starnieuws

OGV bij 40 jaar Decembermoorden: Berechting én bestraffing

06 Dec 2022, 13:50

Betty Goede, voorzitter van de OGV.
De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) heeft de overtuiging dat het Hof van Justitie van Suriname recht zal spreken en de daders van de 8 Decembermoorden overeenkomstig de wet zal veroordelen tot gevangenisstraffen. Alleen door het ten uitvoer leggen van de op te leggen gevangenisstraffen zal de rechtsstaat Suriname geheel hersteld zijn en zal aan het tijdperk van straffeloosheid voor schending van het recht op leven, een eind komen.

Het thema van de herdenking van de 8 Decembermoorden is Na 40 jaar: Berechting én Bestraffing. Donderdagavond wordt de  jaarlijkse herdenkingsdienst ter nagedachtenis van de op 8 december 1982 vermoorde 15 voorvechters voor de democratie en de rechtsstaat in Suriname, gehouden worden in de St. Alfonsuskerk.

Door deze dramatische moorden is het fundament van de rechtsstaat Suriname ernstig beschadigd en is een sociaal-maatschappelijke schok in de Surinaamse samenleving teweeg gebracht, die na 40 jaar nog niet is weggeëbd, stelt OGV-voorzitter Betty Goede-Jong-A-Lim in een persbericht.

Op 8 december 2022, staat de Republiek Suriname aan de vooravond van de definitieve berechting in hoger beroep van 5 verdachten, die door de Krijgsraad reeds schuldig zijn bevonden aan het medeplegen van deze moorden, maar die tot nu toe de opgelegde gevangenisstraffen niet hebben ondergaan. De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede zal slechts in gerechtigheid berusten.

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March