starnieuws

Orkaan Ian doorkruist Florida

29 Sep, 09:43
Eén van de gevaarlijkste stormen die de VS in jaren heeft getroffen, heeft 2,4 miljoen huizen en bedrijven in Florida zonder stroom achtergelaten en overstromingen landinwaarts. Orkaan Ian kwam woensdag rond 15:10 lokale tijd aan land en sloeg tegen de kust met windsnelheden tot 241 km per uur.

Dramatische scènes zagen een ziekenhuisdak eraf waaien, auto's onder water gedompeld worden en bomen die uit de grond werden gerukt. De orkaan van categorie vier werd later gedegradeerd tot een tropische storm.

De inwoners van Florida werden echter gewaarschuwd dat de gevaarlijkste 24 uur in het verschiet lagen en de burgemeester van Tampa drong er bij de mensen op aan om de nacht tot donderdagochtend op hun plaats te schuilen.

"We krijgen het grootste deel van de regen en de hogere winden vanaf ongeveer 20:00 uur, en ze zullen de hele nacht aanhouden", zei Jane Castor tijdens een briefing op woensdagavond.

In Lee County - de zuidwestelijke regio waar Ian aan land kwam - kon de politie vanwege de stormschade niet reageren op meldingen van plunderingen bij een tankstation. Als gevolg hiervan is een avondklok afgekondigd "tot nader order".

Lee County Manager Roger Desjarlais zei dat de Fort Myers-gemeenschap "tot op zekere hoogte" was gedecimeerd. Volgens persbureau AFP waren sommige buurten in de stad met 80.000 mensen achtergelaten die op meren leken.

Gouverneur van de deelstaat Ron DeSantis beschreef Ian als de "grootste overstroming" die het zuidwesten van Florida ooit had gezien, en kondigde aan dat 7.000 troepen van de Nationale Garde klaar staan ​​om reddingsoperaties in overstromingsgebieden te leiden.

President Joe Biden krijgt vandaag een briefing van de Federal Emergency Management Agency.

Ian gaat nu verder naar het noorden door Florida. Jacksonville International Airport, gevestigd in het noordoosten van Florida, heeft alle voor vandaag, donderdag, geplande vluchten geannuleerd.

De verwachting is dat de storm vrijdag Georgia en South Carolina bereikt. Virginia heeft zich ook aangesloten bij Georgia, North Carolina, South Carolina en Florida door de noodtoestand uit te roepen.

De westkust van Cuba is dinsdag getroffen door orkaan Ian. De stroomvoorziening is nu in sommige gebieden hersteld nadat het eiland in een totale black-out was gedompeld. In Cuba zouden twee mensen zijn omgekomen en naar verluidt worden meer dan 20 Cubaanse migranten vermist op zee.Advertentie

Thursday 08 December
Wednesday 07 December
Tuesday 06 December