starnieuws

Boek Samwel: Suriname op weg naar het WK

06 Dec 2022, 17:06
Is Suriname bij het volgende WK-voetbal van de partij? Het zou zomaar kunnen. Want sinds kort mogen ook diaspora-spelers uitkomen voor ‘natio’. In zijn verhalende non-fictie boek Suriname op weg naar het WK geeft Diederik Samwel van binnenuit een beeld van het moeizame maar hoopvolle traject dat het Surinaams voetbalelftal nog heeft af te leggen naar het mondiale eindtoernooi. Het boek verschijnt op 7 december.

Nadat politici en voetbalbestuurders eind 2019 bepaalden dat voetballers zonder de Surinaamse nationaliteit maar met één of meer Surinaamse (groot)ouders voortaan voor het nationale team mogen uitkomen, zijn de kansen op internationaal succes fors toegenomen. Vanaf dat moment kan de Surinaamse bondscoach immers spelers uit de Europese competities oproepen. Daar zijn al decennialang Surinaamse topvoetballers actief. Waren het eerst Humphrey Mijnals, Ruud Gullit en Frank Rijkaard, later volgden Clarence Seedorf, Edgar Davids en Aron Winter, terwijl tegenwoordig Georginio Wijnaldum, Virgil van Dijk en Steven Bergwijn tot de wereldtop behoren.

Deze van oorsprong Surinaamse spelers hadden allemaal een Nederlands paspoort en konden alleen uitkomen voor het Nederlands elftal. Dat is nu anders: inmiddels maakten onder anderen Sheraldo Becker, Tjaronn Chery, Ridgeciano Haps en Damil Dankerlui hun debuut voor ‘natio’ en binnenkort kunnen jongere talenten uit Europa hun voorbeeld volgen.

In Suriname op weg naar het WK toont Samwel aan waarom het ruim veertig jaar heeft geduurd vóór spelers uit Europa toestemming kregen om voor het Surinaams elftal uit te komen. Daarnaast reist hij met spelers en staf mee door het Caribisch gebied, trekt hij op met de bondscoaches Dean Gorré en Stanley Menzo, spreekt hij president Chan Santokhi over het diasporabeleid en probeert hij te ontdekken waar het (nog) aan schort in de lokale voetbalwereld. Op dat gebied gaat Samwel in op de persoonlijke, financiële en politieke belangen die de voetbalontwikkeling in de kleine Surinaamse gemeenschap belemmeren.   

Tegelijk met het boek is de website www.mijnsurinaamselftal.nl gelanceerd, waarop kenners, volgers, supporters en voetballiefhebbers hun favoriete opstelling van ‘natio’ kunnen indienen. De site is vooral ook bedoeld om het potentieel van talentvolle Surinaamse voetballers in Suriname, Nederland en ver daarbuiten te illustreren.

Diederik Samwel woonde en werkte vanaf 1998 in totaal ruim zes jaar in Paramaribo. Van begin af aan raakte hij gefascineerd door de paradox van het aanwezige Surinaamse voetbaltalent en de tot dusver matige resultaten. Naast andere non-fictie boeken en twee romans publiceerde hij eerder 'Blootvoeters en beschuitgras' (2002) en 'Suriname en de lange weg naar het WK'(2010).

Boekgegevens
Suriname op naar het WK | Diederik Samwel | 236 pagina's | paperback: 9789490217921, € 18,95 | Epub: 9789490217938, € 8,95 | uitgave: Klapwijk & Keijsers Uitgevers | www.mijnsurinaamselftal.nl


Advertentie