseling, heeft de gemeenschap geen enkele boodschap aan ongenuanceerde uitspraken en nog minder aan dreigementen, die de rechten en belangen van de burgers diepgaand kunnen raken; burgers smachten naar rust en stabiliteit in hun bestaan! Tot slot hierbij een citaat van Harry Truman, voormalig president van de Verenigde Staten, ter overdenking: “als je een vriend in de politiek wilt hebben, moet je een hond kopen“.

Roy Harpal
(r.harpal@casema.nl).

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March